Izrael zaútočil na Sýrii

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Izraelské letectvo v noci zaútočilo na vojenský konvoj v Sýrii, nedaleko libanonských hranic severně od okupovaných Golanských výšin. Zprávy o přeletech libanonského území upřesnily západní diplomatické a bezpečnostní zdroje.

Izraelské zdroje odmítly zprávy komentovat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Sýrie: Izraelská letadla bombardovala vojenské výzkumné středisko u Damašku

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle velení syrské armády izraelské bojové letouny ve středu narušily syrský vzdušný prostor a bombardovaly vojenské vědeckovýzkumné centrum v Džamráji nedaleko Damašku.

Izraelské letouny přiletěly ze směru severně od hory al-Šejk v přízemní výšce a pod úrovní radaru, bombardovaly výzkumné centrum a unikly. Při útoku zahynuli dva zaměstnanci a pět jich bylo zraněno.

Syrská strana popírá informace západních zdrojů, že terčem útoku byl vojenský konvoj.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

"DRUHOŘADÍ" OBČANÉ SE "ŠPATNÝMI" NÁZORY NEMOHOU V ČR ZASTÁVAT VEŘEJNÉ FUNKCE:

Jihočeská radní pro školství Baborová (KSČM) rezignovala ze zdravotních důvodů

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) obdržel od radní pro školství Vítězslavy Baborové (KSČM) písemnou rezignaci. V kraji se loni v listopadu zvedla vlna nevole kvůli tomu, že radním pro školství je člen KSČM. Zejména studenti kvůli tomu uspořádali několik protestních akcí.

Zdroj: ZDE

V Kalouskově zájmu je vládnout co nejdéle

30. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Objevují se teď různé spekulace na téma, zda TOP09 svým nečekaným ultimátem koaličním partnerům, kdy požaduje pro klausovskou ODS nepřijatelný vstup do fiskálního paktu EU, usiluje o předčasné volby. Samotný odpor ODS proti vstupu do něčeho, co má v zásadě stejnou myšlenku jako Nečasem prosazovaná "finanční ústava", je směšný. Jediným opravdovým odpůrcem fiskálního paktu je zřejmě odcházející prezident Klaus a jediným opravdovým důvodem pro odpor ODS k fiskálnímu paktu je infantilní strach z Klause, který ODS již mnohokrát uškodil. TOP09 zřejmě zkouší, zda ODS konečně ztrácí svůj ustrašený postoj ke Klausovi.

Klause Češi přežili, přežijí i Zemana

30. 1. 2013 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před druhým kolem prezidentské volby koloval po Praze takový vtip: Sociální demokrati se modlí, aby vyhrál Schwarzenberg. ODS s Klausem se zase modlí, aby vyhrál Zeman. A KDU-ČSL je v pohodě a je ráda, že se všichni modlí. Po volbě se říká, že si jí polepšila KSČM, jejíž rétoriky Zeman využíval. Ale i ta se ho teď bojí. Stranické hledisko, jež volbu opravdu rozhodlo, nebude ale nyní po volbě společnosti stačit, aspoň ne té její části, která chce ovlivňovat chod státu v dalších letech, nebo aspoň bránit obratu k vládě pevné ruky. Právě toto riziko vidím v každé přímé volbě, a ve zvolení Zemana více, než by tomu bylo v případě Schwarzenberga.

Ilona Švihlíková: Hospodářská politika české vlády nás vede do rozvojového světa

30. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Já se zabývám srovnáváním daňového mixu, dělám takové globální srovnání. Když se podíváte na studie Světové banky, tak uvidíte, že pro rozvojové země je typický daňový mix s důrazem na nepřímé daně, například DPH, protože jsou schopny je vybrat mnohem lépe než například majetkové daně, které tam často neexistují. Máte tam jen bohatou oligarchii, a zbytek, střední třída neexistuje. Tyto země nemají téměř nikdy progresivní zdanění. Používají třeba rovnou daň. Celkově mají daně nastavené jiným stylem než na Západě. Když se podíváte na změny, které u nás proběhly v posledních letech, a teď myslím Topolánkovu vládu, tak uvidíte, že my jdeme tímhle směrem. Struktura našeho daňového mixu se začíná podobat rozvojovým zemím. Nízké či téměř neexistující majetkové daně, důraz na DPH, rovná daň. Je otázka, jestli je to záměr ideový, nebo je to vyjádřením neschopnosti toho státu daně vybírat.

Velmi dobrý rozhovor s Ilonou Švihlíkovou ZDE

MEZITÍM V NĚMECKU: ÚPLNĚ JINÝ SVĚT

Německá energetická revoluce

30. 1. 2013

čas čtení 6 minut

Kráčím po hlavní ulici v německé vesnici Feldheim, na první pohled nevýrazné vesnici jižně od Berlína. Ale nedaleko hlavní silnice stojí čtyřicet nebo padesát větrníků. Je tu instalace na výrobu bioplynu, spalovna dřevěných třísek a solární park. Tato vesnice vyrábí 140x více energie, než jí spotřebuje. V mnoha ohledech je to model pro energetickou politiku celé Evropy, říká reportér pořadu BBC Costing the Earth, který se vysílal v britském rozhlase v úterý.

"Německo se rozhodlo téměř úplně restrukturalizovat svůj energetický průmysl. Do roku 2022 zlikvidujeme veškeré své jaderné elektrárny. Budeme vyrábět větrnou energii, solární energii, vodní energii a energii z bioplynu," vysvětluje Peter Altmaier, německý konzervativní ministr životního prostředí, který má blízko ke kancléřce Angele Merkelové a je sílící hvězdou politické pravice v Německu. Organizuje "Energiewende" - restrukturalizaci celého energetického průmyslu. Na projektu se účastní velké německé firmy, jako je Mercedes, Siemens a Bosch.

Dobrá zpráva

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Připomeňme si, že hlavní disciplinovanou kohortou voličů Miloše Zemana byli komunisté a komunistů i s nostalgickými pamětníky báječných časů před rokem 1989 stále ubývá (průměrný věk členů této strany je 70 roků a v Praze dokonce 75 roků).

Když spočteme průměr, ukazuje se, že každý den včetně svátků, nedělí a sobot umře 16 komunistů a potažmo 16 voličů Miloše Zemana. Zeman samotný a hlavně ty všechny další ostudy a trapasy, které ještě napáchá, způsobí záhy to, že bude trnem v oku novinářům a hlavně celé společnosti, míní Jan Payne, který vyučuje bioetiku na lékařské fakultě Karlovy univerzity.

