Teploty v Arktidě dosahují tisíciletého rekordu

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Teploty v Arktidě rostou tak rychle, že vědci přestávají rozumět tomu, co se děje. Části regionu jsou až o celých 11 stupňů teplejší než koncem 20. století a oblast prochází "extrémně rekordními teplotními anomáliemi", informoval americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA).


Vědci varují, že situace se mění tak rychle, že "předbíhá schopnost chápání a vysvětlování" toho, čeho jsou svědky.

Navrhli dokonce, aby anglický výraz "glacial" přestal být používán k označení pomalého "hlemýždího" pohybu a byl redefinován ve smyslu toho, co "rapidně ubývá".

Zpráva zjistila, že průměrná roční teplota vzduchu nad pevninou byla "nejvyšší zaznamenaná", o 3,5 stupně vyšší než v roce 1900. Také rozsah zalednění je nejnižší od roku 1979, kdy začalo satelitní sledování.

Obojí zřejmě znamená nejteplejší arktické počasí za desítky tisíc let.

V Arktidě se otepluje více než dvakrát rychleji, než činí globální průměr, což může vést ke "katastrofálním" meteorologickým událostem na velké části planety.

Zatímco se popírač klimatologie Donald Trump připravuje na vstup do Bílého domu, zpráva NOAA tvrdí, že situace v Arktidě je v zásadě nezpochybnitelná.

K největším teplotním anomáliím dochází na Aljašce, Špicberkách a v centrální Arktidě. Na Špicberkách dosahují průměrné zimní teploty hodnoty o 8 - 11 stupňů vyšší než v letech 1961 - 1990. Ledu dramaticky ubývá na pevnině i na moři.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7307

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016