Zánik kultury a absolutno Jana Pirka

13. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Narazil jsem na rok starou anketu na iDNES, kde se různé „osobnosti“ vyjadřují k přijímání uprchlíků. Když pominu velmi stručný výrok „osobnosti“ Daniela Landy, že „zatím stačí daný počet osob, ke kterým se Česká republika už zavázala“, nikdo – pokud dobře čtu – v anketě neodmítá pomoc uprchlíkům z válečných oblastí.

Objevuje se tu odmítání kvót, různá varování atd., ale převažuje civilizovaný, racionální pohled… až na  Jana Pirka, který také za své názory - u čtenářů IDnes nepřekvapivě -  drtivě zvítězil ve čtenářské anketě „čí názor na přijímání uprchlíků je vám nejbližší?“.

Vznikne ze sílícího nacionalismu v jihovýchodní Evropě znovu válka?

13. 9. 2016

čas čtení 5 minut

V lednu jmenovala konzervativní koaliční vláda v Choravtsku ministrem kultury Zlatka Hasanbegoviće, muže, kterého charakterizovalo Středisko Simona Wiesenthala jako "fašistu". Jako student v devadesátých letech obdivoval chorvatské ustašovské pronacistické hnutí a vyjádřil se , že antifašistická historie a kultura Chorvatska je "prázdná fráze" bez ústavního významu. (Hasanbegović od té doby zdůrazňuje, že jeho strana je "antifašistická".)

Minulou neděli šli Chorvati k předčasným volbám, v nichž znovu zvítězila vládnoucí nacionalistická strana HDZ jako největší strana, avšak nezměnilo se tím nic. Voleb se účastnilo jen 53 procent Chorvatů, pravděpodobným výsledkem je koalice těchže starých "centristických" stran - nacionalistů a sociálních demokratů. Chorvatsko dál čelí stejným problémům. Nezaměstnanost dosahuje 16 procent, mezi mladými lidmi až 40 procent, zadluženost dosahuje 90 procent HDP, pobřeží závisí na turistice, vnitrozemí vysílá migrační zaměstnance ve velkých počtech do Německa a do Rakouska, píše Paul Mason.

Lucembursko požaduje vyloučení Maďarska z EU kvůli nepřátelskému postoji k uprchlíkům

13. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Maďarský ministr zahraničí nemá protiargument, tak jedná ad hominem a uráží lucemburského ministra jako "intelektuální lehkou váhu".

Rozhovor Britských listů 74:

Dočasné poblouznění velikánského karnevalu, který se trochu zvrtnul

9. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, jak nebezpečným způsobem zneužíváme povrchní a zavádějící "informace" ze sociálních sítí pro vytváření zábavných masek, o pozitivní roli vysokého školství, která způsobila proměnu někdy průmyslového města Brna v moderní digitální metropoli, i o tom, jak se pomocí hudby artikulují různé, i nacionalistické, hodnotové vzorce, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s rektorem Masarykovy univerzity v Brně Mikulášem Bekem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Mezitím v Absurdistánu, část druhá

13. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

V minulých týdnech se v Polsku absurdní atmosféra ještě více zahustila. Samozřejmě, opoziční strany dokáží také vyprodukovat určitou míru zábavy (nejvíc se mi líbilo oznámení od strany .Nowoczesna, která prohlásila, že "delegalizuje anarchistické organizace" - může být poněkud obtížné "delegalizovat" organizace, které se z definice nezajímají o to, aby je uznával stát, vůči němuž stojí v opozici). Avšak jako obvykle, závod v soutěžení o to, kdo porazí Monty Pythona, vyhrává strana Právo a spravedlnost. Pohlédněme na tři témata, která nejvíce rozčeřila hladinu v polské politice a v přidružených oblastech.

1. Macierewiczova náklonnost pro mladé chlapce

V Česku jde do tuhého. Kdo podá trestní oznámení?

12. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



V České republice, jako ve většině zemí světa, je trestným činem hanobit jakékoliv náboženství a vyvolávat nenávist vůči němu i jeho věřícím. "Právnička" Klára Samková to dobře ví, níže uvedené paragrafy trestního zákona musí znát nazpaměť. Její rozhodnutí přímo v rozporu s těmito paragrafy zhanobit jedno náboženství knižní publikací, je tedy fackou českému právnímu řádu a pokus vyzkoušet, zda od nynějška bude v České republice přípustné, aby trestné činy, které mají být podle zákona potrestány tříletým vězením, budou beztrestné.

Kdo podá na Kláru Samkovou, JUDr. (!) Miroslava Fořta, právního zástupce nakladatelství, které tuto "knihu" vydalo, i na pracovníky nakladatelství, trestní oznámení?

Zůstanou-li občané v nečinnosti, příští kniha bude hanobit Romy. Další bude hanobit VIetnamce, třetí třeba evangelíky, čtvrtá židy. Tam už jsme ale jednou byli. A po verbálních trestných činech následuje krveprolévání a vraždění.

ČR se nemůže vyčlenit ze společenství civilizovaných národů beztrestným vyvoláváním nenávisti proti nevinným věřícím určitého náboženství. Brzo pak bude následovat vyvolávání nenávisti proti třeba modrookým lidem. Nebo plavovlasým.

Dopustíte to?

* * *

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Maďarsko vydalo 16 milionů euro na propagandu proti uprchlíkům

13. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Publikovalo a rozšiřuje za tuto částku lživou brožuru. Cílem je zabránit tomu, aby země musela přijmout 1294 žadatelů o azyl. ZDE je překlad této nesmírně nákladné, lživé brožury do angličtiny.

Maďarsko by mělo být vyloučeno z EU, konstatuje lucemburský ministr zahraničí: 16 milionů euro bylo vydáno na publikaci lživé předvolební brožury v zemi, kde mají lidé nařízeno nosit si do nemocnice vlastní toaletní papír. Otázka pro Evropu: Kolik toaletního papíru by bylo možno si pořídit za 16 milionů euro? ptá se organizace Human Rights Watch.

Jak by svět vypadal bez muslimů?

13. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

K 15. výročí útoků z 11. září publikoval deník Independent odpověď na provokativní otázku, "Představte si, jak by svět vypadal bez muslimů", zveřejněnou kýmsi na sociálních sítích, výčtem vynálezů z muslimského světa.

Muslimové zavedli, vynalezli nebo zdokonalili:

1. Kávu

2. Kameru (první optická kamera Ibn al-Haytham)

3. Experimentální fyziku

4. Šachy

5. Mýdlo

Rakouské prezidentské volby byly odloženy kvůli nekvalitnímu lepidlu

12. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Prezidentské volby v Rakousku byly odloženy do 4. prosince

Opakování prezidentských voleb v Rakousku, které se mělo konat 2. října, bylo nyní odloženo až na 4. prosince poté, co bylo zjištěno, že se rozlepují obálky s odeslanými poštovními hlasy.

Opakování prezidentských voleb bylo v Rakousku nařízeno po stížnostech pravicové Strany svobody (FPÖ), že došlo k anomáliím při sčítání poštovních hlasů.

Odložení voleb je trapnou záležitosti pro Rakousko i pro vládu kancléře Christiana Kerna. Rakousko nemá prezidenta od 8. července, kdy odstoupil Heinz Fischer.

Bývalý šéf Strany zelených Alexander van der Bellen porazil ultrapravicového kandidáta FPÖ Norberta Hofera letos v dubnu v druhém kole prezidentských voleb pouhými 31 000 hlasy.

FPÖ zuří a považuje to za spiknutí proti ní, protože "Norbert Hofer má v současnosti převahu".

Prezidentské volby by bývaly nebyly odloženy, kdyby neupozornila volička Beate Rhombergová místní noviny na problém se špatným lepidlem. List o tom vydal článek a to vyvolalo vlnu stížností od dalších voličů. Rhombergová se tak stala hrdinkou pro část národa a terčem nenávisti pro jiné Rakušany.