Kompletní článek ZDE

Zaostalá země

30. 1. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Moc děkuju BL za přeložení a uveřejnění informace o pořadu BBC o energetické revoluci v Německu, píše František Řezáč. Kdo sleduje německá média a do Německa jezdí, to sice ví už dávno, jenže většina české veřejnosti, včetně politiků, to jaksi nebere na vědomí. Pokud jim to člověk tlumočí, přiblble a nevěřícně se usmívají. Pak se zachmuří a prorokují, že se to těm Němcům (Němcům, považte!) stejně nepovede a jednou přijdou k nám škemrat o elektřinu z rozšířeného Temelína.

Některé formy zaostávání České republiky jsou zcela zjevné, například na železnici a rozeznatelné pouhým okem - kvalita tratí, komfort a rychlost vlakových souprav. To pozná i pitomec, pokud už se vypraví za západní hranici.

Odborníci odhadují časově toto zaostání na několik desítek let. V jiných oborech je to zatím méně zjevné, ale jednou se české zaspání naplno projeví. Opravdového vlastence jímá hrůza, když si vzpomene, jak čeští průmysloví podnikatelé a zakladatelé, Škoda, Křižík, konec konců Baťa, uměli využívat svých pobytů v Německu, Francii, Americe k tomu, aby svému národu zpřístupnili nejnovější technologie a svým poctivým podnikáním jej drželi na špici vývoje. Dnes máme místo Škodů a Křižíků Kožené, Krejčíře a knížete Schwarzenberga, který odpůrce jaderné energetiky nazývá magory...

Obnovitelné energie v Německu

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pravidelně sleduji německé zpravodajství a chtěl bych doplnit informace, které dosud v BL vyšly, píše Michal Kolář.

Obnovitelnými zdroji se skutečně seriózně zabývají, ale ne tak nadšeně jako BBC. (Četl jsem jen český výtah, takže v originále může být vyznění jiné.) K energetické soběstačnosti některé obce vede to, jak neustále zdražují energie, a to nejen elektrická, ale i fosilní paliva. Tím, že obec má vlastní zdroj elektrické a tepelné energie, nemusí je nakupovat od nadnárodních gigantů a ušetří tím nemalé peníze.

Slabinou obnovitelných zdrojů je jejich fluktuace, na což není připravena německá přenosová soustava. Větrné elektrárny mají největší výkon na severu Německa, zatímco nejvíce jaderných elektráren je naopak na jihu. Náklady na zvýšení přenosové kapacity se odhadují na desítky miliard eur. Také se zabývají novým typem ukládání energie v době nadbytku. Čerpal by se stlačený plyn do podzemí (vytěžená plynová, ropná a snad i uhelná ložiska), který by pak v době nedostatku poháněl turbíny.

Celkové vyznění je, že přechod na obnovitelné zdroje nebude jednoduchý, ale lze to zvládnout. Jaký rozdíl proti českému přístupu, kdy se překážky stávají argumenty pro rozvoj jaderné energetiky.

Pozn. JČ: Shrnutí v BL pořadu BBC obsahuje jen základní myšlenky. Pořad informoval o skutečnosti, že jsou energie v Německu v současnosti velmi drahé, a že i to motivuje vesnice k vytváření vlastních energetických zdrojů. - Upozorňuji, že intenzivní politiku rozšiřování výroby energie z obnovitelných zdrojů má také Skotsko, viz tato farma větrných elektráren u vesnice Eaglesham, dvacet minut autem jižně od Glasgow. Je to největší farma větrných elektráren na pevnině v Evropě. Obsahuje 215 větrných elektráren s kapacitou 539 MW a schopností uspokojit poptávku po elektřině pro více než 300 000 domácností.

NORMÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ O ČR:

Al Jazeera: Češi si zvolili prezidentem Zemana

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Po deseti letech vedení Václava Klause si Češi zvolili Miloše Zemana, který je vstřícnější vůči Evropské unii.

Češi si zvolili během prvních přímých prezidentských voleb, které se konaly v této členské zemi EU, v druhém kole prezidentských voleb otevřeného Miloše Zemana. Zeman porazil v sobotu svého oponenta, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, vítězstvím 54,8 procent hlasů. "Miloš Zeman zvítězil, přiznávám to a doufám, že se mu podaří být prezidentem celého českého lidu," řekl v sobotu Schwarzenberg, který získal 45,17 procent.

Zemanovo vítězství ukončilo desetiletí vlády agresivního euroskeptika, odcházejícího jednasedmdesátiletého prezidenta Václava Klause. Osmašedesátiletý Zeman má daleko přátelštější přístup k Evropské unii.

V letech 1998-2002 pomohla levicová Zemanova vláda vyjednat vstup České republiky do EU, k němuž došlo r. 2004, a Zeman sám sebe nyní charakterizuje jako "eurofederalistu".

Polština je v Anglii druhým nejužívanějším jazykem

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

< Jazyková mapa Londýna. Čím červenější barva, tím více lidí v této části města nemluví anglicky jako svým rodilým jazykem.

Vyplývá to ze sčítání lidu z r. 2011. Z 56,1 milionu obyvatelů Anglie a Walesu hovoří 546 000 osob polsky. Ve Walesu hovoří velšsky 562 000 osob. Dalšími často užívanými jazyky v Británii jsou asijské jazyky pandžábština, urdu, bengálština a gudžarátí, dále arabština, francouzština, čínština a portugalština. V zemi hovoří více než 15 000 uživatelů více než 100 jazyky světa. Angličtina je nejčastěji užívaným jazykem a švédština je nejméně často užívaným jazykem. 58 lidí v Anglii hovoří skotskou galštinou, 629 osob hovoří romsky.

Podrobnosti ZDE

Tučňáci pochodují na stránkách army.cz

30. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

V prezidentské kampani se mluvilo o minulých válkách, tedy hlavně o traumatech z těch prohraných a to ve chvíli, kdy se diskuse stočila na tu nejvýjimečnější a nejzásadnější pravomoc prezidenta republiky, kterou je pozice vrchního velitele armády. Přemýšlel jsem nad tím, že bych se zeptal kandidátů co jim říká pojem síťová neutralita nebo DDOS útok..., píše Šimon Formánek.

A mezitím na stránkách http://www.veterani.army.cz/ pochodují tučňáci, tedy pochodovali asi hodinu, už jsem je nestihl obdivovat.

