Jak ČR neblaze napodobuje USA

11. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

V rámci diskuse o zdravotnictví bych rád upozornil na zajímavé pohledy na problémy zdravotnictví, které uvádí Paul Krugman ve své knize The Conscience of a Liberal, v kapitole 11: "The Health Care Imperative" (kniha vyšla letos česky v nakladatelství Vyšehrad v Praze). Velice se omlouvám, že nemám v současné době čas napsat výpis z této kapitoly. V každém případě vychází Krugmanovo srovnání současné zdravotní péče v USA ve srovnání s evropskými systémy (Francie, Německo) výrazně v neprospěch současného systému USA, které je zhruba dvakrát dražší než systémy evropské, píše Petr Škoda.

Tato skutečnost nekoreluje se střední dobou života, která je v USA i o něco kratší než ve vyspělých evropských státech. Je uvedena i řada důvodů, proč tomu tak je. Přitom některé z těchto vážných důvodů vyplynou teprve tehdy, pokud se oba systémy důkladně do detailů promýšlí a jsou známá fakta a statistiky.

Smutné je, že jako v jiných případech, vláda předkládá ke schválení změny, které se v jiných státech naprosto neosvědčily. Krugmanova knížka je zajímavá i v jiných kapitolách, které popisují cestu neoliberalismu k současnému stavu. Zdůrazněn je i vliv ekonomické a politické síly zastánců neoliberalismu a jejich vliv na politiku a politiky. I když se zdají Spojené státy vzdálené, je podobnost politických vztahů až překvapivě blízká. Zdá se, že v něčem Česká republika západní svět rychle dohání. Stojí za to si ji, spolu s jinou knížkou na podobně téma: Tony Judt: Ill Fares the Land, přečíst.

0
Vytisknout
11551

Diskuse

Obsah vydání | 13. 5. 2011