Tisíce lidí protestovaly v Polsku proti pravicové vládě

14. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Vedení Výboru na obranu demokracie varuje, že antiliberální agenda vládnoucí strany Právo a spravedlnost ohrožuje demokratické svobody, které země získala po konci komunistické éry

Tisíce lidí se účastnily protivládních demonstrací v řadě polských měst při příležitosti pětatřicátého výročí uvalení mimořádného stavu na Polsko poté, co začátkem osmdesátých let nezávislý odborový svaz Solidarita téměř úspěšně vytrhl zemi z komunistického bloku.

Protivládní demonstranti s polskými vlajkami a s vlajkami Evropské unie se sešli u bývalého ústředí polské komunistické strany a vydali se k blízkému ústředí strany Právo a spravedlnost, aby naznačili souvislost mezi autoritářskou vládou během Sověty Polákům vnucené Polské lidové republiky a pokračujícími pokusy nynější vlády ovládnout nebo zrušit demokratické instituce v Polsku.

"Historie udělala plný kruh," prohlásil Wladyslav Frasyniuk, bývalý antikomunistický disident, vězněný komunistickým režimem v osmdesátých letech, na začátku demonstrace.

Šéf strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński demonstrace odsoudil jako "protistátní, je to vlastně trestný čin". Přislíbil, že vláda bude opozici "civilizovat".

Výročí uvalení stanného práva na Polsko je pro Kaczyńského trapné, protože na rozdíl od tisíců protikomunistických aktivistů nebyl Jaroslaw Kaczyński režimem internován.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6146

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2016