Jak jsem si Miloše Zemana nevycucal z prstu

30. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Knížata měla právo první noci a zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, zatímco my zemani jsme si věci museli těžce vybojovat nejen v sexuální oblasti, a proto jsme nezdegenerovali..."

ZDE

"Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog..."

ZDE

"Dostávám se k myšlence preventivního úderu, která je dnes aktuální vůči íránským odpalovacím rampám. Slova jsou krásná věc, ale někdy jsou daleko důležitější skutky."

ZDE

Miloš Zeman opět vyrukoval s oblíbeným tématem Benešových dekretů. Tentokrát ale narazil. Moravec ho usvědčil ze lži, když Zeman tvrdil že Schwarzenbergovi vyjádřil v Süddeutsche Zeitung podporu bavorský europoslanec a zástupce sudetských Němců Berndt Posselt. Ten přitom žádný takový výrok neposkytl. Zeman se bránil, že čerpal z Britských listů, ty vzápětí vydaly dementi, že nic takového nepsaly.

ZDE

"Tento (komunistický) systém nevznikl 25. února 1948. Tento systém má svoje genetické kořeny minimálně v porušování demokracie po roce 1945, ať už jde o transfer německého obyvatelstva přesně v duchu stalinských migračních přesunů..."

ZDE

"Mluvíte jako Sudeťák..."

ZDE

"Vypálit, počůrat, posolit..." (o odpůrcích Temelína)

ZDE

"Romská populace bohužel většinou žije ze sociálních dávek a tuzemský anticikanismus je způsoben hlavně jejich zneužíváním."

ZDE

"Přední čeští psychologové tvrdí, že třicet procent české populace jsou pitomci... Když si přečtete některé internetové diskuse a vidíte ty zakomplexované idioty, kteří neumí česky, neznají fakta a jsou o to agresivnější, tak se mi nemůžete divit. A těch zbývajících dvacet procent jsou zastánci jiného životního názoru."

ZDE

Další problematické výroky budoucího prezidenta si už laskavý čtenář jistě bez problémů dohledá sám.

OTEVŘENÝ DOPIS KARLU DOLEJŠÍMU:

Zeman nerozpoutal polemiku o Benešových dekretech

30. 1. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 2 minuty

Milý Karle,

jelikož si Tě vážím, tak bych si dovolil reagovat. Prezidentskou kampaň považuji za loňský sníh, ale přesto malou reakci.

Snad by se i na Britských listech měly uvádět věci do reality a nedělat hlásné trouby opravdu pokleslým deníkům a novinářům. Udělali jsme si přepis prvního duelu druhého kola Schwarzenberg - Zeman.

Abych si ušetřil práci, kopíruji, co jsem odpovídal na něčí dotaz. Pro jistotu, doplňuji, nejsem příznivcem Zemana. Na rozdíl od některých iniciativ, máme jasné představy nejen v oblasti zahraniční politiky a vůbec to nezáleží na tom, kdo je prezidentem, píše Václav Novotný.

Kopíruji zaslanou odpověď:

Následky zveřejnění "inzerátu proti knížeti" v Blesku?

30. 1. 2013

čas čtení 7 minut

Podle serveru centrum.cz bude mít inzerát napadající pana Karla Schwarzenberga v Blesku následky. Vydavatelství Ringier Axel Springer se prý věcí již začalo zabývat. Byla údajně podána trestní oznámení na neznámého pachatele. Inzerát, podle kterého měl prezidentského kandidáta podporovat Bernd Posselt, podal advokát, přičemž zatím není jasné, zda tak učinil sám za sebe či zda jednal na základě pokynu svého klienta, jehož totožnost není známa. Vítězný kandidát se od inzerátu distancoval, nicméně řada podporovatelů Karla Schwarzenberga (a možná i další občané) o jeho prohlášení pochybují, píše právník, jehož totožnost je redakci známa.

Zpráva o tom, že by zmíněný inzerát měl mít následky, vypadá na první pohled triviálně a nevyvolává žádné zvláštní obavy ani naděje. Následky, o kterých se na zmíněném serveru píše, by ale mohly významně přesahovat pouhý postih dotyčného advokáta či jeho klienta, eventuálně přiznání přiměřeného zadostiučinění panu Schwarzenbergovi. V extrémním případě a při splnění nebo zdánlivém splnění několika podmínek by těmi následky mohlo být až vyslovení neplatnosti voleb prezidenta republiky soudem.

Sprostý útok na Jiřinu Bohdalovou

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na facebooku se začaly šířit upravené fotografie nahé (!) Jiřiny Bohdalové ve společnosti Miloše Zemana, atd. Bude pražská intelektuální obec protestovat proti zostuzování staré paní? To by snad měla, bez ohledu na její politické postoje? Zkritizují to Lidové noviny, IDnes a Respekt? Určité civilizační hodnoty zastáváme všichni, ne? A některé věci se prostě nedělají. (JČ)

Petice "Respektujte výsledky voleb!!!"

30. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Respektujte výsledky voleb!!!

Provolání občanů k takzvaným "osobnostem" "umělcům" a "pseudoumělcům":

My, níže podepsaní občané se s nevolí a odporem díváme na počínání tzv. osobností a tzv. umělců. Těch našich spoluobčanů, kteří se bůhvíproč považují za elitu národa. A my se ptáme: Oč jsou pan Svěrák, Hanák a další více občany, než většina obyvatel naší vlasti, že beze všeho studu dokážou zpochybňovat výsledky demokratických voleb. Jak řekl Franz Kafka: "Ze zámku nejste, z vesnice nejste! Nic... nejste." Na zámku vás nechtějí a vesnicí pohrdáte! Velmi dobře vzpomínáme na doby, kdy herci sepisovali petici požadující trest smrti pro paní Jiřinu Štěpničkovou. Velmi dobře si také pamatujeme, že se stejným fanatizmem podepisovali herci tzv. ANTICHARTU. Ať si páni herci vzpomenou, na jakém sociálním žebříčku stála jejich profese před 150 lety. A dnes budou zpochybňovat vůli většiny obyvatel této země? Vyzýváme proto tyto "osobnosti" a "umělce", aby respektovali vůli většiny obyvatel!!! Aby přestali urážet toho, jenž byl zvolen svobodnou vůlí většiny tohoto národa!!!