Rakouská policie vyšetřuje, jak se stalo, že obálky, které vyrábí tatáž firma už léta, přestaly lepit. Jednou teorií bylo, že byly přepravovány v horku a lepidlo vyschlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

V Dolním Sasku v nedělních volbách drtivě vyhrála Merkelové strana CDU

12. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta



Dolní Sasko

V nedělních komunálních volbách se v Dolním Sasku stala Merkelové strana CDU nejvýznamnější silou. Získala 34,4 procent hlasů, sociální demokraté dostali 31,2 procent, zelení 10,9 procent, AfD 7,8 procent, FDP 4,8 procent a Die Linke 3,3 procenta. CDU tak dostala téměř pětkrát více hlasů než AfP. V českém tisku se o tom asi informovat nebude. Podrobnosti v němčině ZDE

V Anglii zmlátili dalšího Poláka za to, že je Polák

12. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

K útoku došlo v Armley v městě Leeds v severní Anglii asi v 21.35 v pátek, v tentýž den, kdy britská premiérka Theresa Mayová sdělila polskému premiéru, že hluboce lituje řady útoků proti polským občanům, k nimž nyní dochází v Anglii.

Jeden občan zavolal policii s tím, že velká skupina mladíků obklopila Poláka, který ležel na zemi a tekla mu krev. Policie zjistila, že muž je v bezvědomí a má rány na tváři a na hlavě. Vyšlo najevo, že v Town Street došlo k útoku na dva Poláky. Jeden z nich byl zahnán do nedaleké ulice, kde ho zmlátili a zkopali.

Policie potvrdila, že případ vyšetřuje jako rasistický útok.

Zástupkyně komunálního úřadu v Armley Alison Lowe konstatovala: "Armley je tolerantní a vstřícná komunita, kde s dětmi žiju 15 let, bez jediného incidentu. Zpráva o tomto děsivém incidentu mě zděsila. Toto není Armley, jaké znám."

K incidentu došlo v den, kdy premiérka Theresa Mayová telefonicky vyjádřila své "hluboké politování" v souvislosti s útoky proti polským občanům žijícím ve Velké Británii. Sdělila polské premiérce Beatě Szydlové: "Hate crime nemá v britské společnosti místo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vakovlk český mezi koblihou a špagetou

12. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Richard Flanagan si v letošním projevu na Melbournském festivalu spisovatelů položil otázku, zda vůbec ještě záleží na tom, že píše ZDE. V závěru přesvědčeně odpovídá, že psaní svůj význam má; mezitím ovšem zformuloval vlastní, neortodoxní pojetí literatury - nikoliv snad australské, ale tasmánské.

Jeruzalém na mapě česko - izraelských vztahů

12. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty



Photo Credit: la pecora nera79 via Compfight cc

Politická reprezentace České republiky je v řadě ohledů papežštější než papež. To platí zejména o jejím postoji vůči Izraeli, potažmo vůči izraelsko - palestinskému konfliktu. Česká republika, jak známo, patří k nejhorlivějším spojencům či spíše stoupencům Tel Avivu na světové scéně a aktuální kauza týkající se „šibování“ Jeruzalémem ve školním atlase to jen potvrzuje.

Hillary Clintonová má zápal plic

12. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Demokratická kandidátka na prezidentku USA Hillary R. Clintonová musela náhle opustit ceremonii k 15. výročí teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku. Důvodem je údajně zápal plic a dehydrace. Videozáznam ukazuje, že prezidentská kandidátka ztratila v jednom okamžiku rovnováhu, následně ji ochranka pomohla do auta.

Maďarští uprchlíci v roce 1957 byli podle šéfa charity z pětiny kriminálníci

12. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Pozoruhodné souvislosti přináší srovnání toho, jakým způsobem vytvářela média obraz uprchlíků z Maďarska v roce 1957, po krvavém potlačení tamního povstání. Šéf tehdejší charity, která se v Rakousku starala o děti imigrantů, se v rozhovoru pro NY Times otevřeně domníval, že pětina Maďarů, kteří přišli, jsou kriminálníci a další pětina jsou dobrodruzi. Přesto jim evropské země ochotně pomáhaly, zatímco dnes maďarská vláda rozdmýchává nenávist vůči těm, kdo utíkají před masakry mnohem větších rozměrů.

