Vládo, dej peníze horníkům, ne Bakalovi!

18. 9. 2013

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva Greenpeace

Česká kancelář Greenpeace naléhavě vyzývá vládu Jiřího Rusnoka, aby šest miliard korun, jimiž hodlá pomoci krachujícímu uhelnému dolu Paskov na Ostravsku, rozdělila přímo mezi horníky ohrožené ztrátou práce. Greenpeace naopak vládu důrazně varuje, aby miliardy z peněz daňových poplatníků nesypala do jámy ztrátového dolu. Ekologická organizace upozorňuje, že by šlo o nebezpečný precedent, který by otevřel cestu k podobné státní podpoře soukromých těžebních firem ve ztrátě i v budoucnu.

Jan Rovenský z Greenpeace dnes uvedl: "Na dole Paskov pracuje 2,5 tisíce lidí. Pokud jim vláda rozdělí uvažovaných 6 miliard přímo, dostane každý z nich 2,4 miliónů korun. Tato jednorázová pomoc by jim umožnila začít nový život -- rozjet vlastní podnikání, doplnit si vzdělání, či nalézt práci jinde."

Greenpeace současně vyzývá hornické odbory, aby se k  požadavku na vládní přímou finanční pomoc ohroženým horníkům připojily.

Programový ředitel Greenpeace Petr Kucka doplnil: "Jistě -- nápad rozdělit miliardy obyčejným lidem bez toho, že bychom po nich něco chtěli, může působit šíleně. Ale je to rozhodně méně šílené, než tytéž peníze utopit v provozních nákladech krachujícího dolu -- a navíc čelit velmi pravděpodobnému riziku, že do něj budeme muset lít další a další miliardy v budoucnu. Uhlí z Paskova přitom česká energetika prokazatelně nepotřebuje -- ročně ho vyveze víc, než se v tomto dole vytěží."

Naopak v případě, že stát se rozhodne peníze z rozpočtu nasypat přímo do některé z Bakalových firem (ať už OKD, nebo její mateřské NWR), bude Greenpeace prostřednictvím své bruselské kanceláře apelovat na Evropskou komisi, aby takovou transakci zakázala jako nepovolenou státní podporu soukromé firmy.

0
Vytisknout
9304

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2013