Zdroj: ZDE

Bernd Posselt: Proti Schwarzenbergovi byla vedena "tvrdá kampaň"

30. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Morálním vítězem prezidentských voleb se stal Karel Schwarzenberg, tvrdí Bernd Posselt. Karel Schwarzenberg získal téměř 46 procent. Tím se stal morálním vítězem. Protože i přes tvrdou kampaň, která byla proti němu vedena především ze strany rodiny prezidenta Klause, dokázal za sebou sjednotit téměř polovinu Čechů. V Německu je ale nyní přítomné především jedno: hluboký respekt před Evropanem Schwarzenbergem, který jako český patriot udělal díky své odvaze neuvěřitelně mnoho pro český národ.

Zdroj: IHNED

Deflexe místo reflexe, výtky místo sebekritiky

30. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Vousatý vtip z dob minulého režimu si střílel z politické propagandy, která odvádí pozornost od vlastních prohřešků a nedostatků zuřivým vytrubováním chyb protistrany. Pro srozumitelnost uvádím vtip celý.

Američan: Kolik je v SSSR průměrný plat kvalifikovaného dělníka? Sovět: A vy zase bijete černochy!

Jde o klasický příklad eristického argumentačního manévru známého jako red herring, tedy odvedení pozornosti od podstaty sporu. A ještě přesněji řečeno strana, která je argumentačně v úzkých, falešně ospravedlňuje své chyby tím, že ukazuje prstem na druhého.

Tento manévr teď to, co u nás samo sebe považuje za levici, až na nečetné výjimky předvádí na pozadí právě skončených prezidentských voleb.

K pozadí konfliktu v Mali

30. 1. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Aktuální krizi v Mali je možné vnímat i jako souběh jiných dějů, jež jí předcházely. Prvním je údajné vytvoření islamistické hrozby na Sahaře a v Sahelu alžírskou zpravodajskou službou a Pentagonem, která měla ospravedlnit přítomnost Spojených států v regionu. Druhým je vojenská intervence NATO v Libyi, jež destabilizovala nejen Libyi, ale celý region, a představovala katalyzátor krize v Mali. Washington hodlá prostřednictvím afrického velitelství americké armády AFRICOM ovládnout kontrolu nad černým kontinentem a jeho nerostným bohatstvím a redukovat zde masivní čínské investice a čínský vliv obecně.

Nezreformujeme armádu?

30. 1. 2013 / Ivo Krieshofer

čas čtení 12 minut

Zatímco u nás jsme žili volbou nového prezidenta, rakouští občané se 20. ledna v nezávazném referendu vyslovili proti zrušení povinné vojenské služby a zavedení profesionální armády. Pro zachování povinné vojny hlasovalo skoro 60 procent voličů. Obě strany tamní vládní koalice, které se dosud nedokázaly dohodnout, ujistily, že budou s ohledem na výsledky referenda pracovat na nové reformě armády.

Naprosté šílenosti na základě zkreslené představy o Rakousku

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pan Krieshofer to sice s funkcí armády pro společnost asi myslí dobře, ale navrhuje naprosté šílenosti na základě zkreslené představy o Rakousku, píše Herman Klein.

1) Pokud se podíváte na profil hlasování, pro zachování vojny hlasovali hlavně ti, kterých se týká jako klientů civilní služby - lidé v penzi, před penzí. Vzhledem k demografické situaci Evropy vyhráli. Mladí v městech, obzvláště ve Vídni, volili proti.

Nejdřív bychom snad měli mít konečně jasno, jakou armádu a k čemu potřebujeme

30. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Pan Ivo Krieshofer se inspiroval v Rakousku a mimoděk mi svou obhajobou návratu povinné vojenské služby bez ohledu na další připomněl zákon, který formuloval Jerry Pournelle, autor několika proslulých sci-fi románů z vojenského prostředí. Jeho "železný zákon byrokracie" říká:

V každé byrokracii lidé oddaní prospěchu byrokracie samotné vždy získají kontrolu, kdežto ti, kdo jsou zaměřeni na cíle, kterých by měla byrokracie dosahovat, mají vliv stále menší a menší, a někdy jsou zcela eliminováni.

Tento zákon se samozřejmě vztahuje i na byrokracii vojenskou.

Válečný hrdina a šlechtic politik

30. 1. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 6 minut

Bajky a pohádky jsou v poslední době ve značné oblibě. Vysvětlovat s ohledem na poznatky literární vědy, historie a komparatistiky, proč se i starším lidem zamlouvá poetika pohádkových příběhů, bude zdánlivě jednoduché, ale s ohledem na stálou funkčnost množství archetypů zároveň i složité. Touha po spravedlivém vyústění hlavního motivu sváru dobra se zlem bude asi základem tohoto milého vztahu k folkloru, náročnost vlivu jednotlivých kultur a jejich vývoje budou patřit k otázkám složitějším.

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k výsledku prezidentské volby

29. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k výsledku prezidentské volby

SPaS vítá zvolení Miloše Zemana za prezidenta v souladu s potřebami většiny občanů České republiky a chápe tuto volbu jako vítězství levicových sil. Hodnotíme kladně vysoký zájem občanů o první přímou volbu a konstatujeme, že takto vzniklá legitimita nově zvoleného prezidenta je vysoká.

SpaS považuje za nezbytné zdůraznit, že se během kampaně přímé volby vyjevila významná úloha všech médií. Jejich postoje, a to včetně médií veřejnoprávních, nelze v žádném případě popsat jako vyvážené a objektivní. Většina médií od počátku jasně stranila Karlu Schwarzenbergovi. To musí levici vést k silnému zamyšlení nad efektivitou a smysluplností přímé volby obecně, i nad posílením mediálního vlivu levice.

POLÁK, Michal. Hlavou proti vetru. Bratislava: SOK, 2012. 431 s. ISBN 978-80-89166-35-0

30. 1. 2013

čas čtení 17 minut

Kniha Michala Poláka s názvem Hlavou proti vetru je zajímavým autorským počinem tohoto známého původem slovenského žurnalisty, ekonoma a filosofa, působícího jak na Britských ostrovech, tak na slovenské levicové intelektuální scéně. Jedná se sice o publikaci čítající nemalý počet čtyř set třiceti jedné strany, ovšem slohová úroveň předloženého textu jeho poměrnou délku více než kompenzuje. Na slovenském textu je znát autorova dlouholetá zkušenost se psaním nejrůznějších článků a esejí, jenž této knize zaručuje transparentnost, systematičnost a odbornost na jedné straně, a čtivost, spád, srozumitelnost a nezanedbatelnou složku humoru či štiplavé, přesně mířené ironie a sarkasmu na straně druhé.

