Jak vést hybridní válku proti Rusku

14. 12. 2016

čas čtení 4 minuty


Prezident Obama ostudně zanedbal snahu přinutit Putina zaplatit za jeho agresi. Je čas dát ochutnat Vladimirovi jeho vlastní medicínu, napsal Max Boot.


Funkční období ruského diktátora bylo věnováno dvěma vzájemně propojeným cílům: Zvětšit svou moc a bohatství a dosáhnout téhož pro zemi, již kontroluje. Čím se Rusko stane silnějším, tím se nakonec stane silnějším jeho prezident. Ve snaze dosáhnout většího vlivu se Putin snažil přebudovat ruské ozbrojené síly z nekvalitních branců se zbraněmi, jež nefungují, ve vysoce kvalitní sílu s nejnovějšími zbraněmi. Tato transformace, která je dokončena jen z části, byla předvedena v Sýrii, kterou Putin použil jako výlohu pro své systémy. Ale jak to odpovídá starému kágébákovi, jeho srdci jsou zřejmě bližší tajné operace, které lze popřít, než otevřené předvádění svalů.

Po "zelených mužících" na Ukrajině byl Západ ještě více paralyzován tažením v politické válce zaměřeným na podkopání protiruských režimů a jejich nahrazení ochotnějšími lídry.

Putinovo vměšování do voleb patrně nepředstavovalo rozhodující faktor, ale ve volbách rozhodnutých 100 000 hlasy ve tří státech je nemožné říci, jestli mělo vliv nebo ne.

Trump, který jednou vyzval Putina, aby hacknul jeho oponentku, rozhodně jedná jako člověk se špatným svědomím, zuřivě popírá nejen, že útok byl určen k jeho podpoře, ale že vůbec byl dílem Kremlu. Putin získá svou odměnu, pokud nová administrativa rozhodne o zrušení sankcí uvalených na Rusko po invazi na Ukrajinu. A to je něco, co bude pravděpodobnější, pokud se ministrem zahraničí stane někdo jako Rex Tillerson.

Putinova podvratná a dezinformační kampaň je však sotva omezena na USA. Po léta k ní docházelo po celé Evropě, když Moskva podporuje ultrapravicové a ultralevicové strany spojené svým odporem vůči EU a NATO, dvěma institucím, které Putin správně vidí jako hlavní překážky v cestě k nadějím na vzkříšení ruského impéria, nebo přinejmenším ruské sféry vlivu ve východní Evropě.

Rusko nejzřejměji podporovalo francouzskou ultrapravicovou Národní frontu, která získala v roce 2014 od moskevské banky půjčku 11 milionů eur a chce dalších 27 milionů na volby v příštím roce.

Zdá se, že v Německu Angela Merkelová zřejmě vyhraje volby a udrží relativně tvrdou linii vůči Kremlu, ale WikiLeaks právě přišly s masívním únikem německých zpravodajských dokumentů, z nichž mnohé se vztahují ke kontroverzní spolupráci s americkými zpravodajskými agenturami. To je široce považováno za ruský pokus podkopat Merkelovou, protože WikiLeaks jsou už dlouho oblíbenou vývěskou ruských zpravodajských služeb. V Černé Hoře jsou Rusové obviněni z přípravy politické kampaně proti prozápadní vládě premiéra Djukanoviće před volbami 16. října. Když to nevyšlo, Rusové se zřejmě snažili provést puč, na což nasadili srbské operativce s úzkými vazbami na Kreml.

Je dost snadné odsoudit ruské zasahování, ale těžko říci, co s ním dělat. Jako první krok je imperativem dokumentovat a zveřejnit ruské machinace, což je důvod, proč je důležité prošetřit hacking amerických voleb. Kongresové šetření by bylo jedním z možných přístupů, ale nepovedený výbor pro události v Benghází ukazuje nebezpečí kongresového velikášství a stranickosti. Lepší přístup by představovala nezávislá komise modelovaná podle komise k 11. září; mohla by být vedena bývalými řediteli CIA Michaelem Hyadenem a Leonem Panettou.

Ale veřejné pranýřování nestačí na to, aby Putin přestal a ustoupil; dokonce může posílit jeho auru ukázkou toho, jak chytře manipuluje protivníky. Prezident Obama ostudně zanedbal úsilí donutit Putina zaplatit cenu za jeho agresi.

Možné reakce mohou sahat od dalších sankcí až k odvetě. Putin rád zveřejňuje západní emaily. Jak by se mu líbilo, kdyby NSA uvolnila do oběhu komunikaci mezi ním a jeho nohsledy? Nebo kdyby americká zpravodajská komunita zveřejnila detaily o jeho široce diskutovaných zahraničních bankovních kontech v zahraničí?

Nadto vše Západ obecně a Spojené státy zvlášť musejí rozhodnout, jak sami vést politickou válku.

Putin podezírá USA z vedení právě takové kampaně proti němu a jeho spojencům; připisuje CIA zodpovědnost za nepokoje na Ukrajině v letech 2005 a 2014 v Gruzii v roce 2003. Ironií je, že kromě otevřené a neškodné propagace demokracie NED Washington udělal málo pro podkopání postavení protizápadních lídrů nebo prosazování prozápadních alternativ.

Je nejvyšší čas to změnit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8660

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016