2014 - pro uprchlíky a vnitřně přemístěné osoby nejhorší rok od konce 2. světové války

Amnesty International: Reálné riziko, že se světové konflikty vymknou kontrole

25. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve výroční zprávě varuje, že globální konflikty se letos mohou vymknout kontrole. Svět podle nich na masové porušování lidských práv odpovídá "ostudně", zatímco ze svých domovů bylo vyhnáno největší množství lidí za posledních 70 let.

Dnes zveřejněná zpráva přináší charakteristiku ozbrojených konfliktů od Nigérie přes Sýrii až po Ukrajinu, zatímco reakce mezinárodního společenství označuje za "ostudné a neefektivní".

Na Ukrajině organizace, která jako první přesvědčivě doložila ruskou intervenci, zdokumentovala použití dělostřelecké výzbroje včetně kazetové munice při nerozlišujících útocích, jež zasahují civilní obyvatelstvo, a to oběma stranami. To představuje porušení mezinárodního práva válečného. Dochází také k únosům, mučení a hromadným popravám.

Bohaté země podle organizace tváří v tvář krizím selhávají. Ze svých domovů muselo odejít přes 50 milionů lidí, poprvé od roku 1945.

Jedním ze znepokojivých rysů je rostoucí vliv nestátních aktérů, jako "Islámský stát" nebo Boho Haram. Dopouštějí se etnických čistek náboženských a etnických menšin prostřednictvím masového vyvražďování, únosů a sexuálního zotročování žen.

Zpráva také vyzývá pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN, aby se vzdali práva veta v situacích, kdy dochází k masovým krutostem, zatímco Čína a Rusko konzistentně blokují mezinárodní akci v Sýrii, kde zemřelo více než 210 000 osob.

Evropa podle AI nedělá dost pro uprchlíky z krizových oblastí v Sýrii, Nigérii a Libyi, místo toho je "shazuje do vod Středozemního moře". Vloni se při pokusu dosáhnout evropských břehů utopilo na 3 400 osob.

Evropa čelí 200 000 migrantům, z nichž 3/4 žádají o azyl a mají právo na pomoc. Z nich až 170 000 přicestovalo do Itálie. Ta nemá na podobný úkol sama dostatek prostředků, ostatní státy se však starají především o ochranu vlastních hranic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8384

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2015