Bloggeři šíří hoax o Romech, zfalšované statistiky přisuzují Sociologickému ústavu AV ČR

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., se distancuje od zfalšovaných dat o romské populaci v ČR, která se šíří prostřednictvím blogů a dalších médií. Tato data nepocházejí ze Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., a ani z jiné výzkumné či vládní organizace v České republice. Zdrojem zfalšovaných dat je hoax (poplašná podvodná zpráva), který se šíří českým internetem minimálně od roku 2004.

Několik českých bloggerů publikovalo v roce 2012 a 2013 článek, ve kterém předkládají statistiku o romské populaci, jejíž autorství přisuzují Sociologickému ústavu AV ČR, v.v.i. Prezentovaná data se týkají sňatečnosti Romů, jejich životních podmínek, vzdělanosti, zaměstnanosti, kriminality a prostituce. Upozorňujeme, že tato statistika je zfalšovaná a nepochází ze žádného výzkumného šetření žádné vědecké instituce. "Pravým účelem těchto textů není prezentace skutečných dat, ale vyvolání negativních emocí namířených proti romské populaci. Náš vědecký ústav se od těchto textů důrazně distancuje," říká ředitel ústavu Tomáš Kostelecký a dodává: "žádná data, která sbíráme, nerozdělujeme na Romy a neromy."

Zfalšovaná data, která bloggeři šíří, pocházejí z hoaxu, který se začal šířit pravděpodobně v roce 2004 a který zpočátku neodkazoval na Sociologický ústav. Zfalšovaná statistika s odkazem na Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. se objevila v níže odkazovaných příspěvcích, přičemž příspěvky na blozích iDNES.cz a Ostrava-Online.cz a v novinách Náchodský Nečas pocházejí ze září 2013, jde tedy o aktuální problém. Kontaktovali jsme redakce iDNES.cz a Ostrava-Online.cz s žádostí, aby do textu přidaly naše vyjádření ke zfalšovaným datům. Obě redakce nám vyhověly.

0
Vytisknout
7077

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2013