Nové podivné rozdělení české společnosti

20. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Včerejší Otázky V. Moravce na mne udělaly jeden skličující dojem. To, že se tam politici (zejména A. Babiš) a moderátor překřikovali, to je celkem běžná věc, na to jsem si už zvykl – dokonce jsem při posledních hysterických a vzájemně rozporných výrocích pana Babiše čekal něco mnohem horšího. Naopak on mě celkem příjemně překvapil, když vracel debatu k důležité chronologii vývoje případu tzv. reorganizace policie, kterou ostatní ignorovali.

Z čeho jsem měl tedy skličující dojem? Z toho, že pokud volič bude chtít reorganizaci policie vzít jako zásadní vodítko pro rozhodování v příštích mnoha volbách, a to se dá vzhledem k dlouhodobé frustraci veřejnosti z neúčinného boje proti korupci očekávat, pak de facto tradiční strany splývají: postoj KSČM, ODS, ČSSD i TOP09 je stejný. Čekal jsem, že někdo z nejvyšších představitelů těchto stran – ne Marie Benešová, Miroslav Antl, Martin Červíček nebo Jiří Pospíšil – vezme Babišovi vítr z plachet a jasně se postaví za stanoviska, která v posledních dnech k policejní reorganizaci dali novináři jako Karel Hvížďala, Petr Uhl, Martin Fendrych nebo lidé z Respektu. Za všechny budu citovat radikální a nedávnou historií poučená slova pana Hvížďaly:

„„Proti reorganizaci se vzbouřili vysocí důstojníci policie, státní zástupci a jejich unie, část novinářů nejen z privátních médií, ale i z veřejnoprávních médií a angažovaných občanů, což ukazuje na pozitivní změnu v naší společnosti.

Politici se chovají stále stejně: snaží se před blížícími se volbami získat pod kontrolu vyšetřování pro ně nebezpečných kauz, které ukazují na propojení mezi korupčníky, politickými lobbisty a politiky, aby se takové informace nedostaly na veřejnost a nemohly ovlivnit výsledky voleb.  

Zažili jsme to v roce 1999, kdy je za ministrů Grulicha a Grosse z ČSSD na přání šéfa podsvětí Mrázka zařizoval poradce premiéra Miroslav Šlouf a později za ministra Langera z ODS je zase zařizoval bývalý příslušník StB Jiří Houba. A dnes pod vedením ministra Chovance z ČSSD je zase připravuje bývalý příslušník StB Zdeněk Laube. 

Vždy jsou to lidé, kteří jsou zvyklí sloužit nadřízeným místo zákonům. A musí být vděční, že ve svých funkcích i s poskvrněnou minulostí mohli zůstat, proto jsou poslušnější než mladí, řádně vystudovaní policisté, státní zástupci atd. 

Mezi ty odvážné patří i sedmnáct policejních plukovníků, ti napsali ministrovi vnitra dopis, když před tím přímo na poradě vyslovili nedůvěru vedení policejního prezidenta, protože: "Reorganizace je překotná, nepřipravená a chybí jakákoliv analýza dopadů.

Tu si pak nechal dodatečně vyrobit de facto přes noc na pěti stránkách ministr, ale nikdo ji nikdy z těch, kterých se týká, nečetl. Podobně protestují státní zástupci, kteří se o změnách dozvěděli rovněž pozdě. Z obavy, aby se nevyzradily poznatky z vyšetřování, nechali spisy závažných činů převézt od policie na své úřady. 

A znepokojivá je zpráva, že způsob, jak se zbavit ÚOOZ údajně navrhovali hned po zásahu tohoto policejního útvaru na předsednictvu vlády svým politickým spojencům jako v roce 1999 lidé z podsvětí, což následně oprávněně potvrzuje ve veřejnosti domněnky, že se jen se zpožděním plní jejich návrhy.“

ZDE

Pokud si tedy vezmeme voliče, který bude souhlasit s panem Hvížďalou, nemá koho volit mezi „tradičními stranami“. Pokud si naopak vezmeme voliče, který považuje Bradáčovou a Šlachtu a Ištvana za katy staré klausovské demokracie, tzv. standardní politiky, jak se v Česku provozovala od kupónové privatizace přes opoziční smlouvu po Nečasovu vládu, pak se ocitá v těžké schizofrenii, zda jeho vizi demokracie více hájí ČSSD, ODS, TOP09, nebo dokonce KSČM. Lze očekávat, že případ policejní reorganizace neutichne, vždyť k celé akci se teprve připravují oficiální dokumenty pro státní zástupce, poslance, odbornou veřejnost, celé to má začít 1.8. tohoto roku a skončit až v roce 2020. Nebylo naopak zapotřebí dát Šlachtovi a spol. mnohem více času, když poprvé, možná od roku 1938, možná vůbec poprvé, začínali s něčím tak novým a v české společnosti nevídaným, jako je odhalování korupce a hospodářské trestné činnosti v nejvyšších patrech politiky? Místo toho máme před sebou dlouhé roky kontroverzní reorganizace, která má údajně zlepšit to, co tu bylo konečně – a bohužel jen krátce – nejlepší za posledních mnoho desítek let.

Rýsuje se tedy nové, nečekané rozdělení české společnosti. A lidé, kteří zastávají názor pana Hvížďaly a jiných zmíněných novinářů zůstali jako sirotci opuštění tradičními stranami – zrovna ve chvíli, kdy se začalo ukazovat, že právní stát – i když po těch letech standardní klausovské demokracie je to mimořádně obtížné – může začít platit i pro ty nejvyšší politická patra. Byla to první reálná naděje na Milošem Zemanem v roce 1998 ohlašovanou „akci čisté ruce“. Proč se proti ní tradiční politické strany postavily jako jeden muž?

0
Vytisknout
14151

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2016