Krátká poznámka k reakci Klause a Weigla na Bělohradského

10. 9. 2016 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut

Ve svém textu Komunikační hojnost, ale myšlenková prázdnota se Václav Klaus a Jiří Weigl opřeli do Václava Bělohradského. Odmítají, že by národy byly pouhé kulturní konstrukty svévolně vymyšlené v hlavách sociálních inženýrů, kteří rádi ve své samolibosti chtějí budovat lepší svět. Odmítají nechat vše roztéct, rozvolnit a shodit do černé díry relativismu. Hlavně ne jimi milovaný trh a národ. Protože právě to postmoderní myšlení bezohledně dělá, anebo se o to alespoň snaží, shazují jej.

Clusterové bomby k rozptýlení

Ohňostroj jako vrchol konzumní perverze

12. 9. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 3 minuty

V pátek jsem viděl úžasný ohňostroj, odpalovaný ze speciální lodě uprostřed Vltavy, který trval snad deset minut. Rachejtle vytvářející obří světelné květy různých barev, v pozadí Pražský hrad, odlesky na rozvlněné hladině - co víc si člověk může přát.

Audit nesmyslnosti

12. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Praha každoročně vystřelí do vzduchu zhruba jeden milion korun. Tolik stojí novoroční ohňostroj, který si údajně "občané a turisté oblíbili". Je zábavné číst, že se radní hlavního města zamýšlí nad potřebou ochrany zvěře a životního prostředí, když se občan otevřeně ptá na účelnost takto vynaložených nákladů. Non sequitur. Otázka je, proč jednou hlavní město, nebo kterákoliv jiná instituce, jež takto césarovsky dává lidem "hry", nevezme ten milion třeba ve stokorunách a obřadně jej nespálí na Letné? Na ohňostroj se přijdou podívat desetitisíce, ale pálení veřejných prostředků na oslavu nového roku by Prahu dostalo do globálních médií. Aby to dlouho vydrželo, dala by se hranice postavit třeba z desetitisíců svazků knih z veřejných knihoven, které si dejme tomu za posledních pět let nikdo nepůjčil.

Neobyčejný ekonom Pavel Eisler. Vlastenec i Evropan

12. 9. 2016 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 6 minut

V mainstreamových médiích si můžete přečíst spoustu nepodstatných informací o spoustě nepodstatných lidí. Možná i proto se občas nedostává místo na opravdu významné osobnosti. Jedním z těch, na které se neprávem zapomíná je i ekonom mezinárodního významu, národohospodář, pedagog, diplomat a účastník 2. odboje Pavel Eisler. 

Bodláky Václava Duška

Hojnost v poušti

12. 9. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Nechceš-li skončit v péči vysílených chudých lékařů a finančně zneužívaných sester, necestuj vlakem. Ťuk sem, ťuk tam - ťukovin stálý dostatek. Ministerský sekáč zakotvil ve vládě pokroku a řídí podřízené olověnou rukou parkinsonovských rozměrů. Železniční dráha u nás neustále překvapuje - spadnou troleje, dvojmo se přesuneš autobusy do stanice Vidlákov nad Pukavcem – zakoupíš jízdenku do mezinárodního i domácího rychlíku - a jede vlak, jako drak, rychlostí slimáka v posledním tažení. Ke všemu stojíš v uličce hanby nepoučených; není místo k usednutí a průvodčí nemá náladu pro debaty, takže zalez, kafrale, pořád si stěžuješ. Nu, drážní rozhlas se pravidelně omlouvá za zpoždění vlaku, většinou kvůlivá chybách za našimi hranicemi. Věř a víra tvá tě uzdraví, cestovateli.

Donald Trump defraudoval peníze vlastní charitativní organizace na koupi portrétu sebe sama

12. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Média v USA se baví dalším těžko uvěřitelným "hrdinstvím" Donalda Trumpa. Nejen že nepřispěl žádnými vlastními penězi do jím založené nadace The Trump Foundation. Navíc za nadační peníze od jiných donorů zakoupil vlastní portrét. "Umělecké dílo" stálo 20 tisíc dolarů.

