VOLBY ŘÍJEN 2016:

Který kandidát má vaše názory? Odpoví vám volební kalkulačka

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní online test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidátů do Senátu. Kalkulačku připravilo nezávislé sdružení KohoVolit.eu. Obsahuje 35 otázek na témata, kterým se budou muset noví senátoři v nadcházejícím volebním období věnovat.

Některé otázky řeší kandidáti ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů zaslaných veřejností nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všech 233 kandidátů, již skoro 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostali kandidáti, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Co uděláte, když se ztratíte? Jdete toutéž cestou zpět...

Politická past příliš rychlého pokroku

15. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Představte si, že jste se narodili po druhé světové válce, ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých letech. Je dokonce tak trochu jedno, jestli to bylo v Československu, nebo na západě. Narodili jste se v době, kdy se ještě dal technologický pokrok měřit na desítky let a kdy míra adaptace na něj nepředstavovala nějaké významné nároky. Jistě, i tehdy byli lidé, kteří tak úplně nepřijali televizi a vystačili si nadále s rozhlasem, ale to bylo spíše bezproblémové staromilství. Měli jste před sebou od nějakých patnácti let narýsovanou určitou životní dráhu a odchýlit se od ní bylo spíše překvapení. Littera scripta manet, alespoň zdánlivě. Vzdělání pořád ještě jako chrám. Pevnost společenských autorit. Identita národa teprve začíná erodovat. Interpretace sociální reality podle několika málo ideologických šablon. Revolta jako problém adolescence s pomalým dopadem do papučí. Sci-fi jako sci-fi, ne jako žitý svět. Představa opakování mýtu o šťastném stáří. A tohle všechno se vám najednou rozpadá před očima v tekoucím světě, který neumíte zachytit, natož v něm surfovat. Co uděláte? Jednoduše ho odmítnete. 

Jakub Patočka: Zeman je populární, protože Češi jsou zhnuseni zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem ve své zemi

15. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman je vulgární verzí východoevropských populistů, jako je Kaczyński, Orbán a Fico, v ČR Babiš, píše v deníku Guardian Jakub Patočka. Argumentuje, že autoritářský styl a vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům, které tito populisté prosazují, je důkazem, že demokratická transformace středovýchodní Evropy selhala. Hrozí akutní nebezpečí, že země středovýchodní Evropy se znovu stanou autoritářskými režimy, dodává Patočka.

Rozhovor Britských listů 74:

Dočasné poblouznění velikánského karnevalu, který se trochu zvrtnul

9. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, jak nebezpečným způsobem zneužíváme povrchní a zavádějící "informace" ze sociálních sítí pro vytváření zábavných masek, o pozitivní roli vysokého školství, která způsobila proměnu někdy průmyslového města Brna v moderní digitální metropoli, i o tom, jak se pomocí hudby artikulují různé, i nacionalistické, hodnotové vzorce, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s rektorem Masarykovy univerzity v Brně Mikulášem Bekem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Estonsko nabízí podnikatelům elektronický trvalý pobyt. Proč ne Česko?

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stačí vyplnit stručný internetový formulář, zaplatit 100 euro a získáte tak podnikatelský trvalý pobyt v členské zemi Evropské unie, do níž jste nikdy nemuseli vkročit.

Estonsko zahájilo iniciativu, v jejímž rámci umožňuje firmám a podnikatelům z celého světa digitálně umístit své podniky na jeho území, což jim dává přístup k celé Evropské unii. Procedura, jejímž prostřednictvím se to umožňuje, je nesmírně jednoduchá.

Estonská vláda zastává názor, že digitální příchod zahraničních podniků povede k zvýšení růstu estonské ekonomiky a rozšíří povědomí o estonsku jako o digitálně průkopnické zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cesta k 11. září 2001 a jeho dědictví aneb neutuchající válka

15. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Photo Credit: fieldsbmw via Compfight cc

Svět se prý po teroristických útocích, které se na půdě Spojených států odehrály před 15 lety, navždy změnil, slýchávali jsme tehdy ze všech stran. To je v jistém smyslu pravda, neboť vojenské angažmá Bílého domu v Afghánistánu a Iráku v rámci globálního tažení proti teroru se stalo předvídatelným ohniskem dalšího koloběhu násilností, jejichž dozvuky dodnes děsí svět: Strmý nárůst džihádistických útoků na celém světě ZDE, vznik a spanilá jízda teroristů z Daeše či milióny zoufalých válečných uprchlíků.

