Snowden kritizoval omezování lidských práv v Rusku

10. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower Edward Snowden zaútočil na své ruské ochránce: kritizoval, že Kreml porušuje lidská práva a poukázal na to, že ruští činitelé hackersky pronikají do amerických bezpečnostních sítí.

V rozhovoru s Alanem Rusbridgerem, bývalým šéfredaktorem deníku Guardian, který vyšel ve Financial Times, Snowden konstatoval, že Moskva při digitálním dohledu nad občany "zašla velmi daleko, způsoby, které jsou naprosto zbytečné, nákladné a ničivé vůči individuálním i kolektivním právům".

Charakterizoval také prozrazení přísně tajných špionážních nástrojů americké National Security Agency jako implicitní hrozbu americké vládě, potenciálně od Ruska.

Snowdenovi právníci doufají, že Snowdena Barack Obama před odchodem z úřadu v lednu 2017 omilostní a komentátoři zaznamenali, že Snowden kritizoval během svých pokusů získat milost své ruské hostitele už několikrát. V červenci Snowden zveřejnil několik výroků na Twitteru, v nichž kritizoval nedávný ruský zákon, který kriminalizuje podporu terorismu na internetu, jako nepoužitelný.

V sobotu Snowden uvedl: "Nemohu napravit lidská práva v Rusku a realisticky je mou prioritou napravit nejprve situaci ve své vlastní zemi, protože vůči ní mám největší loajalitu. Ale i když je pravděpodobné, že to, co říkám, nic nezmění, třeba to pomůže." Snowden dodal, že svět čelí bezprecedentní krizi počítačové bezpečnsti. "Avšak dokud nevyřešíme zásadní problém, jímž je, že naše strategie je pobídkou pro trestné činy a nikoliv pro obranu proti nim, hackerství bude nepředvídatelně pokračovat a bude mít stále větší dopady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8623

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2016