Americká NSA sleduje mezinárodní platby

16. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Americká zpravodajská služba NSA se zajímá o mezinárodní platby vyřizované společnostmi jako je např. VISA. Zřídila dokonce v rámci speciálního oddělení vlastní finanční databázi, která sleduje peněžní toky. Zjistil to německý Spiegel.

NSA široce monitoruje mezinárodní platby, bankovní a úvěrové transakce. Z dokumentů předaných bývalým zaměstnancem Edwardem Snowdenem vyplývá, že špehování provádí oddělení zvané "Follow the Money (FTM)". Shromážděné informace pak končí ve vlastní finanční databance NSA nazývané "Tracfin", která v roce 2011 obsahovala 180 milionů záznamů. Zhruba 84% dat pochází z transakcí placených kreditními kartami.

Další dokumenty z roku 2010 ukazují, že se NSA zaměřuje také na transakce zákazníků velkých společností provozujících kreditní karty, jako je například VISA. Analytici na interní konferenci koncem roku detailně popsali, jak údajně úspěšně prohledávali složitou síť transakcí.

Cílem bylo podle prezentace získat přístup k transakcím zákazníků v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Mluvčí společnosti VISA na dotaz Spiegelu popřela možnost takových operací.

Databanka Tracfin provozovaná NSA zahrnuje také data ze systému mezinárodních bankovních plateb SWIFT používaného pro bezpečné odesílání plateb. Ten je sledován na mnoha úrovních, včetně obsahu odesílaného v bankách na tiskárny.

Ale i zpravodajci jsou poněkud znepokojeni špehováním světového finančního systému, ukazuje dokument britské GCHQ týkající se legálních perspektiv v této oblasti. Poukazuje na to, že dochází ke shromažďování velkého objemu osobních dat a narušení soukromí, které často vůbec nesouvisí s cílem operace.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8927

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2013