Vraždou Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon

1. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Žádné z předchozích politických vražd v Rusku nebyly řádně vyšetřeny, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian. Avšak zavražděním Borise Němcova Rusko překročilo Rubikon, protože je to první politická vražda od té doby, kdy se Vladimír Putin rozhodl proměnit Rusko v iredentistickou expanzionistickou mocnost, která nyní pro Evropu zosobňuje vážné bezpečnostní problémy. Právě tak, jak Putinův režim ukázal na Ukrajině, že nebude tolerovat svobodnou volbu sousední země připojit se k euroatlantickým strukturám, založeným na demokratických normách a raději zahájí válku, než aby to připustil, tato politická vražda vysílá signál, že se Rusko proměnilo v ještě temnější, utlačitelštější místo.

V Moskvě se konala velká demonstrace na památku zavražděného Borise Němcova

1. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Moskvě a v několika dalších městech se v neděli konaly demonstrace na paměť zavražděného Borise Němcova. V Moskvě demonstrace procházela mezi uzavřeným policejním kordonem a účastníci museli projít bezpečnostním rámem. Na této fotografii je fronta na průchod bezpečnostním rámem. Policie uvádí, že se demonstrace účastní 7000 lidí, bývalý premiér Michail Kasjanov, organizátor shromáždění, a další zdroje uvádějí, že se demonstrace účastnilo více než 50 000 lidí. Demonstrace na paměť Borise Němcova se konaly také v Petrohradě, v Jekatěrinburgu a v jiných městech.

Ruský server Sputniknews zveřejnil videozáznam, na němž je - zdálky - zaznamenána Němcovova vražda:

Západ je bezradný, co si má počít s Putinem

1. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Fiona Hill byla poradkyní Americké výzvědné rady v otázkách týkajících se Ruska a je autorkou knihy Mr. Putin: Operative in the Kremlin (Vladimír Putin: Operativec v Kremlu). V neděli v poledne ji interviewoval v souvislosti s vraždou Borise Němcova rozhlas BBC:

Fiona Hill: Ta vražda mě skutečně šokovala. Je to těžká rána nejen současné opozici, ale celé té skupině lidí z devadesátých let, kteří se snažili změnit Rusko. Nebyla to obrovská opoziční vlna, ale byla to velmi výrazná skupina, silná skupina lidí, spojených s onou érou v devadesátých letech, a ještě dříve, s perestrojkou, kteří říkali: My chceme mít možnost volit si politické alternativy. Nechceme jediného vládce, který bude vládnout po dlouhou dobu. Nebylo to ani tak o ekonomice, ale o možnosti politické volby v zemi, o způsobu vlády. A to představoval Němcov.

Jaký má Kreml prospěch z Němcovovy smrti

1. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

I když měl Němcov doktorát z fyziky, byl to v podstatě člověk, který nechával věci jednoduché. Vždycky dával přednost svobodě před diktaturou, míru před válkou, počestnosti před korupcí, důstojnosti před ostudou a pravdě před lžemi. Kromě toho byl přesvědčen, že tyto prosté ideály nakonec v Rusku zvítězí, ale bude to vyžadovat odvahu a úsilí lidí, jako byl on sám, píše v deníku Financial Times Sergej Gurjev, bývalý rektor Nové hospodářské školy v Moskvě, který nyní vyučuje ekonomii v Paříži.

Řecko v neřešitelné situaci

1. 3. 2015

čas čtení 8 minut

Za normálních okolností by bylo postavení Syrizy beznadějné. Jenže nic na tomto problému není normální. Kdyby eurozóna donutila Řecko k odchodu tím, že by mu odepřela bankovní likviditu a záměrně by vyvolala kolaps řeckého bankovního systému, vytvořila by pro celou evropskou levici mučednický stát. Vyvolala by tím další útoky na eurozónu a její další nejslabší článek řetězu. Západní bezpečnostní systém by se na Balkáně octl v chaosu. Musel by jednat se zatrpklým Řeckem, nepřátelským vůči NATO a ochotným postavit se na stranu Ruska. Tak by vznikl oblouk nestability od Ukrajiny přes Levant až po severní Afriku. Proto zasáhl americký prezident Barack Obama a požádal Angelu Merkelovou, aby odvrátila to nejhorší.