Intelektuální sebevražda Revolverem

Dvě minuty nenávisti podle intelektuální revue

29. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Totalitní myšlení, které je založeno na jednoznačném výkladu reality a na agresivním odmítání alternativy, se od toho svobodného a sebereflexivního odlišuje tím, že realitu přetváří a popírá i na vzdory hmatatelným faktům. Jsem skoro zděšen tím, že šéfredaktorka Revolver Revue, což má být intelektuálně a umělecky založený časopis, vykazuje prokazatelné tendence k tomu myslet totalitárně.

Stejně jako Milan Daniel jsem si přečetl rozhovor Jiřího Davida pro Českou pozici a docházím ke stejnému závěru: Jiří David velmi přesně poskytl estetickou, sémiotickou i politickou analýzu předvolební kampaně, s důkladností a erudicí vysoce převyšující český mediální standard. Velmi pregnantně vystihuje podstatu událostí.

Zkušenost z divadla Hybernie

29. 1. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 5 minut

Nejprve bych rád pogratuloval vítězi prvých přímých prezidentských voleb p. ing. Miloši Zemanovi (dále M.Z.). Jeho vítězství o 10 procentních bodů v této Republice, ovládané finanční mafií a z velké části soukromými zahraničními médii a po více jak dvouměsíční masírovací kampani, je skutečně rozhodné. Ale volby skončily a nyní by mělo nastat uklidnění -- tedy alespoň v demokratické společnosti. Bohužel se ukazuje, že asi nejsme demokratickou společností, anebo nejsme slušní lidé. Celá volební kampaň a zvláště II. kolo to jen ukazovalo. Kdo je agresivní, bylo vidět v předvolební kampani a co je horší i nyní, kdy už je po volbě.

Politický surrealismus českých prezidentských voleb

29. 1. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 18 minut

V rámci současných materialistických společenských hodnot se určitá část Čechů stydí za to být voličem levice, protože volit levici je jako "být socka".

Je to něco podobného jako jezdit MHD. Volit pravici je pro některé součástí jakéhosi zcela falešného sebeprojektování a sebestylizování, které takovým lidem dodává pocit příslušnosti (a imitace) k těm "lepším lidem".

Miloš Zeman byl přetransformován do ztělesnění plebsu (či slovy některých členů vlády lůzy), který je vulgární, hrubý, arogantní a nekulturní, a to i přesto, že po celou dobu ukazoval, že je velmi sečtělý, vzdělaný a celkově dobře informovaný.

Surreálnost kampaně se projevila v minimálním a jenom okrajovém zájmu o samotný politický program a skutečné politické zásluhy a schopnosti obou kandidátů.

Při poslední debatě na České televizi se ukázalo, že Karel Schwarzenberg nemá co nabídnout - mimo opakování floskulí a obecných frází, doplněných prázdnými vtipy, nebylo možné zjistit (jako ostatně po celou dobu jeho kampaně), jakým způsobem chce funkci prezidenta vlastně vykonávat.

Redakce Britských listů čtenářům doporučuje tuto další vynikající analýzu prezidentských voleb i celkové české politické situace.

Prezidentské volby skončily a na jejich skutečné, objektivní hodnocení bude nutný časový odstup. Pro všechny ty občany, kteří si od voleb slibovali náznak zlepšení a vkládali naděje do občanských kandidátů nebo do Jiřího Dienstbiera, stranického kandidáta, který podle mého názoru měl potenciál ke změně politického stylu, byl výsledek prvního kola zklamáním. Tyto volby ukázaly, že většina českých občanů stále nepovažuje hledání změny za nutnost a že dává přednost zavedeným a etablovaným politikům, nutně zatíženým politickou minulostí. Problémy přerostlého politického klientelismu, korupce a nakonec ani budoucího směřování české společnosti se nestaly hlavním tématem prezidentských voleb.

Tak nám zvolili prezidenta

29. 1. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

"Tak nám zvolili prezidenta", řekla by možná dnes posluhovačka panu Švejkovi, jenž by se otázal, nepřestávaje mazat revmatická kolena opodeldokem: "Kerýho prezidenta, paní Müllerová? Já znám dva..." Nakonec by se shodli, že "toho tlustýho, nábožnýho", jenž hlasoval pro církevní restituce, vědí, toho s tím červeným čírem, co ho mládež nová, mládež Schwarzenbergova nosí v klopě..., tak toho ne. Toho druhého, co je, pravda, také tlustý, ale nemá číro a mládež nová ho sice v klopě nenosí, ale zato mu maluje na plot, skryta nocí a posílena vírou jedině pravou, neboť naší, vírou vymítačů názorů odlišných, červené pantákly a jiná mediálně vděčná muří znamení.

Jan Hřebejk: "Rudá a hnědá prasata táhla lháře a demagoga na Hrad"

29. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

O prezidentských volbách a etice se píše a mluví už několik dní, píše Jiří Švejda. Diskutuje se křupanství, lidská spodina, chudoba duše i inteligence, urozená a intelektuální noblesa i jasně daná morální převaha. Výrokem tohoto období je pro mne osobně zhodnocení výsledků voleb, které pronesl režisér Hřebejk v sobotním večerním zpravodajství televize Prima z pražské Lucerny. "Rudá a hnědá prasata táhla lháře a demagoga na Hrad."

Koho tím myslel? Všechny Zemanovy voliče? Nebo snad pouze ten jejich necelý půlmilion, který přehlasoval druhého kanidáta?

Označil tak Zemanův volební štáb? Nebo své kolegy a kolegyně, kteří Zemana veřejně podporovali? Způsobila to hysterie? Nebo hluboce zažitý pocit osobní nadřazenosti?

Myslím si, že dokud se pan Hřebejk neomluví, vyřazuje se ze společnosti byť jen řekněme normálně slušných lidí.

Tuto glosu z Britských listů opsaly a mírně rozšířily První zprávy - bez udání zdroje ZDE

Volební hlasy pro Schwarzenberga za pivo

29. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

To, jak média u nás straní jen panu knížeti je už nehoráznost. Všude se teď rozmazává inzerát, který vyšel v deníku Blesk, je tomu dáván prostor v médiích, vyzýváno k připojení k žalobě apod. Ale to, že na straně pana knížete došlo k podobné nehoráznosti v den voleb, nechce nikdo z médií slyšet ani medializovat, píše Jarmila Pavlicová.

