Dvě velká témata: Kácení v pralese a Donald Trump v Polsku

11. 7. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Minulý týden v Polsku dominovaly dvě velké mezinárodní akce: 41. zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví v Krakově a návštěva prezidenta Trumpa do Polska.

“Let it tree”

Zasedání Výboru UNESCO pro světové dědictví nedopadlo tak, jak strana Právo a spravedlnost doufala. Navzdory úsilí strany Právo a spravedlnost odstranit z jednání téma kácení stromů v chráněném Bělověžském pralese, UNESCO nemohlo ignorovat varování od vědců i od ekologů ani obrovské protesty proti rozhodnutím polského ministra životního prostředí Szyszka.

V zoufalé snaze zorganizovat protidemonstraci proti obrovskému shromáždění protestujícímu proti kácení stromů, která se konala v Krakově během této konference, polská organizace Státní lesy svezla do Krakova asi dvě stě pracovníků lesnictví, kteří tam demonstrovali s profesionálně vyrobenými hesly jako "Podporujeme profesora Jana Szyzska", "Podporujeme Konrada Tomaszewského, generálního ředitele Státních lesů!" anebo "Když se cpe kůrovec, lesníci běží zachránit lesy!" Je zvláštní, že nový zákon, který zavedla strana Právo a spravedlnost, zakazující protidemonstrace, jaksi tentokrát nebyl uplatněn a demonstrace na podporu kácení stromů v chráněné oblasti se konala v téže ulici. Avšak byl to jen další případ, kdy se strana Právo a spravedlnost vážně ztrapnila, protože ostrý kontrast mezi spontánní demonstrací ekologicky znepokojených občanů a skupinou postarších mužů držících identické transparenty s trapnými slogany byl tak obrovský, jako kdyby chtěl někdo srovnat rockový festival pod širým nebem z masovou demonstrací komunistické strany z padesátých let dvacátého století.

Zatímco se o osudu pralesa rozhodovalo v Krakově, nedaleko Białowieże demonstrovala další skupina demonstrantů, včetně ekologických aktivistů z Rumunska a z České republiky a blokovala těžké stroje na kácení stromů.

Češi jsou vidět na tomto videu asi od minuty 1:00:

Mezitím se na konferenci Polsko usilovně snažilo ovlivnit delegáty z jiných zemí. Polská diplomacie pod vedením Witolda Waszscykowského není běžně považována za zrovna efektivní, takže jediní delegáti, kteří byli ochotni podpořit postoj Polska, byly dvě země ze střední Asie, které mají také určité problémy s potlačováním demokracie. Polským diplomatům se podařilo přesvědčit Kazachstán, aby přijal postoj Polska, a Ázerbajdžán, aby vyjádřil mírnou podporu pro jejich postoj, ale to bylo všechno. Výsledkem diskuse bylo velmi ostré prohlášení organizace UNESCO: požaduje, aby Polsko okamžitě zastavilo kácení ve starých lesních porostech Bělověžského pralesa, součástí světového kulturního dědictví.

Navzdory tomuto rozhodnutí blokádu těžebních strojů znovu odstranila policie a účastníci předchozích protestů dostávají od Státních lesů faktury za ztráty, které zaznamenali pracovníci při kácení stromů v důsledku blokády jejich strojů. Je to zřejmě příprava na jejich trestní stíhání, aby to odradilo další lidi od protestů.

Mezitím běhají politikové strany Právo a spravedlnost kolem dokola v panice a navzájem do sebe narážejí. Ministr Szyszko označil prohlášení UNESCO za "urážku Polska", premiérka Beata Szydło se rozhodla pro jiný přístup a o dva dny později prostě lhala: tvrdila, že informace, že UNESCO požaduje stop kácení v Bělověžském pralese, je "fake news". Je to stará dobrá škola Jarosława Kaczyńského, který se vyjádřil, že "křik a brekot ho nedonutí věřit, že bílá je bílá a černá je černá":

Celou aféru brilantně shrnul ekologický aktivista a novinář Adam Wajrak:

