Egypt: Pokud politická krize bude pokračovat, státu hrozí kolaps, říká velitel armády

30. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisíce truchlících, kteří volali po svržení prezidenta, v úterý prošly Port Saidem. Mezitím velitel armády generál Abdal-Fatáh el-Sissi varoval, že pokud bude politická krize pokračovat, stát by mohl zkolabovat.

Sissi se ke krizi vyjádřil poprvé od vypuknutí celostátních nepokojů před šesti dny. To má zřejmě donutit islamistického prezidenta Mursího, ale také jeho oponenty, k nalezení nějakého politického řešení nejhorší krize, jakou země prošla od svržení prezidenta Mubaraka před dvěma lety. Až dosud armáda stála na straně Mursího a o víkendu rozmístila jednotky s tanky v Port Saidu a Suezu, dvou strategických městech na březích Suezského průplavu. Ale zdá se, že do střetů s protestujícími se jí nechce.

Jednotky v pondělí v noci jen přihlížely, jak se tisíce lidí vydaly do ulic navzdory zákazu vycházení vyhlášenému v rámci třicetidenního výjimečného stavu. V obou městech a také v Ismajlíi proběhly noční protestní pochody.

V úterý v noci prezidentská kancelář oznámila, že zváží zrušení výjimečného stavu a zákazu vycházení, pokud během příštího týdne dojde ke zlepšení bezpečnostní situace. Existuje obava, že by se rebelie mohla rozšířit do dalších měst. Ve velké části země dochází k bojům demonstrantů s policií, blokádě silnic a železnic, obléhání vládních a policejních budov. Příčinou je rostoucí nespokojenost s prezidentem a jeho islamisty. Od pátku bylo zabito nejméně šedesát osob.

V Káhiře probíhají boje kolem náměstí Tahrír a v úterý vedly k uzavření nedalekého amerického velvyslanectví pro veřejnost.

Největší demonstrace probíhají v Port Saidu, kde někteří účastníci pochodují s bílo-zelenými vlajkami údajného nového nezávislého státu.

Mursího kritici obviňují islamisty, že si zmonopolizovali moc a zradili ideály prodemokratického povstání, které svrhlo autoritářského prezidenta Husního Mubaraka. Obviňují vládu, že nedokáže řešit problémy země. Ekonomika kolabuje, přibývá kriminality, na ulicích panuje chaos a neexistuje politický konsensus.

Poslední vyjádření nejvyššího představitele armády vyvolává otázky, jak se vlastně bezpečnostní síly budou ke krizi dále stavět. Od důstojnického puče v roce 1956 byla armáda páteří každého režimu a po svržení Mubaraka v únoru 2011 vládla armáda sedmnáct měsíců přímo, avšak byla nepopulární.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6571

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2013