Dotace z EU vs. výdělky firem aneb amatérská lekce z kapitalismu

15. 9. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Česká republika v roce 2014 přijala od Evropské unie 75,3 miliardy korun. A to po odečtení odvodů do unie a stala se tak čistým příjemcem finanční pomoci. Tento argument je spojen s propagandou, že bez Evropské unie bychom byli jen chudinskou čtvrtí světa. Nicméně podíváme-li se na fakta z jiné strany, ve stejném roce získaly na tržbách zahraniční firmy působící v České republice tyto sumy: Škoda Auto – 299 miliard, RWE – 146 miliard, Foxconn – 119 miliard, Hyundai – 106 miliard, Kaufland – 55 miliard, Continental – 51 miliard, E.on Energie – 48 miliard, Česká spořitelna – 41 miliard, Toyota – 39 miliard, Siemens – 34 miliard, Česká pojišťovna – 32 miliard, Kooperativa pojišťovna – 31 miliard, ČSOB – 31 miliard. Dohromady celkem obrat 1032 miliard Kč. Všechny tyto firmy mají sídlo v zahraničí.

75 000 uprchlíků je násilně drženo v zemi nikoho za šílených podmínek na jordánské hranici. Umírají

15. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V až padesátistupňových teplotách bez vody a potravin je v pouštní oblasti na syrsko jordánské hranici zadržováno 75 000 syrských uprchlíků. Už dva měsíce nemají přístup k humanitární pomoci. Lidé trpí a někteří umírají na léčitelné choroby, prostě protože nesmějí přejít hranici do Jordánska a úřadu zabránily přístupu pro humanitární pomoc a zdravotnické ošetření. Zejména postiženy jsou děti. Vznikla epidemie žloutenky, na niž od června už zemřelo v souvislosti s porodem nemluvňat nejméně devět lidí. Celkový počet mrtvých je obtížné zjistit, protože do oblasti není přístup.

V Jordánsku je už 650 000 uprchlíků a to vážně vyčerpává zdroje té země. Na videozáznamu, který získala Amnesty International, jsou dva nové, provizorní hřbitovy těsně u stanů uprchlíků.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

OSN vyzývá farmaceutické koncerny, aby snížily ceny životně důležitých léků

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

OSN, konkrétně panel pro přístup k léčivům, vysoce postavená expertní komise sestávající z lídrů farmaceutického průmyslu, vládních představitelů z resortu zdravotnictví a obhájců lidských práv a ustavená generálním tajemníkem OSN Ban Ki - Moonem, vyzývá vlády jednotlivých zemí, aby přehodnotily financování výzkumu a vývoje v oblasti životně důležitých léčiv. Cílem je větší globální dostupnost a možnost léčit v některých oblastech glóbu zanedbávané nemoci. "Je povinností vlád více investovat do inovací v oblasti zdravotnických technologií" tak, aby zajistily "spravedlivou odměnu pro vynálezce a zároveň zajistily, aby cena byla spravedlivá a lék dostupný."

Lex Babiš demokracii nezachrání

14. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Andreje Babiše jsem v Britských listech mnohokrát kritizoval. Jeho pozice velkopodnikatele, vlastníka médií, vlastníka druhé nejsilnější politické strany a zároveň ministra financí je pro demokraticky uvažujícího člověka opravdu děsivá. Jenže je reálným plodem naší demokracie. Pokus o potlačení jeho brutálního střetu zájmů pomocí tzv. „lex Babiš“ přichází podivně pozdě a působí jako výraz zoufalé neschopnosti porazit Babiše ve volbách.

Babišův politický vzestup je spojen s obdobím Nečasovy vlády, která začala jako protikorupční vláda pana Čistého a která se postupně svým rozkladem stala obrazem „střev“ reálného systému české politiky. Je proto zvláštní pocit, když člověk čte patetická slova pana Kalouska, předsedy TOP09 a významného představitele Nečasovy vlády, která vyslovil u příležitosti schvalování „lex Babiš“ ve sněmovně: „Podle toho, které návrhy byly přijaty, je zřejmé a jisté, že dnes se učinil významný krok na obranu demokracie a aktivní kroky proti oligarchizaci země.“

Czech parliament: Ministers will be disallowed to own the media and to apply for public subsidies for their private firms

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

The MPs of the Czech parliament have approved a new version of the Czech law on conflict of interest which will make it impossible for future members of government to own newspapers, radio or TV stations. They will also be banned from applying for public subsidies for their private firms. The MPs have rejected a proposal that ministers should be banned from owning private firms while in office.

