Nazdar, pane Kotrbo!

30. 5. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Citace Petra Uhla z vysílání ČT je skutečně šokující a byl bych moc rád, kdyby se k tomu textu někdo sám přihlásil. Pokud se nepřihlásí, je zbabělec, který všechno nechává na chudince Augustové. Možná, že by se v tom mohl pošťourat právě pan Kotrba, který je jinak vůči ČT dosti kritický. Ubohost ovšem nezná etnicitu, je vždy individuální. Lež také. Až opadne vzrušení, bylo by (nejen pro pana Kotrbu) dobré, trochu se pošťourat ve znalostech faktů, dějin a jazyka. Například:

Jenže pojem "německá menšina v Česku" není totožný s pojmem "Sudetoněmecký landsmanšaft", jehož sjezd se odehrává každoročně v Norimberku.

Ale, ale, pane Kotrbo, odkud to víte? Vy, který míváte všechno (a teď se musíme ptát zda opravdu?) všechno tak důkladně "nalinkováno"? Koukněte se, kde to bylo loni. Tolik o faktech.

Z dějin bych doporučil sborníky katedry historie ZČU v Plzni. Ve 12. dílu je stať o činnosti Sondergerichtu (Zvláštního soudu) v Chebu v letech 1938 až 1945. Taky jsem zíral, kolik "sudeťáků" tam bylo odsouzeno, třeba za výroky: Hitler je svině... Válka je prohraná... apod. Bylo jich hodně a po válce a návratu z koncentráku buď museli, nebo ze solidarity se svými krajany dobrovolně odešli ze své vlasti...

Co se týče Česko-německé deklarace, s tou bych moc nemával. Je to mj. právě jazykový nedodělek odpovídající tehdejšímu stavu. Na textu, který má zřetelně dvě verze, českou a německou, a výslovně odsunuje případné majetkové nároky do budoucna, se stavět nedá.

Nuže: než začneme vřískat, udělejme si nejdřív domácí úkoly - Hausaufgaben machen! Mimochodem, to Sieg Heil! je obdoba českého, sokolského Nazdar. Bylo dávno před Hitlerem a bylo nacisty zneužito. Asi tak jako české Nazdar! komunisty.

Nazdar, pane Kotrbo!

0
Vytisknout
12254

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012