Mezitím v Absurdistánu 12:

Výročí stanného práva, zákaz protivládních demonstrací a policisté stříhající konfetti

15. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

Minulý týden proběhl v Polsku ve znamení výročí. Taky vlastně měsíčních výročí, neboť to bylo osmdesáté měsíční výročí letecké havárie ve Smolensku.

Nejdůležitějším výročím je 13. prosinec. Před pětatřiceti lety zavedl v Polsku generál Jaruzelski stanné právo. V ranních hodinách toho dne bylo mnoho opozičních aktivistů zatčeno, anebo se museli skrýt. Tento den stále ještě rozčiluje Jarosława Kaczyńského, většinou navzdory tomu, že (jak tvrdí), i když předpověděl, že se to stane, v den zavedení stanného práva nebyl považován za dostatečně důležitého, takže nebyl zatčen a spal ve své pohodlné posteli až do poledne.

Jak tvrdí, později sice zatčen byl, ale byl téměř okamžitě propuštěn. Slavný opoziční předák Władysław Frasyniuk se jednou vyjádřil, že existují jen dvě možnosti, aby se to stalo: buď souhlasil se spoluprací s tajnou policií, anebo byl natolik neschopný, že s ním nepotřebovali marnit čas. Vzhledem k tomu, že Kaczyński nehrál v opozičním hnutí žádnou významnější roli, pravděpodobně byla důvodem jeho propuštění jeho bezvýznamnost a neschopnost, i když někteří lidé se stále domnívají, že komunistický režim zaujal vůči Kaczyńskému tak benevolentní postoj, protože otec Kaczyńského dvojčat měl s režimem velmi přátelské vztahy.

Existuje mnoho náznaků podporujících teorii, že Rajmund Kaczyński pracoval pro komunisty. Nejprve se jako důstojník polské "Domácí armády" (Armii Krajowej) oženil s jinou účastnicí varšavského povstání. Měl to velmi lehké. Zatímco jeho spolubojovníci byli pronásledováni a často dostali dlouhé vězeňské tresty, Rajmund Kaczyński měl dobré zaměstnání v podmínkách poválečné Varšavy obrovský byt v dobré čtvrti, měl důvěru režimu, takže směl cestovat do zahraničí a v neposlední řadě se oba jeho synové, dvojčata, stali dětskými filmovými hvězdami. Osoby, které věří této teorii, poukazují na to, že zatímco Kaczyńského matka je doslova národním idolem (dokonce po ní pojmenovali ulici), o otci Kaczyńského se nikdo nikdy nezmiňuje.

Není tedy překvapující, že Kaczyński potřebuje od základů přepsat historii. Tím, že pomlouvá legendární aktivisty z odborového hnutí Solidarita jako byli Frasyniuk, Wałęsa, Michnik, Kuroń nebo Pinor, dokáže si tak uvolnit místo pro sebe a pro svého bratra. Může se spolehnout na své spojence, protože někteří lidé se stydí ještě více za to, co dělali za komunistické éry. Jedním z takových lidí je poslanec strany Právo a spravedlnost a prokurátor v osmdesátých letech Stanisław Piotrowicz. Když byl v parlamentě obviněn, že pronásledoval opoziční aktivisty, drze to popřel a tvrdí, že jim naopak pomáhal a nikdy žádného z nich neobžaloval. Když se prokázalo, že lhal, a ukázali mu jeho vlastní podpis, vášnivě ho začal obhajovat jeden kolega ze strany Právo a spravedlnost, který tvrdil, že mu obviněný Antoni Pikul sdělil, že Piotrowicz dělal všechno, aby ho dostal z vězení. Novináři z TVN to šli zkontrolovat a Antoni Pikul, navzdory tomu, že je dnes zástupcem primátora ve městě, kterému vládne strana Právo a spravedlnost, důrazně všechny tyto lži popřel, ale také požadoval, aby jeho jméno nebylo v žádném kontextu používáno k očišťování Piotrowicze.

Případ se rozvíjí, protože navzdory Piotrowiczovým tvrzením archivní dokumenty dokazují, že byl důležitým členem týmu prokurátorů a stále další a další lidé Piotrowicze veřejně obviňují, že aktivně bojoval proti antikomunistické opozici až do roku 1988. Férové je ale říci, že se vyskytli i někteří lidé, kteří svědčili, že jim Piotrowicz pomáhal, a on to velmi zdůrazňuje a poukazuje na to, že tento případ ho stál roce 1982 jeho místo. Problém je, že dáma, o kterou jde, začala být režimem pronásledována až v roce 1985.