The changes were approved by 135 MPs from the Social Democratic Party, from the Christian Democratic Party, from TOP 09, from the Civic Democratic Party and from the Communist Party. There are 200 MPs in the Czech Parliament.

The new version of the conflict of interest law is directed against the Czech Deputy PM and Czech Finance Secretary Andrej Babiš who owns two leading Czech newspapers, a nationwide TV station and a nationwide radio station.

The MPs who have approved this Act of Parliament are "desperadoes who do not know the ways of the world", said Babiš. "I do not understand why someone who builds a successful firm could not get involved in politics," he continued, adding, "Internationally, the trend is quite opposite."

"Traditional political parties do not want to have successful people in politics," said MP Jaroslav Faltýnek from Babiš´s "ANO" party after the vote.

Source in Czech HERE

Donald Trump možná způsobí progresi v přístupu mladých lidí k imigrantům

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Křivka počtu imigrantů v USA od roku 1900 připomíná písmeno U. V současnosti dosahuje podobné procentuální úrovně, jako v období mezi začátkem minulého století a první světovou válkou. Poté došlo k - procentuálnímu - propadu, nicméně imigrace je trvale jedním z hlavních politických témat. Současná mladá generace (mileniáni) jsou obecně více vstřícnější vůči imigrantům a řešení jejich integrace než jejich rodiče. Trumpova xenofobní rétorika je podle dostupných dat utvrzuje v takových postojích.

Podivná obsese Chomským

15. 9. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Velice by se mi líbila opravdová debata o Chomského myšlenkách týkajících se jazyka. Bohužel nějaká bizarní touha na něj útočit (snad kvůli jiné politické ideologii) vede k tomu, že se pouze přeloží část chabě argumentovaného článku. Menším problémem stati je, že tvrdí: "kognitivní vědci opouští v houfech Chomského teorii univerzální gramatiky". Doslova "v houfech" a přitom autoři článku neuvedou jediné jméno.

Do jaké míry sport zdegeneroval a nakolik plní svou společenskou funkci

Kde je hranice mezi funkční a parazitní společenskou strukturou?

15. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Víte přece, jaký je účel vrcholového sportu a jaký smysl mají v životě rituály pro společnost (a ohňostroj jím nepochybně je). Těmito manipulacemi se prostě řídí lidé a vytvářejí se informační pole a různě egregory. To chcete rušit? Prosím jak jinak budete kanalizovat testosteronovou nadrženost a agresivitu mladých mužů ve společnosti a identifikace s kolektivem, kterou potřebují, solidním způsobem, aby se vám ta agresivita nevymkla z rukou? Jakou jinou kvalitní mužskou zábavu a iniciaci a rituály po zrušení tohoto poskytnete mladým mužům? Snad válku? Jasně, že je to manipulace a ještě se na tom vydělává. Máte ale něco náhradního?" píše Marek Beneš v reakci na články Trojí perverze profesionálního sportu a Audit nesmyslnosti. Rušit sport, ani profesionální, nemá smysl a nikdo to nepožaduje. Sport má skutečně velmi podstatnou společenskou funkci, nejen jako egregor - fetiš (rozdíl mezi těmito dvěma stavy níže). Jeho význam roste s úbytkem fyzické práce a poroste s narůstajícím volným časem, kterého máme už nyní vlastně příliš. Naplňování volného času je vlastně největší problém civilizovaného západu.

Bodláky Václava Duška

Zázraky v kocourkovském dolíčku

15. 9. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Sláva voličům, zase se netrefili. Tak nám zvolili anděla, paní Pučálková. Neříkejte, kde ho našli? U nás najdete všechno, my máme andělů vrchovatě a svatoušků dostatek. V tichém šeru kostela si vymodlíme zázraky. Netřeba příliš myslet, tvrdě pracovat, chutě pomáhat, vydatně chránit – v desateru chybí: Nepodvedeš. Vyvolení z volebního mumraje: Sie sind nicht blöd! Naopak: Die trottel sind wir! Es ist ein skandal! Jak říkáme v překrásném pohádkovém sudetském kraji. Volby v demokratické zátoce vypovídají o voličstvu nelichotivě. Poměry se nezlepšují - únava z politické nepolitiky, zklamání ze zvolených údů sociální spravedlnosti, nedokonalost práva, budoucnost zahalena v neproniknutelných mračnech - stálé masáže a koupele protivníků už skoro nikoho nezajímají. 

