Jeruzalém na mapě česko - izraelských vztahů

12. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty



Photo Credit: la pecora nera79 via Compfight cc

Politická reprezentace České republiky je v řadě ohledů papežštější než papež. To platí zejména o jejím postoji vůči Izraeli, potažmo vůči izraelsko - palestinskému konfliktu. Česká republika, jak známo, patří k nejhorlivějším spojencům či spíše stoupencům Tel Avivu na světové scéně a aktuální kauza týkající se „šibování“ Jeruzalémem ve školním atlase to jen potvrzuje.

Velvyslanectví státu Palestina nedávno vyvolalo vlnu kontroverze poté, co ministerstvo školství vyhovělo jeho vcelku nevinné žádosti, aby byl ve školním atlase uveden Tel Aviv jako hlavní město Izraele namísto Jeruzaléma. Tento krok pobouřil nejednoho tuzemského stoupence státu Izrael, přestože požadavek palestinské politické reprezentace v ČR je plně v souladu s postoji mezinárodního společenství, včetně České republiky, vůči statusu Jeruzaléma.

Evropská unie ve shodě se Spojenými státy a zeměmi, jako jsou Rusko, Austrálie, Kanada či Japonsko vnímá Jeruzalém, respektive západní Jeruzalém a východní Jeruzalém, jako budoucí hlavní město izraelského a palestinského státu. Proti tomuto konsenzu se staví Izrael, který Jeruzalém dobyl v roce 1967, o 13 let později jej anektoval a prohlásil za své „věčné a nedělitelné“ hlavní město“. Nicméně mezinárodní společenství tyto kroky neuznalo a v současnosti je sídlem většiny zahraničních zastoupení Tel Aviv, zastupitelský úřad ČR nevyjímaje.

K protestu proti rozhodnutí ministerstva školství vyhovět velvyslanectví státu Palestina se přidal jeruzalémský starosta Nir Barkat v otevřeném dopise adresovaném českému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v němž ho v podstatě vyzval, aby „chybu“ ministryně školství Kateřiny Valachové napravil ZDE.

Reakce české strany na sebe nenechala dlouho čekat a o pár dnů později se na Václavském náměstí sešlo několik desítek příznivců Izraele, aby oslavili rozhodnutí ministerstva školství, které nakonec rozhodlo, že se nic měnit nebude a Jeruzalém bude v českém atlase nadále uváděn jako hlavní město Izraele. Nic na tom nemění skutečnost, že jde o faktografický lapsus, jemuž odporuje i oficiální stanovisko českého ministerstva zahraničí ZDE.

Tato kauza, která by se s notnou dávkou ironie dala nazvat bitvou o Jeruzalém po česku, názorně vystihuje malost a servilitu české politické reprezentace, jež se chová jako bojácná kvočna. Jestliže si Česká republika přeje, aby byla na mezinárodní scéně vnímána s patřičným respektem, nesmějí její vrcholní představitelé připomínat nesvéprávné chovance v internátu kdesi na českém maloměstě.

0
Vytisknout
8918

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2016