V první den voleb jsem jako členka volební komise podala oznámení na policii ČR na č. 158, že mám důvodné podezření na porušování volebního zákona. Oznámila jsem, že u nás v Mohelnici, okres Šumperk, je na jedné z restaurací vylepen plakát, že každý, kdo bude volit pana knížete, dostane zdarma pivo, ovšem musí přinést volební lístek pana Zemana, aby dokázal, že ho nehodil do urny.

Vzkaz dárcům finančních příspěvků pro Britské listy

28. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Vážení dárci,

někteří z vás nás v posledních dnech požádali o potvrzení vašeho finančního daru pro Občanské sdružení Britské listy pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bohužel jsou ty maily nedohledatelné ve víru stovek emailů, které jsme obdrželi v souvislosti s prezidentskou volbou. Nemáme žádné administrativní zaměstnance a potvrzení vydává šéfredaktor, který to prostě nestihl a zpětně už to nedohledá. Prosím tedy s omluvou dárce, kteří potřebují daňové potvrzení, aby nám napsali znovu.

Finanční příspěvky na provoz Britských listů potřebujeme, máme-li zachovat v českém prostředí tak potřebný jejich nezávislý hlas. Přispět lze například na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další podrobnosti ZDE

Děkujeme.

šéfredaktor.

Nepravda České televize: Téma Benešových dekretů "nastolil Zeman"

29. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pořad Reportéři ČT ze 28. ledna 2013 tvrdil nepravdivě, že otázku Benešových dekretů v předvolební kampani nastolil Miloš Zeman. Viz ZDE, od času 17:15 se Zemanovým citátem K.H Borovského a dále do cca 18:50.

Ze záznamu prezidentské debaty ze dne 17. ledna 2013 však jasně vyplývá, že otázku Benešových dekretů nastolil Václav Moravec, když se na ně jako první zeptal Karla Schwarzenberga. Viz záznam debaty ZDE, od 1:15:50 do 1:20:07.

Česká televize: Zeman téma kampaně Benešovy dekrety sice nenastolil, ale "stočil ji k nim"

29. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Citace mají být přesné, milí kolegové z Britských listů. Vy bohužel dáváte do citačních uvozovek něco, co v našem pořadu nikdy nezaznělo, píše David Macháček z pořadu Reportéři ČT.

Tvrdíte, že jsem doslova uvedli toto:

Téma Benešových dekretů "nastolil Zeman".

Jenže náš komentář zní jinak, a to takto:

"Téma kampaně stočil k Benešovým dekretům."

Tato věta má jiný význam, než vaše nepravdivá citace. Poprvé téma skutečně nastolil Václav Moravec, to nikdo nerozporuje. Ale Miloš Zeman následně k tomuto tématu debatu sám iniciativně znovu přivedl (vrátil, stočil, usměrnil, navedl), když položil Karlu Schwarzenbergovi 3 další otázky.

David Macháček

Reportéři ČT

Pozn. red. BL: Citace z pořadu Reportéři ČT:

Redaktorka Jana Sotonová: ..."Citát Karla Havlíčka Borovského Miloš Zeman v této debatě nepoužil. Místo toho přišel s mnohem tvrdším útokem, který pravděpodobně rozhodl celou volbu. Téma kampaně stočil k Benešovým dekretům."

Navzdory tomu, co ČT tvrdí, už tam vznikl mýtus, že s tématem Benešových dekretů přišel Zeman

29. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, k probíhající diskuzi o tom, jestli ČT tvrdí, že Miloš Zeman přišel s tématem dekretů nebo ne, bych rád poznamenal, že ve včerejším Hydeparku položil moderátor hostovi otázku formulovanou takto:

"...jestli jste třeba věděli, že (já nevím) Miloš Zeman třeba příjde s tématem Benešových dekretů nebo něco podobného?"

Záznam je v čase 20 min 10 ZDE, napsal nám čtenář, který se nepodepsal.

Téma odsunu sudetských Němců nastolil Václav Moravec, ne Miloš Zeman

29. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dobrý deň, posielam vám link na dnešný rozhovor s členom tímu Miloše Zemana Liptákom, píše Igor Daniš. Jeho slová napovedajú verzii, že manažéri produktu Karel Schwarzenberg sami vyvolávali trenie potom, čo sa ich pracovník KS dopustil nešťastného, ale pravdivého a autentického výroku, aby vzbudili ešte väčšie negatívne emócie. Samozrejme rešpektujem a tak trochu obdivujem ich intelekt, pretože dokázali kde koho preľstiť a omotať si ho okolo prsta.

Poradca Zemana: Slovenské voľby môžu priniesť nové tváre ZDE

O neobolševických lžích v prezidentské kampani, o nichž se z pražských médií nedovíte

29. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Z prezidentských voleb zůstanou v oběhu floskule o "Zemanových lžích"a "negativní kampani" (s pohotovým výčtem více či méně věrohodných důkazů). I kýčovitý obraz Karla Schwarzenberga, jenž si "zachoval čest" a nedopustil se žádných "podpásovek" (pro což důkazů netřeba, protože všichni přece dobře víme, kdo je slušný a bližší lidu). Přistrkávat Miloše Zemana ke Kremlu se smělo, ba bylo občanskou povinností (zejména v Praze), zatímco poukazy na naděje sudetských Němců spjaté s Karlem Schwarzenbergem, o nichž otevřeně psal německý tisk, byly zločinem vyhradně jen českých "xenofobů a nácků".

V prezidentských volbách bylo navíc prověřeno, že značnou část veřejnosti nepohorší velká a permanentní lež z řad knížecí družiny: totiž podlé předstírání, že místopředseda Nečasova kabinetu a předseda nejasociálnější koaliční strany TOP 09 Karel Schwarzenberg nemá nic společného s politikou vlády i vlastní strany. Týdeník Respekt bezelstně psal, jak se v sobotu "členové knížecího týmu" schovávali za dveřmi, kam ochranka nikoho nepouštěla. "Je tam s nimi i ministr financí Miroslav Kalousek, který při výsledcích prvního kola chyběl, aby volící veřejnosti nepřipomínal, že tento zájemce o Hrad je členem nepříliš populární vlády." (Respekt, 28. ledna) Ne, to žádná nízká podpásovka není!

