Rakouské prezidentské volby byly odloženy kvůli nekvalitnímu lepidlu

12. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Prezidentské volby v Rakousku byly odloženy do 4. prosince

Opakování prezidentských voleb v Rakousku, které se mělo konat 2. října, bylo nyní odloženo až na 4. prosince poté, co bylo zjištěno, že se rozlepují obálky s odeslanými poštovními hlasy.

Opakování prezidentských voleb bylo v Rakousku nařízeno po stížnostech pravicové Strany svobody (FPÖ), že došlo k anomáliím při sčítání poštovních hlasů.

Odložení voleb je trapnou záležitosti pro Rakousko i pro vládu kancléře Christiana Kerna. Rakousko nemá prezidenta od 8. července, kdy odstoupil Heinz Fischer.

Bývalý šéf Strany zelených Alexander van der Bellen porazil ultrapravicového kandidáta FPÖ Norberta Hofera letos v dubnu v druhém kole prezidentských voleb pouhými 31 000 hlasy.

FPÖ zuří a považuje to za spiknutí proti ní, protože "Norbert Hofer má v současnosti převahu".

Prezidentské volby by bývaly nebyly odloženy, kdyby neupozornila volička Beate Rhombergová místní noviny na problém se špatným lepidlem. List o tom vydal článek a to vyvolalo vlnu stížností od dalších voličů. Rhombergová se tak stala hrdinkou pro část národa a terčem nenávisti pro jiné Rakušany.

Rakouská policie vyšetřuje, jak se stalo, že obálky, které vyrábí tatáž firma už léta, přestaly lepit. Jednou teorií bylo, že byly přepravovány v horku a lepidlo vyschlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5912

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2016