A přece býváme šťastní.

Guardian: pozoruhodná karikatura na Pražském hradě

14. 9. 2016

čas čtení 7 minut

"Kouříte?" zeptal se Miloš Zeman ve své "přepychové" rezidenci na "grandiozním, nádherném Pražském hradě z 9. století" reportéra listu Guardian, který se konečně dopracoval k tomu, aby se českým prezidentem zabýval (pokrytí středovýchodní Evropy deníkem Guardian nebývá příliš dobré). V článku kreslí portrét Miloše Zemana, který implicitně vyznívá jako pozoruhodná karikatura, žijící na Pražském hradě, vyjadřující však legitimně názory velké části české veřejnosti, což Guardian respektuje. Informuje o tom.

"Bohužel, kuřáci jsou diskriminovanou menšinou a jsme pronásledováni ve všech hotelech, ve všech restauracích, všude," pokračoval Zeman rozčileně a hájil tak zlozvyk, o němž se kdysi vyjádřil, že je neškodný, pokud se nezačne kouřit dřív než v sedmadvaceti letech. "Je to jako v případě americké prohibice. Důsledkem toho byla whiskey dražší a velmi špatné kvality. A nyní je také kouření téměř zakázáno."

Rozpor těchto názorů s moderní vědeckou ortodoxií se zdá být velmi daleko od morální autority, kterou šířil jeden z jeho předchůdců, zemřelý Václav Havel, píše reportér. Je to ale typické pro neostýchavou obhajobu tradičních způsobů jednání a lidové zábavy, což se pro Zemana stalo charakteristickým rysem od té doby, co se v roce 2013 stal přímo zvolenou hlavou státu.

Jak pomohl mediální oligarcha vyvolat u Čechů nenávist k uprchlíkům

14. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Politika ve středovýchodní Evropě je stále více řízena podniky, které jsou vlastníky sdělovacích prostředků, píše týdeník Economist

7. září 2015, pár dní poté, co se Německo rozhodlo otevřít hranice desetitisícům žadatelů o azyl, uspořádalo vedení české televize Prima schůzi se svým týmem ze zpravodajství. Na schůzi nařídila šéfredaktorka a člen správní rady televize novinářům, aby líčili uprchlíky jako nebezpečí. "Zvykem tady je, že vedení televizní stanice je Bůh a Bohu člověk neodmlouvá," říká na nahrávce ze schůze šéfredaktora TV Prima Jitka Obzinová.

"Instrukce byla, nebudeme objektivní, musíme protlačovat politickou strategii a uzavřít hranice. Migranti jsou masa lidí, ne jednotlivci," svědčil jeden přítomný novinář. "Bylo to proti všem pravidlům novinářské práce."

OSN: Asadův režim brání humanitární pomoci v příchodu do východního Aleppa

14. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Navzdory dohodě o příměří brání Asadův režim vjezdu dvaceti kamionů s humanitární pomocí do východního Aleppa

Mimořádný velvyslanec OSN Staffan de Mistura poukázal na to, že podle dohody o příměří nemusejí kamiony žádat Asadův režim o svolení k vjezdu do obležené části města. Syrská vláda však varovala, že nevpustí bez svého svolení syrskou humanitární pomoc do Aleppa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jean Claude Juncker: EU čelí existenční krizi

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Exekutiva EU doufá, že nalezne pro členské země těmata, na něchž se budou moci dohodnout posílením infrastrukturního fondu EU na 500 miliard euro. Juncker také bude prosazovat rychlou realizaci nedávno schváleného zákona o hranici EU a o pobřežních hlídkách, které mají zajistit lepší kontrolu nad přicházejícími migranty.

Avšak jedovatá diplomatická přestřelka mezi Lucemburskem a Maďarskem ohledně maďarského zacházení s uprchlíky dokazuje, jak obtížné bude dosáhnout dohody o uprchlické krizi. Nejméně 3169 lidí zahynulo utopením během prvních osmi měsíců roku 2016 ve snaze dostat se do Evropy.

Juncker promluví proti násilí a diskriminaci a zmíní se o vraždě polského dělníka v anglickém městě Harlow.