Náboženství a pokrok, aneb Kdy mělo být co kde a pro koho?

12. 9. 2016 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem jsem si přečetl článek "Praktický manuál pro despoty 21. století - Poučená totalita" od Bohumila Kartouse, a text "Náboženství nemusí být vždy pokrokářské, spíš naopak" od Borise Cveka, a proto bych chtěl oba články doplnit některými myšlenkami.

Kartous má samozřejmě nějakým způsobem pravdu, když naznačuje, že Marx slibuje "ráj na zemi". Nezmiňuje se ale o tom, že Marx sám si byl jako inteligentní a na sociálních podmínkách a jejich změně zainteresovaný člověk a zároveň asociálně se chovající manžel a otec dobře vědom toho, že bez použití té patetické a nesmyslné antiteze k nebeskému ráji by neměl nejmenší šanci ani na malou změnu oné tehdy existující sociální reality v tehdejších podmínkách, které byly silně ovlivněny judeokřesťanskými názory nejen bohatých, ale i chudých lidí.

Czech islamophobes tried to denigrate islam using a portable toilet as a muslim shrine, the Prague local authority cancelled the event

11. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

The notorious Czech islamophobic group called "The Martin Konvička Initiative" tried to stage an event marking the 15th anniversary of the WTC attacks of 11th September 2001 in Prague today. The event, entitled, "To Mecca with Humour", was scheduled to take place in front of the Saudi Embassy, but the officials of the Prague local authority cancelled the event in mid-stream.

Czech islamophobes used a portable toilet which was supposed to represent the muslim "Kabu" shrine  in Mecca. They were preparing to "stone" it with crushed newsprint balls in order to mock the sacred muslim ritual. As they prepared to do this, officials of the Prague local authority stepped in and ordered the event to be stopped in mid-stream.

"What happened was a gross indecency and this is why the gathering was dissolved," said Eva Nováková, an official from the local authority. The officials cancelled the event because its participants were denigrating a religion and had deviated from their original programme.

On 21st August, 2016, the Martin Konvička Initiative caused panic at the Old Town Square in Prague when they staged a mock Islamic State invasion there. Several people were hurt in the stampede.

Source in Czech HERE

Výročí Evy Zahradníčkové

11. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta



Dnes mám velké výročí, píše Eva Zahradníčková na Facebooku. Právě před rokem jsme poprvé s Nicole Wagnerovou vyjely za uprchlíky... tenkrát do maďarského Rözske. Od té doby jsem jiný člověk, mám jiné hodnoty. Prožila jsem neuvěřitelné množství smutných i radostných zážitků. A právě dnes ráno jsem obdržela zprávu od uprchlíka, ve které je: "Evo, teprve dnes ti mohu pořádně poděkovat, protože už umím německy. Po tvému vzoru pomáhám jiným uprchlíkům. Navždy zůstaneš v mém srdci."

Vzhůru do dalšího roku pomoci! Díky všem, kdo nám pomáhali..a pomáhají i vy zůstáváte navždy v tom mém srdci...

Židovští členové "kindertransportů" ze třicátých let organizují pomoc pro dětské uprchlíky v Calais

11. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Britští příjemci pomoci v rámci tzv. "kindertransportů", organizovaného úsilí ve třicátých letech dvacátého století zachránit tisíce dětí z nacistického Německa, začali sbírat peníze na pomoc uprchlickým dětem bez rodičů, které uvízly v Calais. Pomoc organizuje britská židovská komunita ve snaze evakuovat z Calais alespoň 120 dětských uprchlíků, o nichž je známo, že mají legální právo být sjednoceni se svými příbuznými v Británii, ale zůstávají dál bez pomoci v severní Francii.

Židovští aktivisté poukazují na to, že jejich předchůdci byli příjemci britské pomoci, bez níž by se jim nepodařilo uprchnout před nacisty, a pocit vděčnosti je motivuje k tomu, aby pomohli zranitelným dětským uprchlíkům bez rodičů, mnozí z nichž prchají před pronásledováním.

