Židovští členové "kindertransportů" ze třicátých let organizují pomoc pro dětské uprchlíky v Calais

11. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Britští příjemci pomoci v rámci tzv. "kindertransportů", organizovaného úsilí ve třicátých letech dvacátého století zachránit tisíce dětí z nacistického Německa, začali sbírat peníze na pomoc uprchlickým dětem bez rodičů, které uvízly v Calais. Pomoc organizuje britská židovská komunita ve snaze evakuovat z Calais alespoň 120 dětských uprchlíků, o nichž je známo, že mají legální právo být sjednoceni se svými příbuznými v Británii, ale zůstávají dál bez pomoci v severní Francii.

Židovští aktivisté poukazují na to, že jejich předchůdci byli příjemci britské pomoci, bez níž by se jim nepodařilo uprchnout před nacisty, a pocit vděčnosti je motivuje k tomu, aby pomohli zranitelným dětským uprchlíkům bez rodičů, mnozí z nichž prchají před pronásledováním.

Rabín Jonathan Wittenberg, jehož rodiče uprchli z nacisty okupované Evropy, uvedl: "Oba moji rodiče byli ve věku 16 let uprchlíky. Oba uprchli z Německa. Moje matka si je velmi intenzivně vědoma, že kdyby nebylo velkomyslnosti jiných lidí a kdyby neměla ručitele, který jí umožnil přicestovat do Británie, byla by mrtvá. Já bych se býval nenarodil."

Jeho třiadevadesátiletá matka Isca Salzberger-Wittenberg, která přicestovala do Británie jen několik měsíců před vypuknutím druhé světové války, uvedla: "Vděčím za své přežití velkomyslnosti těch, kteří poskytli finanční záruky pro mě a pro mou rodinu, abychom mohli utéci do Británie. Jsem velmi znepokojena situací dnešních uprchlíků, zejména dětí a mladých lidí."

Ve francouzském táboře Džungle v Calais bylo identifikováno asi 220 dětí bez doprovodu rodičů, které mají legální právo na to přicestovat do Británie k svým příbuzným. Avšak navzdory povinnosti britské vlády podle Dublinského předpisu EU jich zachránilo britské ministerstvo vnitra jen asi 50. Dalších cca 170 těchto dětí zůstává v Calais v obtížné situaci

Lidskoprávní organizace varují, že děti se stávají obětí pašeráků. Britská židovská komunita doufá, že se jí podaří sebrat dostatečné množství peněz na to, aby mohla zachránit všechny uprchlické děti bez doprovodu rodičů, které mají právo na vstup do Británie. Náklady na právní zastoupení dětí a podporu jsou asi 2000 liber (cca 60 000 Kč) na každé dítě.

Tato kampaň byla zahájena na Facebooku minulou neděli a už shromáždila více než 50 000 liber. Jedna z organizátorů kampaně, Jude Oppenheimer z londýnské čtvrti Finchley, uvedla, že pomoc od židovské komunity v Británii byla okamžitá a jednoznačná. Dodala: "Můj prastrýc a má prateta byli r. 1934 uprchlíky z Německa a můj otec přišel do Británie po holocaustu. Tolik z tehdejších uprchlíků si vybudovalo v Británii vynikající životy, utvořili neuvěřitelné rodiny a měli vynikající kariéru. Byla to Británie, která jim tehdy dala tu příležitost. Opravdu to rezonuje."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5022

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2016