NATO, nástup, násobilka...

11. 7. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Vždy nekritický přímluvce Moskvy v USA, list The Nation, bije na poplach: NATO prý chystá "velkou válku" s Ruskem ZDE. Co je na takovém tvrzení pravdy?


NATO na summitu ve Varšavě rozhodlo vyslat do Polska a Pobaltí - do zemí které se vzhledem k anexi Krymu a válce v Donbasu cítí ohroženy Ruskem - čtyři lehce vyzbrojené kompozitní mezinárodní prapory: Jeden pod americkým velením, další pod britským, kanadským a německým velením. Celkem tak vyšle na východ síly čítající asi (spíše necelých) 4 000 vojáků. Česká armáda má sama tabulkově zhruba 21 000 vojáků. Německá přes 60 000 vojáků. Ruská armáda má být podle politického rozhodnutí Kremlu "milionová"; v praxi ji tvoří asi 850 000 vojáků, z toho pozemní síly zhruba 400 000. Jinak řečeno, ruské pozemní síly jsou stokrát, o dva řády, početnější než jednotky, které NATO vysílá na východní křídlo.

A převážná část těchto jednotek je soustředěna v Západním a Jižním vojenském okruhu, tzn. u hranic se státy NATO, neutrálními skandinávskými sousedy, Běloruskem a Ukrajinou. Ještě v lednu Moskva oznámila záměr vytvořit letos tři nové armádní divize na západě země, ovšem kromě již probíhající obnovy 1. tankové armády ZDE. Později začala být zpráva o nových divizích spinována způsobem, který má podsunout mediálnímu konzumentovi, že jde o reakci na připravované kroky NATO - o nichž minulý rok v době rozhodování ovšem nebylo vůbec nic známo ZDE. I kdyby takové pomyslné pořadí kroků odpovídalo skutečnosti - a ono neodpovídá - ruské divize budou dohromady disponovat nejméně 30 - 36 000 vojáky rozmístěnými těsně u západní hranice. Jsou tedy samy o řád početnější než všechno, co se NATO chystá přisunout na východ.

Kromě toho je zajímavým detailem sám ruský návrat k divizní struktuře. Exministr obrany Serďukov koncipoval reformované ruské ozbrojené síly do značné míry jako armádu do asymetrických konfliktů, přičemž největší faktickou organizační jednotkou se stala brigáda. To zpravidla více než bohatě stačí, v asymetrických konfliktech jsou typicky nasazovány jednotky nižší. Divize zde naopak nemá co dělat, jde o typ organizace určený ke koordinaci klasického vševojskového boje proti zhruba rovnocennému protivníkovi. - Jinak řečeno, zatímco vysílání několika samostatných praporů může za přípravu k velké válce označit jedině naprostý vojenský diletant, vytváření divizních struktur na ruské straně naopak spolehlivě ukazuje, že je to právě Moskva, kdo se chystá na velkou válku v Evropě.

Shrnuto a podtrženo: "Nástup" NATO proti Rusku je událost, která se omezuje na symbolické univerzum ruské vládní propagandy a servery od ní odvozené. Nikdo by se neodvážil útočit ani na zemi velikosti České republiky se 4 000 vojáky. Tito vojáci jsou symbolem. Symbolem aliančního závazku. Mají ukázat, že pokud by se Moskva rozhodla útočit na Pobaltí či Polsko, bude se muset reálně střetnout s armádami západních států.

Pokud ovládáte alespoň násobilku a jednoduché dělení, snadno si spočítáte, o kolik větší síly než NATO má od letoška u společné hranice nově Rusko. A triviálním matematickým výkonem už hravě překonáte ideologicky naprogramované "analýzy" médií jako je The Nation.

0
Vytisknout
10572

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2016