Proč není Kalousek nacistou

11. 5. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před dvaceti lety se v ČTK diskutovalo, jak naložit s klamnými výroky, kdy mluvčí "neví, co říká". Má agentura zveřejnit i větu jako "Ministr včera prohlásil, že řeka Labe je při průtoku Prahou dvakrát špinavějí a smrdutější než před pěti lety"?

Diskuse byly dlouhé, záleželo na případu. Někteří tvrdili: zveřejnit a pak zesměšnit.

Jiní to popírali řkouce, že se musí na nepravdu nejprv upozornit a až pak citovat chybný výrok, jinak bude v médiích jen začátek zprávy a pravda o Vltavě se zatají.

Je pravda, že Petr Nečas, předseda s odpuštěním strany a vlády, v neděli na Primě řekl: "Považuji například za neuvěřitelný výrok (...) místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová na adresu ministra financí Kalouska, kde ho přirovnala k nacistům, to je něco, nad čím mi zůstává rozum stát." Dodal, že v kterékoli zemi na západ od nás by musela vážně zvažovat rezignaci. Její výrok podle něj dokazuje jistou míru osobní a politické podjatosti.

Za tato slova kritizoval Nečase předseda soc.dem. Bohuslav Sobotka. Nečas totiž zaútočil na ÚS ve stylu Václava Klause.

Diskuse v ČTK asi neskončily. O Nečasově vystoupení napsala: "Nelíbí se mu také výrok místopředsedkyně ÚS Elišky Wagnerové, která praktiky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) přirovnala k praktikám nacistického Německa."

Pravda, níže ve zprávě citovala ČTK i celý výrok Wagnerové, jímž v Lidových novinách vysvětlila, proč Kalousek zavedl mimořádnou daň a proč raději rovnou otevřeně nesnížil státní příspěvek, chtěl-li ušetřit.

Wagnerová řekla: "No, protože se bál, že se objeví námitka pravé retroaktivity, kdyby nazval pravým jménem, o co mu opravdu šlo. Víte, no tak to se nedá. Pracovat jenom se slovy, abych dospěla k chtěnému výsledku při popření účelu. To nejde. To je netolerovatelné. Kdybych se vrátila do historie, takhle se pracovalo v nacistickém Německu."

Jen deník Právo a regionální deníky ji ale takto citovaly, většina médií, včetně rozhlasu nikoliv, i když, doufám, že jejich redaktoři tu zprávu ČTK dočetli do konce.

Některá média uvedla z opatrnosti, že Kalouska Wagnerová "prakticky přirovnala k nacistům". Patřím k těm, kteří tvrdí, že to žádné přirovnání nebylo. Upozornění na podobnost jednoho prvku dvou politických systémů není přece jejich přirovnáním ve smyslu ztotožnění. Bylo to správné varování, k čemu postupy přeborníka v mystifikaci mohou vést.

Počítal jsem to, kolikrát toto domnělé soudkynino přirovnání Kalouska k nacistům v médiích, tištěných i akustických či vizuálních, zaznělo. Bylo to zatím asi stokrát. Nevím proto, zda se naplní známá deviza jistého Josefa Goebbelse, že tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou.

Ale Kalousek opravdu není nacistou, tedy národním socialistou či fašistou. Socialistou žádného typu není. Není však ani národní, pokud to znamená prosazování zájmu národa -- u nás etnika, jinde státu. Zájem totiž sleduje vždy svůj.

0
Vytisknout
15234

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011