Mezitím v Absurdistánu 8: Orgie pravice

2. 11. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut

Minulý týden v Polsku byl překvapivě klidný. Po dobu několika dní vláda neučinila nic trapného. Zdá se, že usiluje o nový rekord!

Avšak stav mysli strany Právo a spravedlnost funguje i na nižších úrovních. Zejména kolem Poznaně se to projevuje zvlášť mimořádně. Před časem tam místní radní ze strany Právo a spravedlnost požadovala oddělení oslů a oslic v místní zoologické zahradě, protože na veřejnosti měli pohlavní styk, což uráželo pocity slušných lidí a kazilo to mládež. Nyní tam místní politik ze strany Právo a spravedlnost usiluje o zákaz injekcí HPV pro mladé dívky, které jsou prevencí pro rakovinu děložního čípku. Podle jeho názoru ty injekce připravují dívky na kariéru prostitutek. A co se týče té rakoviny samotné, politik tvrdí, že je to nemoc způsobená přílišným bohatstvím a životním stylem, který šíří liberální levice.

Boj proti liberálně levicovým ideologiím se v Polsku bere vážně. Jiný místní radní z Velkopolského regionu - z malého města Krajenka - byl znepokojen, že učitelé i zaměstnanci místního gymnázia se oblékli do černých šatů a vyjádřili tak podporu Černému protestu proti nově navrhovanému přísnému protipotratovému zákonu, který se konal 3. října. V oficiálním dopise ředitelce chtěl vědět, zda je to pravda, a zda z tak neprofesionálního a nemorálního chování učitelů byly vyvozeny důsledky. Ředitel odpověděl, že neexistuje žádná právní povinnost kontrolovat, v jakém oděvu chodí zaměstnanci do práce, a protože nebyl porušen žádný zákon, není nutno činit jakákoliv opatření.

Vedoucí skautingu ze ZHR, druhé největší polské skautské organizace, která má přímé vazby na katolickou církev, také vyjádřil znepokojení nad Černým protestem. Podle něho ten protest porušil skautské stanovy. Kaplan ze skautské organizace ZHR je znepokojen, že účastí v hnutí pro práva žen mladí vedoucí skautské organizace ohrožují svoji spásu.

Naštěstí je školství nyní v dobrých rukou, takže takové anarchické chování mladých lidí bude brzo zkroceno. V letošní soutěži pro gymnaziální studenty v Mazowieckém regionu si mohou studenti vybrat ze tří témat na eseje: Kromě znalostí bible jsou tato témata: "Lech Kaczyński - moderní historie Polska" a "Tři matky Jana Pavla II. - Emila Wojtyła, Marie, matka Ježíšova a Vlast". Rád bych si přečetl ty eseje o Lechu Kaczyńském. Možná by osvětlily jednu otázku: co záslužného vykonala Kaczyńského matka Jadwiga Kaczyńska, že si zasloužila, že po ní ve Starachowicích pojmenovali ulici?

Jistě je přece jedna matka, která si zaslouží pochvalu, že bojuje za své děti. Beata Gosiewska, vdova po jedné z obětí letecké havárie ve Smolensku, požaduje od polského státu pět milionů zlotých odškodného za smrt svého manžela. Tvrdí, že žije v malém bytě, který patří její tchyni a nemůže si dovolit platit zvláštní péči pro svou dceru. Říká, že její finanční situace se zhoršila po smrti jejího manžela, který byl slibným politikem.

Takovou drzou lež jsem od žádného politika ze strany Právo a spravedlnost už docela dlouho neslyšel. Po smrti svého manžela totiž udělala Beata Gosiewska pozoruhodnou politickou kariéru. Strana Právo a spravedlnoste chtěla natolik využít tohoto jména, že ji dala na volební kandidátku spolu s Małgorzatou Gosiewskou, předchozí manželkou téhož muže. A tak se Beata Gosiewska stala senátorkou a pak vyhrála další volby do evropského parlamentu. Podle svého daňového přiznání má Gosiewska k dispozici 1,5 milionu zlotých, plat téměř 100 000 euro ročně a asi 35 000 zlotých pasivních příjmů. Její děti dostávají na sociálních přídavcích každý měsíc každé 3800 zlotých (což je v Polsku skoro průměrný plat) a po havárii ve Smolensku dostala její rodina asi milion zlotých odškodného. Chápu bolest Gosiewské nad ztrátou jejího manžela, ale má nárok skutečně na o tolik víc peněz než žena, jejíž manžel pracoval jako člen prezidentské ostrahy a zemřel při stejné havárii? Ve svém emocionálním článku na Facebooku vyjádřila svou frustraci nad oznámenou exhumací všech obětí té havárie (oběti jsou exhumovány, aby se prý prokázaly některé Macierewiczovy konspirační teorie), ale také se zmiňuje, že nedostala po smrti svého manžela ve službě žádný důchod, protože prý byla "příliš mladá". Gosiewska odmítla rozhořčení veřejnosti nad jejím požadavkem na dalších pět milionů zlotých. Jsou to prý je útoky od médií "s vazbami na opozici", která jsou řízena "lidmi odpovědnými za smrt našich blízkých".

Měla by být tedy potěšena, že byly zahájeny pravidelné akce, které mají očistit internet od nevhodného materiálu. Polská pobočka Facebooku se rozhodla odstranit z jeho stránek všechny skupiny, šířící nenávist, zlobu proti uprchlíkům a fašistickou ideologii. Náhle titíž pravicoví extremisté, kteří nedávno chválili majitele tiskárny, který odmítl vytisknout plakáty s tematikou LGBT, protože přece má právo provozovat svůj byznys, jak sám chce, najednou požadují, aby soukromá firma jako Facebook stála v popředí boje za svobodu projevu. V bezmocné zuřivosti se rozhodli pomstít a budou prý blokovat profil Facebooku na Twitteru, aby nemohl sledovat jejich stránky. Pochybuju, že kvůli tomu Mark Zuckerberg nemůže spát.

Obávám se ale, že si našli nového hrdinu. Během protestu před jihoafrickým velvyslanectvím požadovali propuštění Janusze Waluśe, který poté, co emigroval do Jihoafrické republiky, se stal členem ultrapravicového hnutí za apartheid a zavraždil Chrise Haniho (ten byl třetím na jeho seznamu obětí, nejprve měl být zavražděn Nelson Mandela). Podle dopisu, který poslali jihoafrickému velvyslanci, byl Janusz Waluś pouze nástrojem k likvidaci komunistického extremisty Haniho, a proto by měl být Waluś oslavován jako hrdina, protože vražda, kterou spáchal, pomohla zabránit občanské válce a komunistickým zvěrstvům, a jedině tak se mohla v Jihoafrické republice uskutečnit pokojná změna režimu. Účastníci demonstrace si ale asi ten dopis nepřečetli, protože skandovali jen "Polsko je na Waluśe hrdé" a "Skoncujme s černošským terorem", "Ne multikulturalismu" a "Afrikánci jsou bratry Poláků".

Gabriel Narutowicz, první polský prezident, byl zavražděn pravicovými extremisty poté, co ho obvinili, že je agentem židů, Němců a Ukrajinců. Skutečnost, že o sto let později polská pravice otevřeně vyjadřuje podporu dalšímu pravicovému teroristovi, je opravdu znepokojující.

0
Vytisknout
9238

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2016