Radikálové z řecké Syrizy podepsali křehké příměří s věřiteli z eurozóny. Málokdo si myslí, že to přežije. Obě strany podepsaly tuto dohodu se stejným cynismem. Vědí velmi dobře, že prozatímní dohoda se vyhýbá pravé podstatě řecké krize a nemůže překlenout obrovské politické rozpory, píše v deníku Daily Telegraph z Atén Ambrose Evans-Pritchards.

Levicový Observer o smrti Borise Němcova

1. 3. 2015

čas čtení 6 minut

Zůstává otevřenou otázkou, zda Němcova zavraždil stát anebo skryté nacionalistické síly, spojené s ním. Asi se to nikdy nedovíme. Informační kanály ovládané Kremlem už vytvořily celou řadu konspiračních teorií. Jsou součástí cynické postmoderní mediální strategie, kterou kremelští političtí technologové přivedli k dokonalosti. Cílem této strategie je smíchat to, co je pravda, s tím, co pravda není, aby pravda zmizela.

Pouhých několik hodin, než byl v pátek večer zastřelen nedaleko Kremlu, Boris Němcov poskytl rozhlasový rozhovor. Rozhlasová stanice Echo Moskvy ho pozvala, aby hovořil o nejnovější opoziční demonstraci, kterou zorganizoval a která se měla konat dnes v neděli.

Ruská vláda je Němcovovou vraždou trochu vyvedena z míry

28. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Zdá se, že současné ruské úřady jsou do určité míry autenticky šokovány Němcovovou vraždou. Státní televize vysílala několik pořadů, které do určité míry Němcova a jeho úspěchy ve vládě chválily. Premiér Dmitrij Medveděv uvedl: "Boris Němcov se stal jedním z nejtalentovanějších politiků v době demokratické transformace naší země. Až do posledního dne svého života byl inteligentní osobností, zásadovým mužem." Avšak nynější chvála od vysokých ruských politiků ostře kontrastuje s předchozími Putinovými výroky, že politická opozice je "pátou kolonou", která se snaží Rusko zničit, a opakované špinění opozice ve státní televizi, která její příslušníky označovala za zrádce.

Moskevská policie hledá vrahy Borise Němcova, ruského opozičního politika, který byl v pátek večer zastřelen nedaleko Kremlu, avšak jeho přátelé a političtí partneři se obávají, že vrazi nebudou nikdy pohnáni k odpovědnosti.

Chtěli byste se stát součástí výroby televizního filmu?

20. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: V neděli 8. března vysílá Česká televize druhý díl filmu Dominiky Švecové o ekumenickém setkání mladých v Praze na přelomu roku 2014 a 2015ZDE.

Aktualizace: V neděli 1. března vysílala Česká televize první díl filmu Pouť důvěry naší spolupracovnice Dominiky Švecové (na webu k zhlédnutí ZDE), druhý díl se bude vysílat v neděli 8. března 2015. Je to dvoudílný dokument o ekumenickém setkání mladých, které na přelomu roku 2014 a 2015 zorganizovala komunita Taizé z francouzského Burgundska. Je to pěkný film, který observační metodou sleduje přípravy akce po dobu celého roku, od obdobného setkání, které se konalo na přelomu roku 2013 a 2014 ve Štrasburku, až do letošního Nového roku v Praze. Má vtip, lidskost i humor.

Film je částečně financován prostřednictvím crowdfundingu. Bylo zapotřebí shromáždit celkem 50 000 Kč, aby bylo možno zaplatit práci všech spolupracovníků. To se bohužel nesebralo. Pokud byste ještě na poslední chvíli chtěli pomoci, aby lidi neskončili bez honoráře, prosíme, udělejte to. Transparentní účet je ZDE. Děkujeme.



