Výroky expremiéra Miloše Zemana o islámu jsou xenofobní a neinformované

28. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

"Důchodce z Vysočiny", český premiér z let 1998-2002 Miloš Zeman, se vyjádřil na obskurní konferenci v Praze, že nepřítelem je "anticilivizace" - islám.

Naštěstí Českou republiku nikdo neposlouchá, a o to méně někdo poslouchá Miloše Zemana.

Jeho výroky jsou ovšem problémem pro něho samotného a jsou ve svém důsledku výmluvným příkladem toho, jak člověk ztratí kontakt s realitou, když je závislý na "informacích" jen českých médií.

Řecko v úterý zahájilo osmačtyřicetihodinovou generální stávku

28. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Řecké odbory zahájily v úterý osmačtyřicetihodinovou generální stávku před parlamentním hlasováním o přísných vládních škrtech, které požadují EU a MMF, mají-li Řecku poskytnout další finanční pomoc. Před parlamentem v Athénách se mají konat další protestní shromáždění. Více než 5000 policistů střeží střed Athén, kde se před nedávnem střetli demonstranti s policisty. Stávky se mají účastnit lékaři, zdravotníci, novináři, zaměstnanci pošt i zaměstnanci v soukromém sektoru. Stávka řeckých leteckých dispečerů zřejmě naručí lety přes řecký vzdušný prostor. Má být postižena i lodní doprava. Odbory jsou rozhněvány, že navrhované škrty mají zvýšit daně i osobám, které mají minimální mzdu. Dosavadní škrty vedly k tomu, že se nezaměstnanost v Řecku zvýšila na více než 16 procent. Řecký parlament musí schválit další přísný program škrtů, má-li Řecko obdržet plánovanou záchrannou půjčku od EU a MMF ve výši 110 miliard euro.
  • Britský imigrační úřad varuje, aby lidé ve čtvrtek necestovali do zahraničí ani cizinci do Británie. V rámci celostátní odborové stávky proti vládním škrtům budou stávkovat i britští imigrační úředníci a na letištích tak dojde "k vážnému chaosu".

ZAVÁDĚNÍ UNIVERZITNÍHO ŠKOLNÉHO:

Univerzitní kurzy, které nevedou k získání zaměstnání, budou pranýřovány a zrušeny

28. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Univerzitní kurzy, které nevedou k zaměstnání, budou v Anglii zrušeny. Má to zajistit, aby studenti dostali "za své peníze skutečnou hodnotu", vzhledem k tomu, že budou nyní platit za univerzitní studium vysoké školné, argumentuje britská vláda.

V připravované novele zákona o školství bude anglická vláda požadovat, aby byly zveřejňovány podrobné informace o tom, kolik studentů, kteří absolvovali určitý kurs, získali zaměstnání. David Willetts, anglický ministr pro vysoké školy, je přesvědčen, že mnoho kursů nepovažují zaměstnavatelé za vhodné.

Likvidace či restrukturalizace kurzů, které nevedou k zaměstnání, by omezily ztráty, které bude muset nést státní pokladna, pokud studenti nebudou schopni splatit své půjčky.

V Británii je nyní ostrá konkurence o zaměstnání. O každou pracovní příležitost se uchází v průměru 83 uchazečů. Před dvěma lety to bylo 49 uchazečů, před třemi lety 31.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šéfkou Mezinárodního měnového fondu byla jmenována Christine Lagardeová

28. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pětapadesátiletá Christine Lagardeová stane v čele Mezinárodního měnového fondu (MMF). Oznámení o jejím jmenování se objevilo krátce poté, co získala podporu USA a Ruska. Lagardeová, která je od roku 2007 francouzskou ministryní financí, zvítězila nad protikandidátem z Mexika, šéfem centrální banky Agustinem Carstensem.

DOPIS GUSTÁVU MURÍNOVI

Byli Češi skutečně zbabělci?

28. 6. 2011 / Jan Makovička

čas čtení 8 minut

S hodnocením aktivit výtvarníka Davida Černého aspol. a s celou tou komedií kolem "růžového tanku", jak o tom píšete v Britských listech 24.6, souhlasím. Především je to projev intelektuální omezenosti a hlouposti. Od prvního natírání tanku narůžovo na začátku devadesátých let uplynulo ve Vltavě mnoho vody a mám dojem, že tyto akce na veřejnost dnes už nezabírají. Soudím tak podle diskuse na Seznamu, drtivá většina diskutujících celou akci odsoudila.

