V Americe r. 1961 USA málem detonovaly jadernou bombu nad Severní Karolínou

21. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z tajného dokumentu vyplývá, že americké letectvo málem odpálilo nad Severní Karolínou jadernou bombu, která byla 260x silnější než jaderná bomba odpálená nad Hirošimou.

Dvě vodíkové bomby typu 39 byly dne 23. ledna 1961 omylem shozeny na město Goldsboro v Severní Karolíně. Bomby spadly na zem poté, co se ve vzduchu rozpadl bombardér B-52 a jedna z obou pum se začala chovat tak, jak se měla jaderná bomba chovat ve válce - otevřel se její padák, zaktivovaly se její mechanismy a jen jediný slaboproudý vypínač zabránil katastrofě.

Každá z obou bomb měla sílu 4 megatun - 4 milion tun výbušniny TNT. Kdyby bomba vybuchla, radioaktivní spad by zasáhl města Washington, Baltimore, Filadelfie a zřejmě i New York.

Osm let po této nehodě zjistil Parker F Jones, že bomby, které spadly na Severní Karolínu, měly nedostatečné zabezpečení a že poslední vypínač, který zabránil výbuchu, mohl být lehce zkratován elektrickým výbojem. To by vedlo k jaderné katastrofě.

K nehodě došlo, když se dostal do problémů bombardér B-52. Dostal se do vývrtky a vodíkové bomby, které měl na palubě, z něho vypadly. Jedna spadla do pole u města Faro v Severní Karolíně, druhá na tamější louku.

Jones zjistil, že ze čtyř bezpečnostních mechanismů u bomby na poli ve Faro tři selhaly. Výbuchu zabránil jen poslední, velmi zranitelný vypínač. "Bomba MK 39 Mod 2 neměla dostatečné zabezpečení na to, aby jí mohlo být používáno v letadlech," uzavřel Jones.

Dokument získal novinář Eric Schlosser, který píše novou knihu o závodu v jaderných zbraních. Jen mezi lety 1950 a 1968 zaznamenal nejméně 700 "významných" nehod a incidentů týkajících se 1250 jaderných zbraní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10344

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2013