Dobrý den,

Pořádáme finanční sbírku na výrobu dvoudílného filmu o mladých lidech z celého světa, kteří nyní přijíždějí do Čech. Chtěli byste se stát součástí tohoto projektu? Mohli byste to učinit finančním příspěvkem na jeho výrobu. Sbírku organizujeme prostřednictvím transparentního účtu, který je ZDE

Ten, kdo přispěje, umožní plnou realizaci tohoto projektu. Pro dárce máme odměny.

Doufáme, že na náš projekt přispějete i vy, kdo jste zatím finančně nepřispěli.

O ČEM NAŠE FILMY JSOU?

Babišova republika

28. 2. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 6 minut

Předem se omlouvám: nejde mi o analýzu (ačkoliv bych ji rád udělal), vlastně ani o komentář – jak totiž komentovat budoucnost? Ale nepíši ani předpověď, o niž se kdysi pokoušeli úředně pověření prognostici. (Ti, které mám na mysli, pocházeli – jaká náhoda! – z Prognostického ústavu, ať už šlo o jeho ředitele Valtra Komárka nebo jemu podřízené jako Václava Klause, Miloše Zemana nebo Vladimíra Dlouhého. Mimochodem Valtr Komárek byl jediný, kdo se o výhled/prognózu jako souvislý dokument pokusil. Ostatní, jejichž politická dráha byla potom delší než Komárkova, na úvahy o budoucnosti vůbec nemysleli - jako na ně myslí sotva který politik. Politici žijí přítomností a jejich horizont málokdy překračuje volební období.)

Vražda Borise Němcova: Zpráva o stavu režimu

28. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jeden z předních kritiků prezidenta Vladimira Putina, Boris Němcov, byl v pátek v Moskvě zavražděn doslova pár metrů od Kremlu. Krátce nato začal ruský prezident veřejnosti sugerovat, že zločin měl kriminální, nikoliv politickou povahu. Podobně jako v případě sady vražd stručně charakterizovatelných jmény Politkovskaja, Litviněnko, Magnickij. Protože prý Putin na vyšetřování osobně dohlédne, lze se samozřejmě nadít, že prezidentova teze bude tak či onak nakonec potvrzena. Bez ohledu na fakta.

Stojí sužovaná Gaza před novou izraelskou invazí?

28. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Přímo pod naším nosem se odehrává skutečná lidská tragédie, která se netýká jen několika osob, ale celé populace Pásma Gazy. Ta se ještě plně nevzpamatovala z letní izraelské ofenzivy, během níž byly pod bombami pohřbeny celé tamní rodiny, rozsáhle poničena infrastruktura a zavražděny stovky dětí – a to vše bylo omlouváno „sebeobranným útokem Izraele, který má právo se bránit“. Pojďme se podívat, co si takový způsob sebeobrany loni vyžádal a ponechejme stranou fakt, že okupující země se z logiky věci nemůže bránit před (zvenčí) okupovanou populací. Podle některých komentářů může však krveprolití v Gaze brzy zase nastat.

Čínský diplomat se ve věci ukrajinského konfliktu postavil na stranu Ruska

28. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Čínský velvyslanec v Belgii se vyjádřil, že bezpečnostní obavy Ruska "jsou legitimní". Qu Xing apeloval na Západ, aby vzal "reálné bezpečnostní obavy Ruska v úvahu". Dodal, že "podstatou a kořenem" krize je "hra" mezi Ruskem, západními mocnostmi, USA a EU a že je zapotřebí změny přístupu, má-li být problém vyřešen.

