Al-Kajda dobyla město v severní Sýrii

20. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Militanti z al-Kajdy dobili v bojích s prozápadními povstalci město na severu Sýrie. Turecko kvůli tomu uzavřelo nedaleký hraniční přechod. Jde o pokračování "války uvnitř války" probíhající na severu a východě země. V tomto konfliktu bojují prozápadní povstalci a kurdské milice s extrémisty napojenými na al-Kajdu a na obou stranách v poslední době padly stovky lidí.

V Británii sídlící aktivistická organizace Syrian Observatory for Human Rights, která monitoruje konflikt, tvrdí, že členové odnože al-Kajdy, organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), dobili ve středu město Azaz a vytlačili z něj prozápadní opozici.

Boje vypukly poté, co se ISIL pokusil zadržet německého lékaře, jehož obviňuje z fotografování jeho pozic ve prospěch znepřátelených povstalců, tvrdí Rámí Abdal-Rahmán stojící v čele britské organizace. Lékař uprchl, ale rozhořel se boj mezi frakcemi. Amatérské video ukazuje desítky povstalců s kulomety namontovanými na pickupech, jak se shromažďují na hranici s Tureckem. AP se podařilo informace aktivistů ověřit.

V červenci ISIL zabil dva velitele prozápadní FSA a došlo také k bojům mezi povstalci ve východní provincii Dajr az-Zúr, která hraničí s Irákem, a na severovýchodě, kde ISIL spolu s Frontou an-Nusra napojenou také na al-Kajdu delší čas bojuje s Kurdy o ropné oblasti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8432

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2013