Píšu ale kvůli něčemu jinému. Píšete, že Češi byli nejposlušnějšími vazaly nacistů, kteří do poslední chvíle zvyšovali výrobu zbraní atd. Studoval jste exaktní vědy a ve vědě pracujete. Z kterých věrohodných pramenů jste čerpal?

Nejen WikiLeaks potvrzují domněnku, že NATO válčí v Libyi kvůli ropě

28. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ano, mnozí z nás nepochybují o tom, že útok NATO proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfím a jeho represivnímu režimu není hnán vyšším morálním principem, nýbrž cynickým kalkulem a zájmy západních ropných společností se styky na politickou elitu západních zemí. Nicméně je lepší toto tvrzení nějakým způsobem obhájit, neboť stoupenci útoku NATO na Libyi, žijící naivně ve burleskním světě wilsonovského idealismu, se mohou vytasit s argumentacemi, že zásah NATO zabránil genocidě, ačkoliv nebylo úplně jisté, že by se k ní schylovalo ZDE , a že arabskému jaru tento zásah vytrhne trn z paty.

Jaderná laboratoř v Los Alamos ohrožena požárem

28. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí večer bylo kvůli rychle se rozrůstajícímu požáru evakuováno město Los Alamos spolu s rozlehlou jadernou laboratoří. POžár vypukl v neděli a jižně od města už zničil blíře nezjištěný počet domů. Živel přes noc zasáhl plochu šedesáti osmi čtverečních mil a 12 000 obyvatel Los Alamos poté provedlo nařízenou evakuaci.

Základ státu je (by měla být) rodina. Bude tomu i za třicet či čtyřicet let?

28. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

"Kvůli dobře známým demografickým trendům se český penzijní systém ve stávající podobě dostane postupně do neudržitelného stavu. Potřebuje proto reformu zásadního charakteru", říká Jiří Rusnok, president Asociace penzijních fondů České republiky, předseda představenstva ING PF, a.s. Nic nového pod sluncem, chce se říci, tedy pokud se týká vyřčeného, což nám vytrvale již delší dobu předhazuje nejen on, ale i Drábek, Kalousek a předseda vlády Nečas. Otázka je, zda podstata obsahu jeho slov je dostatečně opodstatněná ve srovnání s tím, jaké kroky činí vláda.

Poslanecká imunita -- test předvolebních slibů Věcí veřejných

28. 6. 2011 / Radek Batelka

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech budeme mít přímo exemplární možnost posoudit dodržování předvolebních slibů a programových zásad některých našich politiků. Policie požádala parlament o vydání dvou poslanců VV, Víta Bárty a Jaroslava Škárky, k trestnímu stíhání za poskytnutí a přijetí úplatku. Parlament bude nyní hlasovat o zbavení poslanecké imunity a vydání pro stíhání. Pokud poslance nevydá, bude tím jejich stíhání v tomto případě vyloučeno navždy, stejně tak jako možnost nechat o případu rozhodnout nezávislý soud.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Proti zvyšování jízdného v brněnské MHD

28. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Vážený pane primátore, vážení radní a zastupitelé města Brna,

Z oficiálních dokumentů je zřejmé, že má dojít k navýšení cen jízdného městské hromadné dopravy v Brně platnému od 1.1.2012. Návrh pracuje se dvěma variantami, přičemž každá z nich znamená u předplatných jízdenek měsíčních zdražení na úroveň hlavního města Prahy. Předpokládaná změna výnosů v roce 2012 oproti roku 2011 je pak 63 mil. Kč.

Diskuse o přímé demokracii v Brně

28. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Zastupitelská demokracie - skutečně?

  • korupce, kmotři, klientelismus, zneužívání moci, výsměch politiků občanům
  • politické strany jako mafie, bohatí bohatým
  • postupná privatizace zdravotnictví, školství, důchodového a všech dalších solidárních systémů
  • média přinášející deformovaný a zcenzurovaný obraz společnosti.

Ta naše povaha česká... (a reformy)

27. 6. 2011 / Vít Klíma

čas čtení 13 minut

Česká povaha

Je věru zvláštní ten český lid!

Chtěl volnost, samostatnost mít.
Pokud ji neměl, jak horoval!

Když Bůh mu teď svobody dopřává,
hle -- česky cítit přestává.

Cizincům otrocky v prach se koří,
že člověk hněvem a hanbou hoří!

Teď nesvornost v našich řadách řádí,
boj nectně strana se stranou svádí.

Korupce v české duši  hlodá,
za zlato bratr bratra prodá.

Zda čest, zda ctnost, zda láska je svatá?
Každý ji koupí, kdo má dost zlata.