V dopise 27 členským zemím EU píše prezident Evropské rady Donald Tusk, že "je pravda, že britští aktivisté za brexit používali falešných argumentů a nepřijatelných generalizací", avšak britské hlasování pro brexit bylo také "zoufalým pokusem zodpovědět otázky, které si miliony Evropanů kladou denně". Tusk tím míní pohraniční kontroly a boj proti terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O chlapci, který nemluví

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Jste dětským uprchlíkem, donuceným utéci z domova před ISIS, ale nemůžete komunikovat, protože jste hluchý. Lawandova rodina strávila mnoho zoufalých měsíců ve snaze dostat se do Británie, aby dostal šanci mluvit.

Tyto hluché děti se snaží hovořit se svým novým spolužákem.

"Umí znakovou řeč?"

"Ne on slyší, není hluchý."

"Ale vždyť má naslouchadlo!"

Lawandovi je šest let. Je to uprchlík z Iráku a je hluchý. Jako všechny děti první den ve škole je nervózní. Ale už přežil daleko horší problémy. Lawand žije se svou rodinou v táboře v Dunkirku. Strach z ISIS přiměl Lawanda a jeho rodiče, aby loni uprchli ze severního Iráku. V roce 2015 totiž tato teroristická organizace nařídila, že invalidní děti musejí být usmrceny.

Příměří - jako lovec za zvěří?

14. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Modely skutečnosti v našich hlavách bývají vždy jednodušší než skutečnost sama. Na tom je koneckonců založena strategie přežití našeho druhu. Z prostého faktu zjednodušování ovšem rozhodně neplyne, že bychom měli záměrně používat modely vágní a nepřesné. Přede všemi matematickými vychytávkami to platí nejprve o jazyku, který je třeba používat přesně - tak, aby výrazy neztrácely svůj smysl. Jestliže totiž smyslu pozbudou, začínáme blábolit. A blábolíme-li soustavně, lidé kteří bláboly poslouchají nakonec věří všemu a ničemu.

Ať se syrské příměří uchytí nebo ne, Putin vyhrál

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Poslední částečné příměří v Sýrii v pondělí začalo špatně, když bylo hlášeno bombardování a ostřelování režimem Bašára Asada právě v těch oblastech, kterých se má dohoda týkat, napsal v redakčním komentáři list Washington Post. Zda se příměří vůbec kdy uchytí bude zřejmě záviset na tom, zda Moskva dokáže omezit svého klientského diktátora, který několik hodin před zastavením palby zopakoval, že znova obsadí celou Sýrii. Ale režim Vladimira Putina přinejmenším má motiv uspět: Pokud se mu to podaří, uskuteční Putinovy aspirace vnutit Spojeným státům svou vůli.

Důkazy vyvracejí Chomského teorii učení se jazykům

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Myšlenka že máme mozky vybaveny mentálním modulem pro učení se gramatice, kterou proslavil Noam Chomsky z Massachusetts Institute of Technology, dominovala lingvistice takřka padesát let, píšou Paul Ibbotson a Michael Tomasello v časopise Scientific American. Nedávno však kognitivní vědci a lingvisté opustili Chomského teorii "univerzální gramatiky" kvůli novým výzkumům mnoha různých jazyků a způsobu, jakým se děti učí chápat a mluvit. Tyto práce Chomského tvrzení nepodporují.

Kterak islámské vynálezy a objevy formovaly svět

14. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut



Photo Credit: myhayah via Compfight cc

Atmosféra dnešní společnosti v mnoha ohledech připomíná tragická 30. léta minulého století, pouze s tím rozdílem, že tehdy byli terčem dezinformací a nenávisti na rozdíl od muslimů Židé. Víme moc dobře, kde tato toxická směs iracionální nevraživosti skončila. Řada dnešních odpůrců islámu přichází s tvrzeními, že muslimové intelektuálně zamrzli někde ve středověku, neobohatili svět žádnými objevy a že nikterak nepřispěli ke všeobecnému pokroku. Tyto myšlenkové zkraty, obdobně jako „zaručené informace“ o nekompatibilitě islámu s moderní západní společností, ale jen přilévají olej do ohně již tak zjitřeným nenávistným náladám vůči půldruhé miliardě obyvatel naší planety. Přitom denně přicházíme do styku s nejednou věcí, za níž vděčíme muslimským vynálezcům, kteří ji buď přímo objevili, či zdokonalili. O některých z nich se podrobněji zmíním dále v textu.