Fakta sice dnes už nikdo nebere vážně, ale přesto...

10. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tato tabulka, kterou na Twitteru zveřejnil Andrew Stroehlein, byla re-tweetována do tří dnů více než 10 000 krát:

Počet Američanů usmrcený ročně:

Islamistickými džihádistickými imigranty: 2

Ultrapravicovými teroristy: 5

Všemi islamistickými teroristy (včetně americkými občany): 9

Ozbrojenými batolaty: 21

Bleskem: 31

Sekačkami na trávu: 69

Střetem s autobusem: 264

Vypadnutím z postele: 737

Zastřelením jiným Američanem: 11 737

Snowden kritizoval omezování lidských práv v Rusku

10. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Americký whistleblower Edward Snowden zaútočil na své ruské ochránce: kritizoval, že Kreml porušuje lidská práva a poukázal na to, že ruští činitelé hackersky pronikají do amerických bezpečnostních sítí.

V rozhovoru s Alanem Rusbridgerem, bývalým šéfredaktorem deníku Guardian, který vyšel ve Financial Times, Snowden konstatoval, že Moskva při digitálním dohledu nad občany "zašla velmi daleko, způsoby, které jsou naprosto zbytečné, nákladné a ničivé vůči individuálním i kolektivním právům".

Umění lži

10. 9. 2016

čas čtení 5 minut

Budou-li lidé hozeni do oceánu lží, nebudou mít čeho se chytit. Novinka éry "po pravdě" je může přivést do éry dobře známého, starého útlaku.

Donald Trump je čelným exponentem "post-truth politics" - politiky v nové éře, kdy už nezáleží na pravdě. Taková politika je založena na tvrzeních, o nichž má jejich příjemce pocit, že "je to pravda", avšak nemají naprosto žádnou základnu ve faktech. Trumpova drzost není potrestána, naopak je přijímána jako důkaz, že má odvahu postavit se proti moci elit, píše týdeník Economist.

A Trump není sám. Členové polské vlády tvrdí, že předchozí prezident, který zemřel při letecké havárii, byl zavražděn Ruskem. Turečtí politikové tvrdí, že organizátoři nedávného neúspěšného puče jednali na základě rozkazů od CIA. Úspěšná kampaň, aby Británie odešla z Evropské unie, varovala, že Británie bude zahlcena hordami imigrantů v důsledku bezprostředního vstupu Turecka do EU.

I vystrašení a hlupáci mají nárok na politické zastoupení, ale manipulátory, lháře, rasisty a demagogy je třeba odhalovat

9. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Mnoho let opakovaně poukazuji na to, že pokud český politický establishment, včetně médií, bude posedlý jen sám sebou, svou "pražskou kavárnou", bude se dál ujišťovat v tom, v jak dokonale blyštivém západním kapitalismu dokáží nyní (v Praze) žít, a nebude zjišťovat, proč jsou lidé frustrováni a jaké mají každodenní starosti, tento elitářský postoj, jímž je český establishment proslulý, povede nakonec k vzniku extremismu a destabilizuje to českou demokracii.

Protože, jak na to právem poukazuje Karel Dolejší, v demokracii mají právo hlasovat i naši spoluobčané, které případně pražská elita považuje za méněcenné či blbé. Pokud se nadřazeně odmítáme zabývat motivací jejich hněvu, povede to ke katastrofě.

Rozhlas BBC nedávno vysílal ve svém velmi zajímavém dokumentárním seriálu Great Lives (Vynikající životy) portrét vynikajícího amerického psychologa Marshalla Rosenberga, autora tzv. "nenásilné komunikace". Rosenberg věnoval celý svůj život úsilí odstraňovat nenávist. Vypracoval si pro to jednoduchou metodu.

Jak maďarská vláda lže voličům před referendem o uprchlických kvótách

10. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Vládní maďarská brožura pro protiuprchlické referendum obsahuje i tuto idiotskou mapku o existenci údajných "no-go" zón v západní Evropě. Nic takového neexistuje. Orbán předsedá vládě lží...

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20971