Neznámý autor

Názory na to, jak dělat reformy se v českém tisku přemnožily, jak za mého mládí mandelinka bramborová. Ekonomičtí "analytici" a "politologové" se předhánějí v tom, kde všude se v zahraničí inspirovat. Jedni navrhují Německo, druzí Izrael, třetí Čínu, čtvrtí Švýcarsko, pátí Skandinávii... Češi nejsou ani Izraelci, ani Němci či Švýcaři, natož Číňané, nebo Skandinávci. Musíme si najít vlastní cestu, která odpovídá naší, české povaze. A jací my Češi vlastně jsme?Jak by měly vypadat typicky české reformy? Hledajíce odpověď na tuto otázku, pojďme se nejprve projít moderní českou historií.

Pánové Zemane a Fišere, tleskám vám!

27. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 2 minuty

Nedělní Otázky Václava Moravce (26.06.2011) byly (mohu za sebe říci) mimořádně vydařené. Alespoň v první části, kde hosty V. Moravce byli expremiér Jan Fišer a bývalý předseda ČSSD a expremiér Miloš Zeman. Kultivovaná, vzájemně respektující se a na vysoké úrovni vedená diskuse zaměřená na současné nejpalčivější problémy politiky naší vlády a společnosti byla ukázková. A nejen to, plně se ztotožňuji i s obsahem vyjádřených názorů. Mimořádně oceňuji vzájemné porozumění obou aktérů přesto, že ne ve všem se jejich názory shodovaly. To vše na rozdíl od vystoupení, kterých se dřívějších OVM zúčastnili špičky politické scény, např. současný premiér Nečas a současný předseda ČSSD Sobotka, kteří si neodpustili jediný protiargument, vytahovali kostlivce ze skříní let minulých a trumfovali se v co nejpádnějších argumentech, jen aby vyšli z ataku svého protějšku s čistým štítem, přičemž mnohdy museli být důrazně usměrňováni či napomínáni samotným V. Moravcem.

Může být (běžný) český občan nenaštván, když vidí tyto skutečnosti?

27. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 13 minut

Nevím, nakolik si běžný občan, respektive kolik takových občanů si uvědomuje a vnímá pozornosti, které mu (jim) věnuje a naděluje svými reformami naše vláda. Nevím, nakolik si uvědomují, co je čeká a co je jistě nemine. Nevím, kolik z nich to normálně překousne, přežije, nebo pošle na dno životního standardu (pokud ne ještě níže). Nevím také, nakolik se to dotkne občanů, kteří jsou na tom hůře oproti jiným (stejně ekonomicky slabým), jsou-li navíc tělesně či jinak zdravotně postižení. Vím však jedno, že by (prý) to mělo přinést naší ekonomice, respektive státnímu rozpočtu, nějaké peníze.

Mladí lidé v Číně organizují protesty - navzdory režimnímu útlaku

27. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Reportérům britského televizního zpravodajství Channel Four News se podařilo dostat do města Xintang na jihovýchodě Číny. Nedávno tam došlo ke čtyřem dnům násilných protestů a město nyní plně kontroluje policie. Avšak jeho obyvatelé protestují v ulicích stále častěji - navzdory policejnímu útlaku.

"Naděje" z rutiny...

27. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ještě jako student jsem u spolubydlícího Američana objevil knihu pojednávající o prezidentech USA. Obsahovala nejen medailony bývalých a tehdy současného prezidenta, ale také medailony příštích hlav státu - tuším až někam k roku 2100. Velmi mě to tehdy překvapilo, nějak jsem totiž podvědomě očekával, že si Spojené státy ze zániku svého rivala ve Studené válce vzaly o něco důkladnější poučení. Namísto toho se však lidem předkládal k věření příběh, v němž anticipovaná neznámá budoucnost kráčí kupředu ve starých známých volebních cyklech, aniž by se jakkoliv uvažovalo o tom, že změna je často prostě velká neznámá v našich rovnicích - a opakování důvěrně známých cyklů může v budoucnosti třeba také jednoduše skončit ve prospěch cyklů docela jiných...

Historie a realita dlouhodobých cyklů

27. 6. 2011 / Stanislav Heczko

čas čtení 50 minut

Základní filozofická východiska

Svět jako celek není statický, nýbrž dynamický. Jedná se o dynamický celek, kdy pohyb se ukazuje být jeho neodlučitelnou vlastností. Pohyb nacházíme jak v přírodě, tak ve společnosti (včetně ekonomiky). Navzdory převládajícím myšlenkovým schématům převažuje cyklický pohyb přírody, společnosti i lidských dějin nad pohybem lineárním.