Přivírá Západ oči nad kurdskými zločiny?

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Spojené státy otevřeně podporují několik ozbrojených skupin, kterou jsou součástí konfliktů zuřících c Sýrii a Iráku, protože je považují za nejlepší - a jedinou - možnost, jak porazit Islámský stát. Ale tyto skupiny nemají ani zdaleka čistý rejstřík.

Lucembursko požaduje vyloučení Maďarska z EU kvůli nepřátelskému postoji k uprchlíkům

13. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Maďarský ministr zahraničí nemá protiargument, tak jedná ad hominem a uráží lucemburského ministra jako "intelektuální lehkou váhu".

Mezitím v Absurdistánu, část druhá

13. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

V minulých týdnech se v Polsku absurdní atmosféra ještě více zahustila. Samozřejmě, opoziční strany dokáží také vyprodukovat určitou míru zábavy (nejvíc se mi líbilo oznámení od strany .Nowoczesna, která prohlásila, že "delegalizuje anarchistické organizace" - může být poněkud obtížné "delegalizovat" organizace, které se z definice nezajímají o to, aby je uznával stát, vůči němuž stojí v opozici). Avšak jako obvykle, závod v soutěžení o to, kdo porazí Monty Pythona, vyhrává strana Právo a spravedlnost. Pohlédněme na tři témata, která nejvíce rozčeřila hladinu v polské politice a v přidružených oblastech.

1. Macierewiczova náklonnost pro mladé chlapce

Maďarsko vydalo 16 milionů euro na propagandu proti uprchlíkům

13. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Publikovalo a rozšiřuje za tuto částku lživou brožuru. Cílem je zabránit tomu, aby země musela přijmout 1294 žadatelů o azyl. ZDE je překlad této nesmírně nákladné, lživé brožury do angličtiny.

Maďarsko by mělo být vyloučeno z EU, konstatuje lucemburský ministr zahraničí: 16 milionů euro bylo vydáno na publikaci lživé předvolební brožury v zemi, kde mají lidé nařízeno nosit si do nemocnice vlastní toaletní papír. Otázka pro Evropu: Kolik toaletního papíru by bylo možno si pořídit za 16 milionů euro? ptá se organizace Human Rights Watch.

Zánik kultury a absolutno Jana Pirka

13. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Narazil jsem na rok starou anketu na iDNES, kde se různé „osobnosti“ vyjadřují k přijímání uprchlíků. Když pominu velmi stručný výrok „osobnosti“ Daniela Landy, že „zatím stačí daný počet osob, ke kterým se Česká republika už zavázala“, nikdo – pokud dobře čtu – v anketě neodmítá pomoc uprchlíkům z válečných oblastí.

Objevuje se tu odmítání kvót, různá varování atd., ale převažuje civilizovaný, racionální pohled… až na  Jana Pirka, který také za své názory - u čtenářů IDnes nepřekvapivě -  drtivě zvítězil ve čtenářské anketě „čí názor na přijímání uprchlíků je vám nejbližší?“.

V Česku jde do tuhého. Kdo podá trestní oznámení?

12. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



V České republice, jako ve většině zemí světa, je trestným činem hanobit jakékoliv náboženství a vyvolávat nenávist vůči němu i jeho věřícím. "Právnička" Klára Samková to dobře ví, níže uvedené paragrafy trestního zákona musí znát nazpaměť. Její rozhodnutí přímo v rozporu s těmito paragrafy zhanobit jedno náboženství knižní publikací, je tedy fackou českému právnímu řádu a pokus vyzkoušet, zda od nynějška bude v České republice přípustné, aby trestné činy, které mají být podle zákona potrestány tříletým vězením, budou beztrestné.

Kdo podá na Kláru Samkovou, JUDr. (!) Miroslava Fořta, právního zástupce nakladatelství, které tuto "knihu" vydalo, i na pracovníky nakladatelství, trestní oznámení?

Zůstanou-li občané v nečinnosti, příští kniha bude hanobit Romy. Další bude hanobit VIetnamce, třetí třeba evangelíky, čtvrtá židy. Tam už jsme ale jednou byli. A po verbálních trestných činech následuje krveprolévání a vraždění.

ČR se nemůže vyčlenit ze společenství civilizovaných národů beztrestným vyvoláváním nenávisti proti nevinným věřícím určitého náboženství. Brzo pak bude následovat vyvolávání nenávisti proti třeba modrookým lidem. Nebo plavovlasým.