"UNESCO v Krakově mělo být úspěchem náměstka premiérky [a ministra kultury] Glińského, avšak Szyszko mu ukradl tuto show tím, že se rozhodl kácet stromy v Bělověžském pralese. Zamotal se do vlastních kalhot a jen vyvolal diskusi k tomuto tématu a třem čtvrtinám Poláků připomněla inscenovaná demonstrace pracovníků lesnictví vzpomínky na komunistické Polsko. Delegáti to ale vůbec nepochopili a byli přesvědčeni, že na obou stranách ulice se konaly protesty proti kácení stromů v bělověžském pralese. A pak, když jsem si už myslel, že protest UNESCO překryla návštěva Donalda Trumpa, Beata Szydło se rozhodla tu zprávu zase oživit a tak díky ní si teď všichni znovu čtou rezoluci UNESCO protestující proti kácení v Bělověžském pralese."

Nemám k tomu co dodat.

“Trumping and jumping”

Polští řidiči autobusů měli rušný týden. Neznámí pracovníci polských Státních lesů nebyli jedinými lidmi, kteří potřebovali převoz. Zatímco mnoho lidí mělo zájem uvidět amerického prezidenta naživo, strana Právo a spravedlnost chtěla zajistit, že prezident Trump dostane přivítání hrdiny, jakého si zaslouží, a proto se rozhodla dovézt do Varšavy jásající davy z celého Polska. Nebylo to tak špatný nápad, jestliže chtěli, aby se Trumpovi v Polsku líbilo, zejména když srovnáme jeho návštěvu ve Varšavě s nepříliš přátelským přijetím, které ho čekalo na ulicích v Německu. Bohužel však strana Právo a spravedlnost nebyla schopna ovládnout veškeré aspekty Trumpovy návštěvy, tak musela čelit problematické otázce Lecha Wałęsy, který, navzdory tomu, že se ho polská pravice snaží všemožně pomlouvat a snaží se ho svrhnout z piedestalu Solidarity a nahradit ho Lechem Kaczyńskim, zůstává však nadále pro amerického prezidenta důležitou osobností. Bylo ironické, že na Wałęsu svezené davy bučely, zatímco poslanci strany Právo a spravedlnost Stanisławu Piotrowiczovi, který byl v osmdesátých letech komunistickým prokurátorem, se dostalo přátelského přijetí.

Samotný projev Donalda Trumpa bylo přesně to, co Poláci chtěli slyšet: hrst kulatých slov o tom, jak USA podporuje NATO, určitou kritiku Ruska, tvrzení, že svoboda závisí na obyčejných lidech a že islamistický terorismus je "útokem proti západní civilizaci", tedy proti svobodě a proti křesťanství. Připomněl také, jak odvážní byli Poláci za druhé světové války, zmínil se o polském papeži a řekl Polákům, že mají mimořádné místo v boji za lepší budoucnost Západu. Také uspokojil polskou vládu, protože na rozdíl od Obamy se Trump vůbec nezmínil o polském potlačování demokracie či svobody projevu.

Důvodem pro Trumpovu návštěvu Polska byl jakýsi summit týkající se Dohody o třech mořích, protože Polsko samotné zjevně není pro Trumpa dostatečně zajímavé jako cíl návštěvy. Avšak obraz, který vytvořila polská pravicová média, je naprosto odlišný: Podle nich přijel Trump do Polska jen proto, aby jednal s prezidentem Dudou jako se sobě rovným a polská první dáma mu dokonce ukázala, kde je jeho místo, když ignorovala jeho podanou ruku a šla podat ruku namísto toho Melanii>

https://metrouk2.files.wordpress.com/2017/07/tru.mpygif?w=748&h=472&crop=1

Tento okamžik byl zdá se nejvíce medializován a není divu, protože vůbec není jasné, čeho vlastně Trumpova návštěva v Polsku docílila. Neujistil polskou vládu, že v Polsku zůstanou američtí vojáci a hlavním podnikatelským tématem byl dovoz zkapalněného amerického zemního plynu z USA do Polska.

