Analýza hlasování: Žádná ze stran ve Sněmovně naše prostředí nechránila

19. 9. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Zeleného kruhu

Odcházející Poslanecká sněmovna byla pro zdravé životní prostředí vůbec nejhorší sestavou odroku 1994, kdy asociace nevládních organizací Zelený kruh začala hlasování analyzovat. Mezi lety 2010 a 2013 jsme z hlediska prospěšnosti pro životní prostředí, zdraví lidí a účast na rozhodovánína našem okolí hodnotili 38 hlasování. Poslanci a poslankyně přitom prospěšně hlasovali pouzev 45 % případů: opoziční strany hlasovaly hůře než koalice, ministři ODS na rezortech průmyslu a obchodu či životního prostředí zato prosadili zákony i nelegislativní návrhy, které výrazně poškozují naše životní prostředí.

Analýzu hlasování Poslanecká rosnička 2010 - 2013 si můžete otevřít ZDE. Zelený kruh rovněž zhodnotil celkový výkon ministra Chalupy (ZDE) a Nečasovy vlády (ZDE).

Strany vládní koalice tradičně hlasují lépe, než opoziční strany. Je to způsobené tím, že podporují návrhy svých ministrů, které jsou navíc často prospěšné jen díky tomu, že provádějí povinnou transpozici evropských směrnic. Lepší výsledek TOP09, ODS a Věcí veřejných než ostatních stran tak lze z části vnímat jako dopad jejich povinnosti postavit se za evropské normy. TOP09, která si mezi ostatními stranami stojí nejlépe, přesto dosahuje pouze 60 % hlasů svých poslanců a poslankyň, které byly ve prospěch životního prostředí. Věci veřejné jsou v těsném závěsu s 56 % hlasů pro životní prostředí, zatímco ODS ztrácí na TOP již 11 % hlasů. Opoziční KSČM věnovala 34 % hlasů ve prospěch životního prostředí, zatímco ČSSD pouze 32 %.

Právě u ČSSD jako u jediné strany odcházející Poslanecké sněmovny lze ale pozorovat výraznější názorovou nejednotnost. Zatímco všechny ostatní kluby hlasovaly víceméně jednotně, s drobnými odchylkami pouze u Věcí veřejných, u ČSSD lze pozorovat dva názorové proudy: jeden je zastoupený především Václavem Zemkem, který se s 28 hlasy pro životní prostředí z 38 možných řadí do čtveřice nejlépe hlasujících poslanců. V tomto proudu bychom nalezli ale i Robina Böhnische, který pro životní prostředí hlasoval prakticky vždy, když byl ve Sněmovně. Řada sociálních demokratů je ale i mezi nejhůře hlasujícími poslanci: častý absentér Michal Hašek se čtyřmi hlasy pro životní prostředí, či Břetislav Petr se třemi. Mezi největší absentéry při hlasování o životním prostředí se řadí Vít Bárta, Josef Dobeš či exministr životního prostředí Pavel Drobil.

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí: "Koaliční strany hlasovaly z hlediska životního prostředí lépe, než opoziční. To je ale málo -- všechny totiž hlasovaly dosud nejhůře. Výkon Nečasovy vlády v této oblasti byl navíc tragický. V odcházející Sněmovně nebyla jediná strana, která by se o kvalitní životní prostředí programově zasazovala. Lidem ale vadí špinavý vzduch, plýtvání energií a surovinami, nekontrolované zastavování nejkvalitnější zemědělské půdy skladišti a montovnami či ničení posledních zbytků vzácné přírody. Uvidíme, zda se po volbách dočkají změny k lepšímu."

Mgr. Jan Skalík uvádí: "V nadcházejících volbách se do Sněmovny buďto dostane strana, která se pokusí Ministerstvo životního prostředí znovu vystavět a vrátit ochraně prostředí její dřívější respekt, nebo budeme svědky toho, jak se v tomto ohledu neodvratně posuneme na východ. Jiná varianta asi není."

0
Vytisknout
5936

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2013