Guardian: V Británii "budou vládnout skotští nacionalisté s labouristy"

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian analyzoval veškeré dosavadní průzkumy veřejného mínění před letošními květnovými všeobecnými volbami. Dospěl k názoru, že kdyby se volby konaly dnes, konzervativci sice získají největší počet hlasů, avšak nebudou schopni utvořit většinovou vládu. Tu utvoří labouristé se skotskými nacionalisty a liberálními demokraty.

Konzervativci by nyní získali 276 poslaneckých křesel, labouristé 271. Jenže k zajištění většiny v Dolní sněmovně potřebují 326 křesel. Konzervativci to nedají dohromady, protože jejich nynější koaliční partneři liberální demokraté přijdou až o polovinu svých křesel a budou mít jen 27 poslanců. Euroskeptická ultrapravicová strana UKIP získá jen 3-6 křesel. Severoirští demokratičtí unionisté budou mít 9 křesel. Celkem tedy nemůže David Cameron dát dohromady více než 315 poslanckých křesel, což je o 11 méně, než je zapotřebí k utvoření vlády.

Labouristických 271 křesel znamená, že budou potřebovat dalších 55 křesel k získání většiny. V důsledku obrovské podpory skotských nacionalistů ve Skotsku tam z tamějších 59 křesel získají nacionalisté 50, labouristé sotva 9. Dosud měli labouristé ve Skotsku 41 poslaneckých křesel, ale ty ztratí.

Labouristé a skotští nacionalisté dají dohromady 322 křesel, a tedy jim bude stačit získat pak už jen několik málo křesel od velšské strany Paid Cymru, zelených anebo liberálních demokratů, aby získali většiny 326 křesel a utvořili vládu.

V příští britské vládě tedy budou mít zjevně podstatný vliv skotští a do určité míry i velští nacionalisté. Paradoxně se tak obrátí situace, kdy si Skoti desítky let stěžovali, že vždycky dostali přesně opačnou vládu, než pro jakou hlasovali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5608

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2015