Zdá se mi ještě horší svérázná sociologie, kterou omlátili voličům o hlavu. V prezidentských volbách prý zvítězily Morava nad Čechami, venkov nad městy, paneláky nad rodinnými rezidencemi, nevzdělaní nad vzdělanými, příjmově slabí nad lidmi bohatšími (od 30 tisíc nahoru), staří nad mladými, minulost nad budoucností. Uf! Ještěže si nevypůjčili od Josefa Vissarionoviče Stalina, co doopravdy měli na jazyku: "Zvítězila reakce nad pokrokem."

Martin Hekrdla, Dobře opancéřovaná bublina

Když se ruší pískoviště

29. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

TOP09 vytáhla evropskou kartu. Buď se vláda připojí k politice evropského fiskálního paktu, nebo nemá důvod pokračovat ve své činnosti. Tolik hráč Kalousek, který rád ohrožuje koněm dvě významné figury najednou. V tomto případě hraje o oslabení ODS na pravici a ČSSD na levici. Využívá tristní skutečnosti, kdy se v politice řeší spíše barva a zápach protivníkových ponožek, než zásadní směřování země, její sociální situace a hospodářská a zahraniční politika.

Že bychom tedy konečně byli svědky nějaké smysluplné debaty?

IDnes: Zeman je komunista

29. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Narodil se (1944) a vstoupil do KSČ (1968). Mezi tím nebylo NIC. Prostě NIC. Kdo nevěří, ať si pořídí včerejší Mladou frontu. Tam je k nalezení "strukturovaný životopis" nového prezidenta krok za krokem. Další životní milníky (zaměstnanec, poslanec, předseda, kandidát atd.) následují až potom. Ecce homo Zeman ! - podle včerejší Mladé fronty. Je to prostě komunista. Ó, jak je ten český svět jednoduchý. Stačí umět číst Mladou frontu, píše Michal Vimmer.

Pozn. JČ: Pražská média a tamější "kulturní fronta" má závažný problém. Jak se ukázalo ve volbách, oni totiž většinu národa neoslovují. Mohou protizemanovsky běsnit, jak chtějí, ale voliči, kteří Zemana zvolili, je neposlouchají. Svým běsněním si dál poškozují důvěryhodnost. Jedinou cestou z této problematické situace by byla změna strategie a objektivní psaní. Po znovuzískání důvěryhodnosti by pak měla váhu i jejich kritika, třeba i Miloše Zemana. Jenže v neobolševickém zápalu toho pražští aktivisté nejsou schopni.

Kritický bloc-notes, I. 3. 2013

29. 1. 2013 / Josef Brož

čas čtení 11 minut

Pláč. Potkávám na ulicích a v metru (zejména mladé) spoluobčany, co mají na klopě stále Karla. Ano, toho Karla VII. Schwarzenberga, předsedu TOP 09 a ministra zahraničních věcí, ještě do soboty kandidáta na prezidenta České republiky. Cítí se patrně jako hrdinové po prohrané bitvě.

Jak to říká herec Martin Dejdar v cyklu Zdivočelá země? "Nevyhráli jsme, ale také jsme neprohráli."

Pocit morálního vítězství má rysy masochismu, protože prohra může být vítězstvím. Řekněme si to rovnou, Karel Schwarzenberg, při vší úctě, zvedl ze židle pouze ty, kteří věří vzdušným zámkům. Bylo jich méně než realistů -- o téměř celých deset procent.

Mažňáka nebo Mažňáka?

28. 1. 2013

čas čtení 29 minut

Publikujeme podle našeho názoru vynikající analýzu současných českých politických poměrů, jak je odhalila přímá volba prezidenta, z pera jednoho pracovníka české státní správy. Situace je v ČR dnes taková, že by zveřejnění jeho totožnosti bylo bezpochyby přímým ohrožením jeho existence, proto jsme nuceni text publikovat anonymně, totožnost autora je redakci Britských listů známa.

Bdícího či spícího, abychom byli alespoň trochu věcnější? Ale raději vážně: čeští voliči (a Pražané), vzpamatujte se! Že rádi kupujete maso plné vody, protože neumíte trojčlenku, to je víceméně izolovaným problémem každé domácnosti. Ale jaké alternativy jsme si to připravili pro druhé kolo prezidentské volby? Nemám nic proti možnosti každého občana ČR ucházet se o post prezidenta republiky, je-li alespoň bezúhonným. Poslední slovo mají voliči a co budou chtít a co si zaslouží, to dostanou. Jenže jak se máme my, pro které není politický systém ČR jen pouhá pasivní televizní zábava mezi 19. a 20. hodinou, stylizovat do role demokratů, vhazujících si svůj tajný hlas do urny a nevnucujících ostatním své postoje -- jsme-li vězněni uprostřed odporné placené podbízivé marketingové kampaně, agitek a zas a znovu trapně selhávající autocenzury médií? Mám za to, že pro rovnost zbraní je třeba něco dělat a alespoň nabídnout názor a k němu argumenty. A pokud ne u příležitosti obsazení postu prezidenta, tak při následných parlamentních volbách ZDE, kde se už dá zkazit opravdu hodně.

Stoupencům Karla Schwarzenberga

28. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Podporovatelé Karla zu Schwarzenberg, neumíte prohrávat, píše Michal Pondělíček.

Zeman zvítězil, protože dostal více hlasů. Tomu se říká demokracie.

Nechte ho, ať ukáže, co umí - jsem na to také zvědavý.

A pokud se jedná o vaše nářky nad jeho kampaní - zkuste se prosazovat, jste-li v mediálním interdiktu. Když vás fotografové mají za úkol vyfotografovat z co nejnelichotivějšiho úhlu, v co nejškodlivějším světle.

Když média překrucují vaše výroky. Když média zamlčí vaše úspěchy a pasou se na vašich chybách. Když televizní štáb vnikne do nemocnice k vašemu synovi, který trpí depresemi a pokusil se o sebevraždu.

A co vaše kampaň? Co kádrování kolegů na pracovišti? Co šikana dětí, jen proto, že jejich rodiče volí toho druhého?

(Ne)mocná média

28. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Výsledek voleb neukazuje ani tolik reakci na mediální manipulaci, jako spíše limity mediálního vlivu.

Jak prezidentské volby dopadly, je vcelku podružné, ačkoliv se vyrojí ještě tisíc zasvěcených spekulací o tom, co výsledky znamenají, čím byly způsobeny a co přinesou. Důležitější je ale to, co se odehrává na pozadí.

