Tisíce obyvatel Aleppa zoufale čekají na evakuaci: autobusy nepřijely

17. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Zbytky obklíčeného Aleppa se octly v mrazivém počasí v zoufalém chaosu, kdy čekají desetitisíce hladových a zděšených lidí po dobu mnoha hodin na autobusy, o nichž se mnoho lidí obává, že nepřijedou.

Činitelé zastupující Asadův režim i vzbouřence uvedli v sobotu, že neustále porušované příměří bude dodrženo a že civilisté budou brzy evakuováni. Avšak do večera v sobotu autobusy nepřijely a tisíce lidí čekají venku v mrazu a v obklíčení.

Jen asi 8000 lidem se podařilo odjet z Aleppa, pak vzbouřenci porušili podmínky příměří a autobusy byly rychle zastaveny. Přicházejí také zprávy, že jednotky loajální prezidentu Asadovi zadržely a okradly některé civilisty a pak je poslaly zpět do města.

OSN uvádí, že se východní Aleppo snaží opustit asi 30 000 lidí, včetně žen a dětí. Mnozí tito lidé opustili své domovy v zoufalém pokusu dostat se do jednoho z evakuačních autobusů.

"Do autobusu se vejde jen asi 50 lidí a nás jsou desetitisíce," řekl jeden občan. "Ve snaze ospravedlnit naši eliminaci, i vaše vlády nyní budou říkat, že jsme teroristé. Nevěřte jim a hněvejte se za prolévání naší krve," napsal učitel a aktivista Abdulkafi alHamdo na Twitteru. Sdílel fotografii své malé dcery, jak si hraje v kufru. "Moje dcera je v kufru, myslíte si, že je to terorista?" ptal se.

Lidé, kteří přežili mnoho měsíců intenzivního bombrdování, jsou na pokraji svých sil a páteční střelba na hlavním přechodu znamenala, že se zděšené dayy okamžitě rozutekly. "Lidi začali utíkat jako šílení. Přišli o zavazadla, o své peníze. Několik lidí ztratilo ve zmatku děti."

Mezinárodní červený kříž, který koordinuje evakuaci, naléhal na všechny strany konfliktu, aby evakuaci bezodkladně začaly řešit.

Někteří civilisté se obávají, že Rusko znovu začne bombardovat, poté, co ruské ministerstvo obrany se vyjádřilo, že všichni civilisté už byli evakuováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4879

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016