Šest otázek, které je nutno vyjasnit ve skandálu týkajícím se Donalda Trumpa juniora

12. 7. 2017

čas čtení 2 minuty


1. Rob Goldstone se jen tak mimochodem zmínil o podpoře ruské vlády pro Trumpa, ale Trump junior na to nereagoval. Proč?


Rob Goldstone, prostředník jednající jménem ruského pop zpěváka Emina Agalarova, napsal ve svém mailu, že nabídka pomoci proti Clintonové je "součástí podpory Ruska a jeho vlády pro pana Trumpa".

Je pozoruhodné, píše v deníku Washington Post Aaron Blake, že Trump junior se k tomu nijak nevyjádřil ve své odpovědi, kterou poslal o 17 minut později. Kdybyste se zrovna dověděli, že velká země, známá svým špionstvím, chce pomoci vašemu tatínkovi, nevyvolalo by to váš zájem? Že by to pro Trumpa juniora nebyla žádná novinka?



2. Kdo je "korunní prokurátor Ruska"?

Žádný  takový "korunní prokurátor" v Rusku neexistuje. To je Goldstonův britský termín. Rusko má generálního prokurátora. Je jím Jurij Čajka. Že by vazby šly až tak vysoko?

3. Jak blízko má Veselnická ke Kremlu?


Kreml jakékoliv vazby na Veselnickou popírá. Prý ji "vůbec nezná". O Veselnické je ale známo, že je to právník s prokazatelnými vazbami na Kreml. Jak silné jsou tyto vazby a na koho bude zásadní otázkou v nadcházejících dnech.

4. Hovořil Trump junior s Agalarovem o jeho informacích?

Goldstone píše o setkání s ruskou právničkou, jako by Trump junior už o schůzce předem věděl. Pokud o této schůzce Trump junior mluvil s Agalarovem, o čem přesně hovořili? Tady chybějí informace.

5. Dostaly se tyto informace k Donaldu Trumpovi seniorovi?


V emailech je nabídka, že tyto informace budou sděleny osobní sekretářce Donalda Trumpa Rhoně Graffové. "Mohu také poslat tyto informace vašemu otci přes Rhonu, ale je to velmi citlivé, takže jsem to chtěl poslat nejprve vám," píše Goldstone.  Otázkou je, zda byly ty informace pak Graffové poslány.

6. Měli by Demokraté začít obviňovat Trumpa ze zrady a spiknutí s cizí mocí?


Potíž je, že není úplně jasné, k jakým trestným činům tady došlo. Demokraté musejí dávat pozor, aby to nepřehnali. Ale zjevně stále více lidí bude požadovat impeachment.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/07/11/6-things-to-watch-for-next-in-the-donald-trump-jr-saga/?tid=sm_tw&utm_term=.75b49db620a5



0
Vytisknout
6890

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017