Dopustíte to?

* * *

§ 355

Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 a) nejméně se dvěma osobami, nebo

b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

§ 356

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

(1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

Jak by svět vypadal bez muslimů?

13. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

K 15. výročí útoků z 11. září publikoval deník Independent odpověď na provokativní otázku, "Představte si, jak by svět vypadal bez muslimů", zveřejněnou kýmsi na sociálních sítích, výčtem vynálezů z muslimského světa.

Muslimové zavedli, vynalezli nebo zdokonalili:

1. Kávu

2. Kameru (první optická kamera Ibn al-Haytham)

3. Experimentální fyziku

4. Šachy

5. Mýdlo

Rakouské prezidentské volby byly odloženy kvůli nekvalitnímu lepidlu

12. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Prezidentské volby v Rakousku byly odloženy do 4. prosince

Opakování prezidentských voleb v Rakousku, které se mělo konat 2. října, bylo nyní odloženo až na 4. prosince poté, co bylo zjištěno, že se rozlepují obálky s odeslanými poštovními hlasy.

Opakování prezidentských voleb bylo v Rakousku nařízeno po stížnostech pravicové Strany svobody (FPÖ), že došlo k anomáliím při sčítání poštovních hlasů.

Odložení voleb je trapnou záležitosti pro Rakousko i pro vládu kancléře Christiana Kerna. Rakousko nemá prezidenta od 8. července, kdy odstoupil Heinz Fischer.

Bývalý šéf Strany zelených Alexander van der Bellen porazil ultrapravicového kandidáta FPÖ Norberta Hofera letos v dubnu v druhém kole prezidentských voleb pouhými 31 000 hlasy.

FPÖ zuří a považuje to za spiknutí proti ní, protože "Norbert Hofer má v současnosti převahu".

Prezidentské volby by bývaly nebyly odloženy, kdyby neupozornila volička Beate Rhombergová místní noviny na problém se špatným lepidlem. List o tom vydal článek a to vyvolalo vlnu stížností od dalších voličů. Rhombergová se tak stala hrdinkou pro část národa a terčem nenávisti pro jiné Rakušany.

Rakouská policie vyšetřuje, jak se stalo, že obálky, které vyrábí tatáž firma už léta, přestaly lepit. Jednou teorií bylo, že byly přepravovány v horku a lepidlo vyschlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vznikne ze sílícího nacionalismu v jihovýchodní Evropě znovu válka?

13. 9. 2016

čas čtení 5 minut

V lednu jmenovala konzervativní koaliční vláda v Choravtsku ministrem kultury Zlatka Hasanbegoviće, muže, kterého charakterizovalo Středisko Simona Wiesenthala jako "fašistu". Jako student v devadesátých letech obdivoval chorvatské ustašovské pronacistické hnutí a vyjádřil se , že antifašistická historie a kultura Chorvatska je "prázdná fráze" bez ústavního významu. (Hasanbegović od té doby zdůrazňuje, že jeho strana je "antifašistická".)

Minulou neděli šli Chorvati k předčasným volbám, v nichž znovu zvítězila vládnoucí nacionalistická strana HDZ jako největší strana, avšak nezměnilo se tím nic. Voleb se účastnilo jen 53 procent Chorvatů, pravděpodobným výsledkem je koalice těchže starých "centristických" stran - nacionalistů a sociálních demokratů. Chorvatsko dál čelí stejným problémům. Nezaměstnanost dosahuje 16 procent, mezi mladými lidmi až 40 procent, zadluženost dosahuje 90 procent HDP, pobřeží závisí na turistice, vnitrozemí vysílá migrační zaměstnance ve velkých počtech do Německa a do Rakouska, píše Paul Mason.

V Dolním Sasku v nedělních volbách drtivě vyhrála Merkelové strana CDU

12. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta



Dolní Sasko

V nedělních komunálních volbách se v Dolním Sasku stala Merkelové strana CDU nejvýznamnější silou. Získala 34,4 procent hlasů, sociální demokraté dostali 31,2 procent, zelení 10,9 procent, AfD 7,8 procent, FDP 4,8 procent a Die Linke 3,3 procenta. CDU tak dostala téměř pětkrát více hlasů než AfP. V českém tisku se o tom asi informovat nebude. Podrobnosti v němčině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2016

1. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V červenci 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 938.41 Kč.   

Zůstatek byl koncem července  2016 94 660.91 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20614