Svíčka pro Aleppo

15. 12. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 2 minuty

Evakuace civilistů ze syrského Aleppa byla zastavena a ve městě nadále umírají lidé v podstatě v přímém přenosu za dohledu celého světa.I přes nezájem valné části české veřejnosti a médií spolek lidí Češi pro Aleppo pořádá od října 2016 protestní akce za zastavení útoků na civilní obyvatelstvo a umožnění humanitární pomoci.

Již dvě se uskutečnily před budovou ruského velvyslanectví v Praze a třetí shromáždění proběhlo toto pondělí 12.prosince v centru Prahy na Jungmannově náměstí, poté následoval pochod s transparenty upozorňujícími na utrpení lidí v Aleppu centrem města k soše sv.Václava, kde byly položeny k pomníku svíčky za oběti konfliktu.Shromáždění se účastnily i syrští občané žijící v České republice, kteří žijí ve strachu o své příbuzné.

Na setkání bylo možné seznámit se s aktuální situací v Aleppu a byl také přečten dopis ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi s výzvou za okamžité zastavení bombardování civilistů v Aleppu a umožnění jejich odchodu z obklíčené oblasti.Už od vypuknutí konfliktu v roce 2012 jsou lidé závislí na humanitární pomoci. Ta se ale od července 2016 do obklíčené části města prakticky nedostává kvůli zhoršené bezpečnostní situaci. Civilisté dlouho ve východní části města setrvávali, protože doufali v brzké ukončení konfliktu a nechtěli opustit své domovy, ale situace se v posledních dnech stává stále více neúnosnou.

Za rok ruské pomoci Asadovým jednotkám zemřelo přes 3000 civilistů. Přibližně třetinu tvoří malé děti. Civilisté z města nemají úniku, jsou zcela vydáni napospas ruským raketám, často nemají ani žádnou možnost schovat se v krytech. Nedostává se jim zdravotnického materiálu ani potravin. Překonat obklíčení je složité – ti, kdo mají příbuzné nebo přátele mimo Aleppo využívají každé možnosti, tisíce lidí takto uprchly během krátkého srpnového prolomení blokády.  Desítky z nich při této nebezpečné cestě přišly o život. Od té doby vyhlásili humanitární koridory jak Rusové, tak i ostatní skupiny, nikdy se to ale nesetkalo s větším úspěchem. Většinou totiž jedna z bojujících frakcí nenechala civilisty odejít, v horším případě je vítali palbou vládní vojáci a to mělo za následek další oběti.

když nemůžeme udělat mnoho, tak je důležité nezůstávat lhostejní, pokud ve světě umírají nevinní lidé.Vyjádřit se můžeme i formou pokojného protestu a vyvíjet tak soustavný tlak na politické představitele.

.

0
Vytisknout
7692

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016