ANGLIE:

Kam vede zavádění vysokoškolského školného

26. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

David Willetts, kontroverzní anglický ministr pro univerzity, jemuž nedávno vyjádřila Oxfordská univerzita hlasováním nedůvěru, tajně vyjednává s bankami o studentských půjčkách. Vláda očekává, že si studenti budou brát na školné pro univerzitní studium půjčky z bank.

Britská vláda nedávno zavedla v Anglii roční univerzitní školné až do výše 9000 liber ročně. Pak ji nepříjemně překvapila skutečnost, že toto školné zavedly skoro všechny vysoké školy. Vznikl tak pro vládu potenciální deficit 1 miliardy liber. Znamená to, že si státní agentura pro půjčky vysokoškolským studentům nebude moci dovolit poskytnout půjčky všem a počet studentů na vysokých školách bude zřejmě muset být omezen.

Ministr odpovědný za univerzity David Willetts se tedy dal do tajného vyjednávání s komerčními bankami, na které naléhá, aby začaly studentům nabízet na vysokoškolské školné komerční půjčky.

V Británii už tak existuje na vysokých školách numerus clausus: vláda určuje každé vysoké škole, kolik studentů smí každý rok přijmout. Nyní Willetts chce připravit opatření, podle něhož by studenti, kteří si vezmou komerční půjčku na studium od komerční banky, nikoliv od státní studentské agentury pro půjčky na vysokoškolské školné, dostali povolení k přijetí na vysokou školu mimořádně, nad vládou určený numerus clausus.

Sir Steve Smith, rektor Exeter University, varuje v týdeníku Observer, že návrh dovolit komerčním bankám, aby "podnikaly" na studentském trhu, vede k obrovským rizikům. Vznikne tak zřejmě dvojkolejný systém. "Potíž je, že bude opravdu složité vytvořit takový systém, který by neznevýhodňoval studenty, kteří chtějí studovat na jiných než těch nejprestižnějších univerzitách." Je zřejmé, že banky budou potenciálním studentům odmítat půjčky na školné, pokud nebudou mít stoprocentní jistotu, že student po absolutoriu bude mít možnost vydělávat dost, aby byl schopen půjčku na školné splácet.

Týdeník Observer zjistil, že Willetts vedl v této věci rozhovory se španělskou bankou Santander.

Minulý měsíc se Willetts musel hájit před obviněním, že dává přednost bohatým, když navrhl, že studenti, kteří se nedostanou po zavedení školného r. 2012 na vysokou školu, se tam mohou přece jen dostat nad platný numerus clausus, pokud zaplatí školné předem a to z vlastní kapsy.

Banky mají velký zájem o rekrutování studentů, protože ti zůstávají bance loajální, i když v pozdějším životě zbohatnou.

Smith uvedl, že banky budou ochotny začít studentům poskytovat půjčky na školné pouze za předpokladu, že vláda, nebo spíše univerzity, přijmou riziko za nesplacené půjčky: "Banky mají zájem, pouze za předpokladu, že riziko převezmou univerzity, riziko převezme vláda, anebo kdyby poskytovaly půjčky jen pár vybraným nejprestižnějším školám. Takže pokud by banky poskytovaly studentské půjčky jen pro 10 nejprestižnějších britských univerzit, hodně by na tom vydělaly, a pro studenty by to mohlo být i výhodné."

Stínový ministr školství Gareth Thomas zdůraznil, že tento nejnovější návrh britské vlády vznikl ze zoufalství. "Je nyní dokonce jasnější, že strategii ohledně univerzit pro vládu určuje jen obrovská díra ve vládním rozpočtu pro univerzity a ministři vytvářejí stále šílenější plány na to, jak ji odstranit.

Vůbec mi nevadí, aby se soukromé finanční instituce podílely na financování veřejných služeb, ale jestliže bude dovoleno, aby banky rozhodovaly, kdo bude studovat na vysoké škole, to je recept na vznik dvojkolejného systému."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11415

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2011