U toho se na okamžik zastavme: Polsko se snaží diverzifikovat své energetické zdroje. Proto postavilo velký terminál pro dovoz zkapalněného zemního plynu v přístavu Świnoujście. Navzdory tomu, že ho postavila předchozí vláda, strana Právo a spravedlnost se ho snaží prezentovat jako vlastní úspěch. Uzavřeli jsme dohodu s Katarem a donedávna byl plynový terminál Lecha Kaczyńského ve Świnoujście (ano, terminál pojmenovali po Lechu Kaczyńském, to vás překvapuje?), byl prezentován jako obrovský krok na cestě k osvobození Polska na energetické závislosti na Rusku v důsledku polského strategického partnerství s Katarem. Tato investice měla dokonce dostat Putina na kolena. Čas oponou trhnul a nyní máme polskou vládu, která pokorně vítá amerického prezidenta, který právě vyjádřil svou silnou podporu pro Saúdskou Arábii v jejím konfliktu s Katarem, naším strategickým energetickým partnerem. A protože tento malý emirát má problémy s vývozem svého plynu, musíme hledat alternativní zdroje. Naštěstí jsou Spojené státy ochotné nám prodat víc svého plynu. Problém je, že už z USA Polsko určité množství plynu dováží a je hodně drahý, takže to, že člověk, který právě napomohl blokaci jeho hlavních konkurentů se nám snaží prodat více zemního plynu a při tom vtipkuje, že zvýší jeho cenu, není zrovna povzbuzující.

Naštěstí Mateusz Morawiecki, ministr infrastruktury, si je jistý, že zkapalněný zemní plyn z USA "bude určitě levnější" a díky tomu se Polsko stane "centrem pro distribuci plynu v celé střední Evropě". Jestlipak si uvědomuje, že i kdyby všechny tankery na zkapalněný zemní plyn, jaké na světě vůbec existují, se věnovaly jedinému úkolu, a to vozit plyn z USA do Polska a plavily se nepřetržitě přes Atlantik, stále by to ještě pro potřeby Polska nestačilo, nemluvě o dodávkách pro další země v regionu...

A nakonec je nutno zmínit se o tom, že Trump pořád ještě neudělal nic ohledně skutečnosti, že polští občané stále musejí žádat o vízum pro cestu do USA. O tom v polských médiích nic není - možná proto, že strana Právo a spravedlnost je v této věci zmatená. Na jednu stranu to ukazuje, že s Polskem zacházejí Spojené státy stále hůře než s většinou našich sousedů. Na druhé straně politici ze strany Právo a spravedlnost všem neustále říkají, že namísto toho, aby se dovolilo lidem přijet do určité země, mělo by se jim pomáhat tam, kde jsou...

To nicméně nezabránilo médiím strany Právo a spravedlnost, aby nadšeně soutěžila o titul nejtrapnějšího projevu doprdelismu vůči Donaldu Trumpovi. Jak se děje často, polská státní televize Jaceka Kurského TVP překonala svou konkurenci o mnoho kilometrů. Nalezli někde, asi někde v přístěnku pro smetáky, Andrzejem Rosiewice, zapomenutou hvězdu, která kdysi zpívala pro generála Jaruzelského a pro Michaila Gorbačova. A kdo by byl vhodnější než on, aby napsal další podbízivou píseň pro "vůdce svobodného světa"?

A tak, ve vysílání ranní televize, tento dvaasedmdesátiletý staře, za doprovodu zjevně pobaveného cheerleadera, ze sebe udělal idiota. Tančil a zpíval, "anglicky":


Trumping and jumping
Today is trendy.
Trumping and jumping.
I'm Trendy Andy.

Sing and jump, sing and jump!
Sing all together for Donald Trump*

* Tady nejde jen o špatnou angličtinu, ale autoři textu neprovedli ani základní výzkum. Druhá sloka totiž začíná slovy “They say he's a hero of Robert de Niro”. Jenže je Trump skutečně "hrdinou pro Roberta de Niro?"

Soudě podle tohoto klipu, v němž Robert de Niro Trumpa ostře kritizuje, zjevně ne:

https://www.theguardian.com/global/video/2016/oct/08/robert-de-niro-id-like-to-punch-donald-trump-in-the-face-video

Když sledujeme toto trapné představení, vyvolává to jen jednu otázku: Jestliže nyní Polsko vstává z kolenou, jak je možné, že mu hlava skončila v Trumpově zadnici?

0
Vytisknout
9317

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017