Opravdu jsou na tom nejhůře důchodci?

18. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Na BL jsem četl krátký vzkaz pan Pachmanna. Dovolím si reagovat. Důchodci jsou v médiích často diskutovaní pro jejich nízké důchody. Často sami sebe označují za žijící v chudobě či živořící. Samozřejmě neříkám, že důchod 10 tisíc je vysoký. Ale podívejme se na věc z jiné strany. Jsem středoškolák, zemědělského vzdělání, a mohl bych v podstatě říci, že mi režim vzal mou práci. Nejsem sám, je více oborů, v nichž po převratu nelze nalézt uplatnění. Od maturity v roce 1994 se živím vším možným, píše Leoš Rožnovský.

Párkrát mi osud přál a pracoval jsem v lépe placených technických pozicích. Ale ne vždy štěstí přeje, a proto jsem i zvyklý na dělnické práce, u nichž postačuje např.vyučení bez maturity. Jde o dělnické práce v dnešních továrnách - ponejvíce lisovnách a montovnách. Nutno podotknout, že na takových pozicích pracuje dnes obrovská část populace. A velmi často jde o lidi s vyšším vzděláním než je požadováno - protože jejich obor je neuplatnitelný, nebo nechtějí dojíždět 100 km do práce. Z vlastních zkušeností mohu říci, že průměrná mzda v těchto továrnách na venkově (to jest vše mimo Prahu, Brno, a možná i některá krajská města) se nepohybuje více jak 12 tisíc čistého! Proto si dovolím oponovat všeobecně přijímanému názoru, že nejhůře na tom jsou důchodci. Nejhůře na tom jsou mladí lidé, kteří si zařizují své vlastní bydlení a zakládají rodinu, a musí pracovat za oněch 12 tisíc!

A narozdíl od důchodců tu jen o maličko vyšší almužnu musí odpracovat minimálně 8 hodinami denně, dřou na směny, po nočních jsou nevyspaní a nemají např. čas opravovat starý domek, na nějž splácí dluh, a často nemají čas ani na partnera a děti. Důchodce za těch 10 tisíc sedí doma, a předpokládám že bydlení už by měl mít dávno zajištěno a děti snad již také nemusí živit (to že živí vnoučata je s prominutím jeho vlastní hloupost).

0
Vytisknout
9437

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2013