Ať se syrské příměří uchytí nebo ne, Putin vyhrál

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Poslední částečné příměří v Sýrii v pondělí začalo špatně, když bylo hlášeno bombardování a ostřelování režimem Bašára Asada právě v těch oblastech, kterých se má dohoda týkat, napsal v redakčním komentáři list Washington Post. Zda se příměří vůbec kdy uchytí bude zřejmě záviset na tom, zda Moskva dokáže omezit svého klientského diktátora, který několik hodin před zastavením palby zopakoval, že znova obsadí celou Sýrii. Ale režim Vladimira Putina přinejmenším má motiv uspět: Pokud se mu to podaří, uskuteční Putinovy aspirace vnutit Spojeným státům svou vůli.


Když Rusko před rokem zahájilo přímou vojenskou intervenci v Sýrii, prezident Obama předpovídal, že jediným důsledkem bude průšvih. Místo toho dohoda dosažená ministrem zahraniční Kerrym nabízí Putinovi vše, oč se snažil. Asadův režim bude posílen a opozice utrpí pořádnou ránu. Spojené státy mezitím splní Putinův dlouhodobý požadavek, aby se přidaly k útokům na skupiny označované jako teroristické. Pokud vůbec někdy dojde k vážným politickým rozhovorům o budoucnosti Sýrie - a to je nejistá vyhlídka, přinejmenším v posledních měsících Obamovy administrativy - Asadův režim a jeho ruští a íránští patroni budou držet rozhodující pozice.

Výměnou za tyto ústupky, které v zásadě znamenají opuštění někdejšího cíle osvobodit Sýrii od Asada a dělají z USA slabšího partnera Ruska, Kerry slíbil, že budou otevřeny humanitární trasy do obklíčeného Aleppa a dalších oblastí vystavených taktice vzdej se nebo hladov. Syrské letectvo bude mít údajně zakázáno shazovat "barelové bomby", chlorovou a další munici na mnoho oblastí, kde mají základny povstalci - ale zdá se, že existují mezery v dohodě a její text nebyl zveřejněn.

Pokud k tomu opravdu dojde a životy budou zachráněny, půjde o pozitivní výhodu. Snad jedinou výhodu americké politiky, která přísahala, že omezené vojenské prostředky, které Rusko úspěšně použilo, jsou odsouzeny k selhání. Ale Putin a Asad už souhlasili s mnoha předchozími příměřími v Sýrii a v Putinově případě také na Ukrajině - a všechna porušili. Odměnou jim byl zisk území a posílení strategických pozic, zatímco ze strany USA nepřišly žádné sankce, ale další ústupky a návrhy na nové dohody. Pokud oba režimy v tomto případě sliby dodrží, může to být proto, že čas využít tuto americkou administrativu - která ustoupila od svých mezí, dovolila Rusku, aby obnovilo své postavení blízkovýchodní mocnosti a zradila Syřany, kteří doufali, že se zbaví krvavého diktátora - již brzy vyprší.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7904

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2016