S takovými obstrukcemi není jiná možnost než budovat novou polskou historii na základě jiných mýtů. Jedním z hlavních bodů narativu, který konstruuje strana Právo a spravedlnost, je tvrzení, že předchozí vláda Polsko úplně zničila. Proto usilují o to drasticky změnit celé polské školství navzdory skutečnosti, že od poslední reformy před dvěma desetiletími polské školství udělalo obrovský pokrok a je mezinárodně uznáváno jako úspěch. Avšak z hlediska strany Právo a spravedlnost není polské školství dostatečně vlastenecké. Prezident Andrzej Duda se vyjádřil, že polské školy musejí vyučovat "pravou polskou historii, ve které je známo, kdo byl zrádce a kdo byl hrdina". Každoměsíční výročí havárie ve Smolensku existují právě z tohoto důvodu: jejich cílem je vybudovat kult prezidenta Lecha Kazyńského, který podle těch osob, které věří konspiračním teoriím, byl zavražděn Rusy, protože to byl státník tak obrovské velikosti, že se ho bál i Putin. Antoni Macierewicz pracuje velmi tvrdě, aby rozmlžil fakta o této letecké havárii a jeho "hledání pravdy", je, jak se zdá, nekonečné. Dovoluje to straně Právo a spravedlnost zmást stále větší počet Poláků. Nedávno začali exhumovat všechny jednotlivé oběti havárie (kromě těch, kteří byli zpopelněni). Toto rozhodnutí bylo tak kontroverzní, že dokonce i někteří stoupenci strany Právo a spravedlnost je otevřeně kritizovali a měsíční výročí v minulém měsíci bylo narušeno protesty.

Avšak takové ubohé akce v budoucnosti nebudou možné. Strana Právo a spravedlnost právě v parlamentě prosadila zákon, který drasticky omezuje právo na protesty. Zákon dává přednost akcím, které se konají pravidelně (chtějí zjevně chránit svá měsíční výročí) a kontrademonstrace budou zatlačeny mimo dohled. Ale není to tak špatné - rozhodli se nezahrnout do zákona nejkontroverznější část, která dávala přednost "protestům", organizovaným církví a vládou. Podle názoru Vysokého soudu má tento zákon charakteristické rysy mimořádného stavu. Ale není třeba se znepokojovat. Kaczyński říká jasně, že NEPŘIPRAVUJE nové stanné právo, jen chce "zorganizovat" chaotické akce opozice.

Ministr životního prostředí Jan Szyszko, kterému přezdívají Szyszkodnik (Szy-škůdce) pro jeho snahu zlikvidovat polskou přírodu (o Szyszkově nenávisti vůči stromům a o jeho lovecké vášni se dočtete ve čtvrté kapitole tohoto seriálu) také chce jaksi zorganizovat opozici za svými vlastními humny. Připravuje zákon, který de facto vyloučí ekologické organizace z jakéhokoliv procesu rozhodování o nových investicích či o ochraně životního prostředí. Podle tohoto nového zákona se budou takovýchto procesů smět účastnit jen organizace, které existují nejméně rok, musejí být financovány čistě z členských příspěvků (takže žádné granty z EU ani podpora místní správy či větších organizací jako Greenpeace) a budou muset mít nejméně pět členů s vysokoškolským vzděláním z chemie, technologie, přírodních věd, zemědělství a lesnictví. V současnost je počet organizací v Polsku, které by splnily všechny tyto podmínky, nulový. Pokud budou proti ničení životního prostředí protestovat lidé, kteří nejsou členy takovýchto organizací, budou potrestáni vězením až na dobu tří let (!!!)

Policisté už dostávají výcvik ohledně toho, jak znečišťovat životní prostředí od prvního dne ve svém zaměstnání. Vzhledem k tomu, že 11. listopad byl dalším výročím - tentokráte dne, kdy Polsko získalo nezávislost po první světové válce, náměstek ministra vnitra navštívil městečko Augustów. Událost se oslavovala energicky. Studentky místní univerzity třetího věku předváděly pro ctěné hosty havajské tance. Během vojenské přehlídky venku byly z vrtulníku shozeny konfety v národních barvách. Ty předchozího dne rychle vyrobili policisté, když jim byly vydány nůžky a hromada bílých a červených kartonů a policistům bylo nařízeno, aby je rozstříhali. Navzdory tvrzení, že policisté museli stříhat a nehlídkovat v ulicích, mluvčí policie vysvětlil, že konfety stříhali výlučně noví policisté, kteří v práci teprve začali a neměli kvalifikaci pro žádnou jinou službu. No, jestliže jsou čerství absolventi policejní akademie vhodní jen pro práci, kterou normálně dělají předškolní děti, možná je opravdu potřeba, aby prošlo polské školství radikální reformou?

PS. Ale v Polsku se dějí i dobré věci. Jako obvykle, 6. prosince navštívil děti svatý Mikuláš. Je ale podivné, že tentokrát měl na ruce pásku s fašistickým symbolem jedné nacionalistické organizace...

0
Vytisknout
7360

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016