Rýsují se dvě výrazné tendence: ta část společnosti, která je podle standardních měřítek považována za "vzdělanější", "odpovědnější", "prozíravější" atp. se projevila jako velmi naivní a stejně manipulovatelná jako ty společenské vrstvy, u nichž se to vzhledem k jejich statistickému popisu předpokládá.

Zároveň je ale patrné, že ani řízená informační kampaň velké části vlivných médií nezkonsoliduje víc než nějakých 30 % elektorátu.

Obě tendence jsou ve vzájemném, velmi paradoxním vztahu. Zatímco se obecně předpokládá, že ti méně formálně vzdělaní a méně majetní jsou tzv. "hloupější", a tedy jednodušeji manipulovatelní, v těchto prezidentských volbách došlo na výrazné popření tohoto zažitého paradigmatu.

Prezidentská kampaň ukázala, že vhodně designovaný a zacílený marketing dokáže z nějakých 10 % vykřesat klidně trojnásobek.

Jak dlouho ještě budeš zneužívati naší trpělivosti, Baborová?

28. 1. 2013 / Pavel Táborský

čas čtení 5 minut

Tuto klasickou, volně přeloženou senátní otázku z římských dob si asi kladou organizátoři a duchovní vůdci jihočeských studentských demonstrací, hladovek a stávek. Je až neuvěřitelné, co si ta učitelka vůbec dovoluje. V demokratickém státě je členkou parlamentní politické strany, za kterou si klidně kandiduje v krajských volbách, ta strana ještě navíc po beztak zmanipulovaném volebním úspěchu uzavře jakousi nepochybně zločinnou koalici s další podezřelou levicovou stranou. Učitelka Baborová se po koaličním jednání stane bez studu krajskou radní za školství. Jak odporné a pro českou a zejména jihočeskou demokracii naprosto nepřijatelné.

Umělec Jiří David Revolver Revui

Pomlouváte mě neprávem

28. 1. 2013 / Jiří David

čas čtení 2 minuty

Mila Terezie a Viktore, redakce Revolver Revue

je mi smutno, ze musím zrovna vám dvěma, jež si dlouhodobě osobně vážím a respektuji, napsat, ze jste se ve svém Bubínku se svou "gratulací" dopustili odporného, veřejného podrazu a tím i účelové nepravdy, tedy vlastně záměrné lži.

Nikdy jsem nikoho soukromě a ani veřejně nevyzýval, aby volil Zemana, či nevolil Schwarzenberga. Nikdy a nikde jsem nepoužil, neřekl, nenapsal, ze podporuji M.Zemana a že si ho přeji za prezidenta.

Co vy na to, profesore Franzi?

28. 1. 2013 / Jiří Matuszek

čas čtení 17 minut

Přiznám se, že jako technicky vzdělaný člověk a už ne mladík, jsem před prezidentskou volbou o panu Vladimíru Franzovi nevěděl, a že v průběhu kampaně před prvým kolem volby jsem se o jeho program a názory příliš nezajímal. Měl jsem svého favorita! Po přečtení rozhovoru uveřejněného v Mladé frontě Dnes v sobotu dne 19. ledna 2013 jsem toho začal litovat. Musel jsem obdivovat přesnost, s jakou pan Franz vyhmátl zdroje problémů současné společnosti. "V ústavě se říká, že prezident je odpovědný všem lidem, ale není úplně jasné, komu jsou odpovědné politické strany, jimž dává ústava takovou důležitost." Tato věta ze zmíněného rozhovoru mluví sama za sebe. Závěrem pan profesor konstatuje, že odpověď na otázku jak dál je teprve nutno najít. Jinak současný politický systém bude pořád produkovat sebe sama.

Česká prezidentská volba a lekce z "Arabského jara"

28. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Využiji některých paralel, abych poukázal na jisté zajímavé stránky současné povolební situace v České republice na příkladě tzv. "Arabského jara" v Egyptě. Jistě se okamžitě objeví výtky, že srovnávám nesrovnatelné; já nicméně netvrdím, že zde existuje nějaká plná srovnatelnost, ale pouze to, že lze nalézt některé zajímavé paralely. A na příkladě, na němž nejsme zrovna sami emočně angažováni, lze často dobře pochopit i leccos z vlastní situace.

Proč "Karel" nevyhrál?

28. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Vedli jsme řeči v rodině a s přáteli. Co se stalo? Proč "Karel" nevyhrál? Tušila jsem to, ač moje názory nebyly v rámci mé komunity oblíbené.

Bohužel, stále trvám na tom, že kampaň vedená propagandistickými metodami byla špatná a dávám jí -- a hlavně lidem za ní - velký díl viny za neúspěch. To, co platilo a přineslo ovoce v prvním kole, mělo prvním kolem také skončit. Místo ročníku 70 měli nastoupit lidé ročníku 50 a starší. V prvním kole byli soupeři snad jen dva -- MZ a Fischer (kdo nic nedělá, nic nezkazí, a PR měl zvládnutou velmi pěkně, to zase klobouk dolů), ale nastala situace nová. Proti člověku, který číhá na sebemenší přeřeknutí či chybu, aby ji okamžitě využil a udělal si z ní bič, nemohou bojovat lidé "plackami" a koncerty, a ještě ke všemu naprosto zhovadilými soukromými videonahrávkami, kterými zaplevelí mediální prostor. (Je to naprosto kontraproduktivní a někdy člověk opravdu nevěděl, zda je podpora míněna vážně či ironicky, a ze kterého "tábora" vlastně video pochází!) To prostě NEJDE!!!, píše Bronislava Grygová.

Šéfredaktorka Revolver Revue:

Jiří Davide, stal ses součástí prozemanovské kampaně

28. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Reakce na otevřený dopis Jiřího Davida "Pomlouváte mě neprávem"

Milý Jiří,

pokud Ti šlo o to "odmítat se podílet na kampani", není mi jasné, proč ses nedržel stranou, ale naopak ses součástí té kampaně dobrovolně, opakovaně a halasně stal. Pokud jsi to celé myslel jinak, než to vyznělo, omluva to v Tvém věku a při Tvých zkušenostech s veřejným a mediálním prostorem není. Na závěr jen připomínám, že text, na který odpovídáš, byla gratulace vycházející z Tvého veřejného angažmá, a nikoli výzva k diskusi s Tebou.

Terezie Pokorná

šéfredaktorka Revolver Revue

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

55262