Mravní bída politiků je příčinou sociální bídy občanů!

24. 9. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Výtky na adresu vlády za metanolovou kauzu neustávají. Právem, protože její vina je zcela prokazatelná. Snad ani nemá smysl všechny důvody, usvědčující vládu, potažmo vlády, vyjmenovávat, ale je tu i jeden latentní důvod, o kterém se příliš nemluví. Je zcela evidentní, že pančovaný, resp. metanolem "posilněný" alkohol se prezentuje především v nejlevnější cenové hladině, která, zřejmě podle správného předpokladu "pančáků", jde nejvíce na odbyt. Drahých lihovin se (až na malé výjimky v nepatrném množství), pančování de facto netýkalo. Pokud ano, pak to nebylo vinou výrobce, ale lidí, kteří originální výrobek koupili a na pančovaném se pak jeho prodejem chtěli "nabalit". Co z toho vyplývá?

Jak jsem již zmínil, šlo o levné druhy lihovin, především vodky a rumu. Tedy lihoviny v cenové relaci dostupné i těm chudším, ale na druhé straně výhodné pro ty, kteří na tom chtěli vydělávat. Proto se tento sortiment prodával převážně v takových místech, jako kiosky, tržiště, večerky, pouliční stánky rychlého občerstvení, levné hospody či restaurace, prostě tam, kde si chudší občan tuto lihovinu mohl dovolit zakoupit. Bohužel není výjimkou, že se takový, byť bez metanolu, ale pančovaný (tedy neoriginální), dostal i do běžné obchodné sítě (kamenných obchodů). Nasvědčuje to o organizované činnosti, která se takto dostala až do distribuční obchodní sítě.

Vezmeme-li v potaz tuto skutečnost zjistíme, že nízké příjmy většiny občanů, rovněž bažících po lihovém opojení, se staly pro některé lidi zdrojem, na kterém se dá velmi výhodně vydělat. Není to samozřejmě fenomén jen dnešních dnů, což dokazují případy, kdy již před více jak 8 roky bylo na pančování lihovin poukazováno, dokonce o tom bylo jednáno v parlamentu (mj. již v r. 1996 o tom psala i redaktorka ČT Lorencová), jediným opatřením však byly přelepovací pásky, jakási papírová pečeť, která však neznamenala pro "pančáky" žádnou velkou překážku. Jednak se snadno daly vytisknout, ale také byly, zřejmě za nemalou úplatu, zcizovány přímo u originálních výrobců. A pančovalo se dál. Ani kontroly několika kontrolních orgánů neodhalily tyto nepravé lihoviny přesto, že se tvrdí, že v obchodech (všeho druhu) je to poměr až 50 na 50 pančovaného a originálního alkoholu.

Vláda však tyto skutečnosti velkoryse přehlížela, protože hlavní bylo, že se do státní kasy dostaly vybrané daně, i když byly o stovky milionů nižší, než by tomu mohlo být. Nebýt smutných skutečností, které dnes hýbou českou politikou, ale i celou společností, tedy, že došlo k úmrtí 24 osob a další desítky na otravu metanolem bude mít trvalé následky, o těch bez následků ani nemluvě, výhodný obchod s pančovaným alkoholem by pokračoval vesele dál. Svědčí o tom odhalené zásoby, připravené k "úpravě", kterých je na desítky tisíc litrů. Nelze však s jistotou tvrdit, že odhalené a zajištěné suroviny jsou všechny, protože co den, to odhalené další a další množství. Není také vyloučeno, že ani v dny budoucí (po skončení prohibice) se na alkohol s metanolem, ale na pančovaný určitě, ještě ne jednou narazí.

Nicméně chci se vrátit k meritu věci, tedy k levnému alkoholu, potažmo k jeho konzumaci. Je to totiž důsledek ekonomické, politické a mravní bídy, která v podobě sociální bídy sráží životní úroveň nevinných občanů až tak, že je nutí ke koupi levného a jinak nekvalitního zboží. Což ovšem neplatí jen na zmíněné lihoviny, ale na velký sortiment nejběžnějších výrobků, zvláště potravin, které se k nám dovážejí ze zahraničí, protože tam by takové zboží, resp. výrobky snad ani nikdo nekoupil. Ta mravní bída je odraz "vyspělosti" naší ekonomiky, vyspělosti vládních politiků, "umu" této vlády, neřku-li přímo ministra financí, chemika Kalouska. Kdož ví, nemá-li na této metanolové aféře chemik Kalousek nějaký podíl. Vždyť pančování alkoholu je vlastně taková malá chemie!

Vláda a její politika dovedla většinovou společnost do situace, kdy lidé musí při koupi uvažovat. Ten tam je bezstarostný nákup, kdy se nakupovalo co hrdlo, žaludek či oči žádaly. Platy a mzdy dvou třetin občanů ani náhodou nedosahují průměrné celostátní mzdy a co víc, v republice je více jak půl milionu nezaměstnaných. Co si asi tito lidé mohou "dobrého" a "kvalitního" koupit za tak mrzký peníz? Sem tam něco v "sekáči", sem tam něco ve "výprodeji", vyhlížejí slevy v obchodech, shání vše, co je levné, tedy i alkohol. Politika této vlády zavinila všechno, o čem je zde psáno, protože likvidací (prodejem, vytunelováním, privatizováním, krádežemi, podvody) byly zlikvidovány zdroje a výroba, které byly národu soběstačné, kvalitní a také dostupné všem.

Nízká životní úroveň, život na hranici bídy, u mnohých už i za ní, tomu se všeobecně říká bída. Je to sociální bída, která vznikla z bídy morální a mravní, kterou představuje vláda, její politika a přístup loajálních přisluhovačů , kteří podporují hospodářskou, ekonomickou a mravní bídu vlády ve prospěch svých požitků a výhod, ale na úkor velké části občanů. T.G. Masaryk o podobné situaci kdysi řekl: "Problém dneška není jen hospodářský a politický, nýbrž též a především problém mravní"! Aniž by to tušil, na dnešní vládu a politiky jako "dělané". Morální, notabene pravicové bahno našich představitelů pánů Nečase, Kalouska, Schwarzenberga, Drábka, Bendla, Hegera, ale i jejich poskoků Gazdíka, Němcové, Stanjury, Šťastného, Bendy a dalších, se rozlilo s neutuchajícím zápachem a následky do celé společnosti, tedy vyjma té malé menšiny, kteří do tohoto bahna (lidově "sraček") tlačí většinu národa. Není divu, že následky jsou takové, jaké dnes prožíváme.Dnes je to pančovaný alkohol, zítra to může být bůhví jaký chleba, máslo, sýr, džem, mléko atd. Ergo kladívko, zmíněné mléko je kapitola sama pro sebe, protože lze-li ještě vůbec mléko nazývat mlékem, toť skutečně otázka.Tedy snad s výjimkou mléka, které se prodává za 30 a více korun za litr i když ani za bych ruku do ohně nedal. A totéž platí pro jogurty, džemy, med, sýry, salámy, uzeniny...! Uf!

V tomto státě je totiž možné opravdu, ale opravdu všechno. Ale jinak se, my občané, máme nejlépe od roku 1990, že pane prezidente (V. Klaus v novoročním projevu 2011)!

0
Vytisknout
18521

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2012