Írán oslavuje vítězství v Aleppu: jeho jednotky posílily Asada

15. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Írán a syrská vláda nechtějí přijmout kompromis ani na bojišti ani u vyjednávacího stolu a domnívají se, že totální nadvláda jim poskyne výhodnější pozici po válce. Naproti tomu Rusko chce přejít od vraždící supervelmoci k roli mírového vyjednavače. Tento konflikt je první vážnou neshodou mezi Teheránem a Moskvou, jejíž tvrdá intervence zachránila Asada, ale drasticky omezila suverenitu Sýrie.

Předácí íránského státu zdůraznují, že to byl Írán, který zvítězil v Aleppu. Hlavní vojenský poradce ajatolláha Ali Chameneiho se vychloubal, že bez podpory v Teheránu by prezident Asad nebyl schopen Aleppa dobýt. "Írán je součástí koalice se Sýrií, Ruskem a libanonskou organizací Hezbollah," řekl Seyed Yahya Rahim Safavi. "Toto vítězství dokázalo, jak jsme silní. Nový americký prezident si bude muset na moc Íránu dávat pozor."

Íránský ministr obrany telefonicky blahopřál svému syrskému protějšku. Předseda parlamentu Ali Larijani také poblahopřál Asadově vládě a poukázal na to, že americká a britská politika se v Sýrii, v Iráku, v Libyi a v Jemenu dostala do slepé uličky.

Úterní rusko-turecká dohoda o volném odchodu pro opozici byla vyjednána bez Íránu a bez Asadovy vlády. Proasadovské jednotky v Aleppu byly vyděšeny dohodou o příměří a byly rozhodnuty stůj co stůj dobýt všechny vzbouřenecké oblasti. Bojůvky obnovily ve středu svou ofenzívu v době, kdy měli být evakuováni civilisté. Následovaly také syrské letecké údery.

Donedávna byly rozhodující ruské letecké údery. Avšak po zahájení pozemní ofenzívy převzaly vedení íránské jednotky. Příměří bylo okamžitě ohroženo, poté, co Írán vyžadoval podmínky, které vzbouřenci nemohli splnit.

Írán a syrská vláda nechtějí přijmout kompromis ani na bojišti ani u vyjednávacího stolu a domnívají se, že totální nadvláda jim poskyne výhodnější pozici po válce. Naproti tomu Rusko chce přejít od vraždící supervelmoci k roli mírového vyjednavače.

Tento konflikt je první vážnou neshodou mezi Teheránem a Moskvou, jejíž tvrdá intervence zachránila Asada, ale drasticky omezila suverenitu Sýrie.

Role Íránu v krizi v Aleppu bude tématem čtvrtečního pravidelného setkání šéfů EU V Bruselu, kde budou předáci syrské opozice požadovat nové sankce proti Rusku a Íránu.

EU dá najevo, že neposkytne Sýrii žádné peníze na hospodářskou rekonstrukci, pokud nedojde k diplomatické dohodě obou stran a zemi vnutí vojenské řešení syrská či íránská vláda.

Významnou roli při dobývání Aleppa hrálo íránské dělostřelectvo a šiitské milice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6669

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016