BRITÁNIE:

Vlivný člen britské Konzervativní strany nalezen mrtvý na hudebním festivalu na záchodě

26. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Blízký spojenec britského konzervativního premiéra Davida Camerona Christopher Shale (56) byl v neděli dopoledne nalezen mrtvý na přenosném záchodě na festivalu v Glastonbury, několik hodin poté, co byl tisku prozrazen dokument o budoucí strategii Konzervativní strany. V tomto dokumentu Shale konstatuje, že se konzervativci během let vytvořili image "nevychovaných, nestoudných, rozmazlených, nenasytných a zabedněných lidí, kteří pořád jen berou" a že se to musí radikálně změnit.

Příčina Shaleovy smrti je dosud neznámá, avšak ředitel festivalu v Glastonbury uvádí, že to prý byla sebevražda.

V dokumentu, který byl prozrazen nedělníku Mail on Sunday, Shale píše: "Během let vznikl dojem, že my konzervativci působíme jako nevychovaní, nestoudní, rozmazlení, nenasytní a zabednění lidé, kteří pořád jen berou." Dodal, že lidé nevstupují do Konzervativní strany, protože si myslí, "že u nich budeme pořád jen žebrat a budeme od nich krást. A mají pravdu."

Dodal: "Musíme vypadat jinak - když komunikujeme, když jsme spolu. Musíme znít jinak- v tom, co říkáme, jak to říkáme, jazykem, který používáme, tónem hlasu. Musíme se chovat jinak - zkuste se na nás podívat tak, jak nás vidí ostatní."

Shale v dokumentu argumentuje, že v zemi existují jednak lidé, kteří se pořád zajímají o politiku (jsou "politics-heavy") a pak lidé "politics-light", kteří se o politiku zajímají jen v době voleb. Podle Shalea je 98 procent národa "politics-light" a "politics-heavy" přístup lidi jen odrazuje.

Píše: "Je to to, čemu David Cameron říkával 'dvojí hemenex'. Pořád jsme lidem nabízeli hemenex. Oni ho nechtějí, tak jak může být řešením začít jim nabízet dvojí hemenex?"

Mimo jiné navrhl, aby se premiér v městech a vesnicích začal pravidelně účastnit setkání s normálními lidi a poslouchal je, co chtějí.

Shale byl úspěšný podnikatel, ředitel konzervativního Centre for Policy Studies a sponsor euroskeptické organizaci OpenEurope. Byl považován za modernizujícího pravičáka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7667

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2011