Stovky lidí opustily obklíčené východní Aleppo v první den evakuací

16. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Po dobu 3000 let dalo Aleppo toho tolik světovým civilizacím. Jak je možné, že když nás lidé v Aleppu potřebovali nejvíce, vrátili jsme jim tak málo?

Více než 2000 lidí bylo evakuováno z obklíčených čtvrtí východního Aleppa podle dohody, kterou vyjednalo Turecko a Rusko a na kterou dohlíží Červený kříž. Další tisíce lidí mají být evakuovány v nacházejících hodinách a dnech.

Tyto evakuace, prováděné autobusy a sanitkami, ukončí dlouhé měsíce strádání a utrpení pro zoufalé obyvatele východního Aleppa. Více než 1000 lidí bylo zřejmě usmrceno při poslední ofenzívě syrské vlády v Aleppu a desetitisíce lidí byly vyhnány z domovů.

Červený kříž uvedl, že evakuace budou pokračovat přes noc.

Humanitární poradce OSN pro Sýrii Jan Egeland uvedl, že při operaci jsou evakuováni nemocní a ranění, zranitelní civilisté i bojovníci. "Tisíce lidí potřebují evakuaci, ale první a nejnaléhavější věcí jsou ranění, nemocní a děti, včetně sirotků," řekl.

Odhadl, že bude evakuována asi 30 000 osob. Kritizoval selhání mezinárodního společenství, které Aleppu nepřišlo na pomoc:

Po dobu 3000 let dalo Aleppo toho tolik světovým civilizacím. Jak je možné, že když nás lidé v Aleppu potřebovali nejvíce, vrátili jsme jim tak málo?

Jeden učitel ve východním Aleppu uvedl, že obyvatelstvo má smíšené pocity. Někteří jsou rozhněváni, že jsou nuceni odejít, jiní jsou šťastni, že snad skončí násilí.

Někteří místní lidé pálí zařízení svých bytů, protože nechtějí, aby je vykradly prorežimní jednotky.

"Většina lidí je ráda, že se dostane ven. Někteří jsou rozhněváni, že opouštějí své město. Je velmi obtížné zanechat za sebou své věci a vědět, že je ukradne nepřítel."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5489

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016