Rusko obnovilo nálety v syrské provincii Idlíb. OSN: Hrozí nejhorší humanitární katastrofa 21. století

5. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
Rusko s podporou Íránu obnovilo nálety proti poslední větší základně povstalců v Sýrii. OSN sdělilo Deutsche Welle, že nadcházející bitva může způsobit nejhorší humanitární krizi za celá desetiletí.


Kreml v úterý obnovil nálety na město Idlíb, navzdory námitkám USA. Organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sídlící v Londýně ohlásila nálety v Idlíbu. "Ruské bojové letouny obnovily bombardování provincie Idlíb po dvaadvacetidenní pauze," prohlásil šéf SOHRu Rámí Abdal Rahmán.

Bílý dům varoval, že útok na jedno z posledních povstaleckých území by byl "vážným humanitárním omylem", který může destabilizovat mírový proces a zabít tisíce lidí. Špičkoví američtí generálové také varovali, že bez přesnějšího plánování Rusko riskuje úmrtí velkého počtu civilistů.

Írán podporující syrského prezidenta Bašára Asada prohlásil, že také pomůže odstranit militanty z Idlíbu s nejmenším možným počtem ztrát.

Moskva obvinila administrativu Donalda Trumpa, že postrádá "důsledný přístup" k syrskému konfliktu a označila Idlíb za "vosí hnízdo teroristů".

Turecko v reakci na nálety oznámilo, že přesouvá tanky na hranici se Sýrií a posiluje svá pozorovací stanoviště v Idlíbu.

Náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinátor pro pomoc v mimořádných situacích Mark Lowcock sdělil Deutsche Welle, že nadcházející bitva o Idlíb se může stát nejhorší humanitární krizí za celé dekády.

"Může to být nejhorší humanitární katastrofa, jaké jsme byli svědky během dekád - jistě největší v 21. století," prohlásil Lowcock, který se právě vrátil ze Sýrie.

Lowcock vysvětlil, že ve městě Idlíb se nachází 3-4 miliony lidí. Mnozí patří k uprchlíkům z jiných částí Sýrie a žijí ve stanech bez prostředků, jak se ochránit před ostřelováním.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10387

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2018