ANGLIE:

Kam vede zavádění vysokoškolského školného

26. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

David Willetts, kontroverzní anglický ministr pro univerzity, jemuž nedávno vyjádřila Oxfordská univerzita hlasováním nedůvěru, tajně vyjednává s bankami o studentských půjčkách. Vláda očekává, že si studenti budou brát na školné pro univerzitní studium půjčky z bank.

Britská vláda nedávno zavedla v Anglii roční univerzitní školné až do výše 9000 liber ročně. Pak ji nepříjemně překvapila skutečnost, že toto školné zavedly skoro všechny vysoké školy. Vznikl tak pro vládu potenciální deficit 1 miliardy liber. Znamená to, že si státní agentura pro půjčky vysokoškolským studentům nebude moci dovolit poskytnout půjčky všem a počet studentů na vysokých školách bude zřejmě muset být omezen.

Korespondent Economistu: Praha je spravována šokujícím způsobem

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V nejnovějším vydání časopisu European Voice (vydavatelem je britský konzervativní týdeník Economist, na stránky je jen placený přístup) je článek od středoevropského korespondenta Economistu s názvem "Gulliverovy nešťastné příhody ve střední Evropě".

Pavel Tychtl nám z článku poslal krátký citát:

"Zejména hlavní města ČR a Maďarska jsou šokujícím způsobem spravována. Způsob, jímž je tam dovoleno, aby venkovní billboardová reklama hyzdila veřejný prostor v Praze, je učebnicovým příkladem toho, jak soukromá chtivost peněz zkolonizovala veřejný prostor.... Před sto lety byly Vídeň, Budapešť i Praha stejným způsobem grandiozní a noblesní habsburská města. Nyní je radostí navštívit Vídeň, pro nemajetné i majetné turisty. Návštěva Prahy a Budapešti, po dvaceti letech svobody a prosperity, však radostí není. Politikové a úředníci, kteří jsou za to zodpovědni, by se měli zamyslet nad tím, proč tomu tak je. A pokud to neučiní, měli by jim to připomenout voliči, nebo je vyhnat z funkcí."

Zdroj: ZDE (placený přístup)

V případě Řecka řeší Německo vlastní problémy

24. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Kdybych byl Řek, tak bych taky demonstroval, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Řekové totiž vědí, že jejich utrácení zaplatí bohatší členové Evropské unie. EU už poskytla Řecku 155 miliard dolarů a poskytne ještě víc. To nejsou peníze pro hospodářské oživení, to jsou jen peníze na splácení úroků za řecké dluhy.

Užší Evropská unie byla pokusem nadnárodní hospodářské autority nahradit národní demokracii. Předpokládala, že obchodní kultura "Německa" může být vnucena nejrozmanitějším kulturám. Země, kde se hodně pracuje a šetří, přivedou k disciplíne ty, kde se tolik nepracuje a nešetří. Měly to všechno financovat banky. Byla to utopie.

Egyptská levice plánuje "demonstrace milionu lidí" - chtějí zabránit islamistům, aby získali moc

24. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Liberálové v Egyptě poukazují na to, že reformní politický program po svržení Mubaraka zvýhodňuje Muslimské bratrstvo - avšak náboženské organizace odmítají požadavek, aby byla nejprve vytvořena moderní ústava

Egyptští aktivisté vyhrožují, že přivedou zpět do Káhiry masové prodemokratické protesty a na náměstí Tahrir se 8. července shromáždí milion lidí, pokud se nyní vládnoucí generálové nevzdají své současné "cestovní mapy" k demokracii.

Stahování amerických vojáků z Afghánistánu je hrubě nedostačující

24. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ve středu 22. června přednesl americký prezident projev o postupném stahování amerických vojsk z Afghánistánu. Blíží se prezidentské volby a Obamova vláda čelí na domácí půdě nevídané nevoli vůči nejdelší válce v dějinách Spojených států -- zejména ze strany voličů i zástupců Demokratické strany. Washington má nyní v Afghánistánu 100 000 vojáků a 100 000 kontraktorů (NATO zde má dalších 50 000 vojáků, kterých se stahování prozatím netýká - pozn. aut.). Prezident Obama oznámil, že letos bude z této asijské země odveleno 10 000 vojáků a dalších 23 000 bude staženo do léta roku 2012. Člověk nemusí zrovna excelovat v matematice, aby si mohl spočíst, že se nejedná o signifikantní snížení amerických vojenských sil v Afghánistánu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30887