Sýrie: Již téměř polovina povstalců náleží k džihádistům nebo tvrdým islamistům

16. 9. 2013

čas čtení 4 minuty

Téměř polovina povstaleckých bojovníků v Sýrii dnes náleží k džihádistickým nebo tvrdě islamistickým skupinám. Tvrdí to analýza renomované britské konzultantské společnosti IHS Jane's.

Opoziční skupiny bojující proti režimu Bašára Asada mají v současnosti asi 100 000 mužů, ale i po více jak dvou letech bojů jsou fragmentovány na zhruba 1000 tlup (bands). Nová studie IHS Jane's tvrdí, že asi 10 000 z nich patří mezi džihádisty (zahrnující i zahraniční bojovníky) bojující pro skupiny napojené na al-Kajdu. Dalších 30 - 35 000 se počítá k islamistům, kteří do značné míry sdílejí názory džihádistů, ale ne jejich mezinárodní plány. Dále je tu ještě nejméně 30 000 umírněných, kteří také patří ke skupinám islámského charakteru.

To znamená, že pouze malá menšina povstalců se skutečně počítá k sekulárním nebo čistě nacionalistickým uskupením.

Analýza, která bude vcelku publikována během tohoto týdne, souhlasí s odhady západních diplomatů, podle nichž méně než třetina opozičních sil je pro Británii "stravitelná", zatímco američtí vyslanci jsou ještě skeptičtější.

Obavy z dominace povstání proti Asadovi náboženskými extrémisty vyvolávají otázky kolem dodávek západní výzbroje, která může padnout do nepřátelských rukou. Tyto obavy přispěly k obtížím při prosazování vojenské intervence v Sýrii.

Autor analýzy Charles Lister tvrdí: "Povstání je nyní dominováno skupinami, které mají přinejmenším islamistický pohled na konflikt. Myšlenka, že jsou to většinou sekulární skupiny, kdo vede opozici, se prostě nepotvrzuje."

Studie je založena na zpravodajských odhadech a rozhovorech s aktivisty a militanty. Opozici tvoří řada oddělených povstaleckých tlup (band), které operují v malých kapsách a obyčejně jsou loajální k větším frakcím.

Dvě frakce napojené na al-Kajdu, Džabhat an-Nusra a Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) dominují mezi nejextrémnějšími bojovníky. Jejich vliv v minulém roce výrazně vzrostl.

ISIL v posledních měsících získala nadvládu nad rozsáhlými oblastmi severní Sýrie a umírněnější povstaleckou skupinou FSA.

Cílem umírněných je svržení prezidenta Bašára Asada, ale džihádisté chtějí změnit Sýrii v přísný islámský stát v rámci regionálního islámského "chalífátu". Minulý týden proto vypukly boje mezi ISIL a dvěma většími umírněnými frakcemi povstalců. Na webu ISIL se minulý týden objevilo oznámení ofenzívy ve východním Aleppu, jejímž cílem jsou nejen prorežimní síly, ale také opoziční frakce Farúk a Nasr, obviněné z "útoku na islámský stát".

Al-Kajda v posledních týdnech na severu provincie Latakíja zabila několik povstaleckých velitelů náležejících k FSA a místní tvrdí, že se obávají, že jde o součást kampaně s cílem získat úplnou kontrolu nad tímto územím.

ISIL a Džabhat an-Nusra mají lepší výzbroj a zkušenější bojovníky, a tak získaly kontrolu nad velkou částí zdrojů na severu země, včetně ropy, plynu a obilí. To jim poskytuje významnou ekonomickou výhodu a možnost získat "srdce a mysl" obyvatelstva poskytováním potravin, což si ostatní frakce nemohou dovolit.

ISIL také zahájila program "indoktrinace" civilistů v povstaleckých oblastech, v němž se snaží tradičně umírněné sunnitské muslimy převychovat v islamisty tvrdé linie. Kontroluje školy v Allepu, kde se údajně chlaci učí zpívat islamistické hymny.

"Zdá se, že je to nějaký dlouhodobý plán na vymývání mozků dětí a rekrutaci potenciálních bojovníků", říká Elie Wehbe, libanonský novinář, který provádí výzkum zmíněných aktivit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8857

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2013