Podle britského deníku Independent je toto vyjádření vysokého čínského představitele "překvapivé", vzhledem k tomu, že skoro rok Čína k rusko-ukrajinskému konfliktu mlčela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Guardian: Rusko bylo okradeno o odvážný, autentický a osobitý hlas

28. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Nakonec se Němcov stal obětí zavedených mafiánských metod. Jeho vražda je první politický atentát uskutečněný proti významnému politikovi v Moskvě za posledních deset let. Vražda připravila Rusko o odvážný, autentický a osobitý hlas v době, kdy je země obětí temné spirály války a propagandy.

Charismatický, fyzicky atraktivní, typicky oblečený v texaskách a neformálním koženém kabátě, Boris Němcov byl autenticky populární ruský politik. Byl to také ostrý kritik Vladimíra Putina, píše v deníku Guardian jeho dlouholetý moskevský zpravodaj Luke Harding.

Němcov vystupoval důrazně a vehementně proti vládní korupci. Stavěl se proti Putinově anexi Krymu a jeho tajné válce na východní Ukrajině. Podle Němcova to bylo "zbytečné dobrodružství" a "Putinova válka".

Boris Němcov: "Obávám se, že Putin mě zabije," řekl opoziční politik pár týdnů před tím, než ho usmrtili

28. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

V rozhovoru, poskytnutém zpravodajskému serveru Sobesednik dne 10. února, řekl ruský opoziční politik Boris Němcov: "Obávám se, že mě Putin zabije. Jsem přesvědčen, že byl jednou z osob, které rozpoutaly válku na Ukrajině."

Němcovovi přátele konstatují, že Němcov dostával pravidelně anonymní hrozby, že bude usmrcen. "Boris dostával na sociálních sítích pravidelné hrozby, že bude zabit. Bál se toho," řekl opoziční politik Ilja Jašin. "Věděl, že byl ohrožen, ale nikdy nechtěl další bezpečnostní opatření. Říkal, jestliže mě chtějí zabít, tak mě zabijí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Moskvě byl zastřelen opoziční politik Boris Němcov

27. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruský opoziční politik Boris Němcov byl v pátek večer zastřelen v centru Moskvy. Agenturu Interfax o tom informoval zdroj v bezpečnostních složkách.

"Neznámý muž čtyřikrát vystřelil na Borise Němcova. Politik v důsledku střelných zranění zemřel," uvedl zdroj.

Bývalý šéf britské rozvědky MI6 hovořil o ruské a islámské hrozbě

Evropa si musí najít nový způsob koexistence s Ruskem

28. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko se stalo pro Británii větší hrozbou, a proto bude nutno zvýšit rozpočet na obranu, varoval v sobotu v britském rozhlase bývalý šéf rozvědky MI6 John Sawers. Dodal, že Rusko "nutně neohrožuje přímo Británii, ale země na své periferii".

"Hlavním problémem je, jak koexistovat s Ruskem, které se nyní cítí velmi zranitelné. Putin jedná jako vedoucí politik, který je přesvědčen, že je ohrožena jeho vlastní bezpečnost," řekl Sawers.

Nová státní pokladna - kdo si vykrmil tučnou dojnici?

27. 2. 2015

čas čtení 6 minut

Sedmým rokem ministerstvo financí zavádí nový počítačový systém státní pokladny. Má zefektivnit hospodaření od ministerstev až po obce. I když stát počítačovým firmám a jejich zprostředkovatelům za to již zaplatil téměř pět miliard, většina obcí se do něj ani nedostane. Poslanci kontrolního výboru kvůli tomu ve čtvrtek zpovídali náměstkyni ministra financí Simonu Hornochovou.

(Autor tohoto příspěvku je redakci znám. Z dobrých důvodů nezveřejňujeme jeho jméno.)

Z reakcí Hornochové ve stručnosti vyplývá, že předchozí vedení ministerstva financí z nepochopitelných důvodů nakoupilo zbytečně mnoho drahých licencí, které nepotřebuje, ale smlouva s dodavatelem je brání předat dalším státním organizacím.

Projekt integrovaného informačního systému státní poklady ministerstvo financí spustilo v roce 2008, za období tehdejšího ministra financí a dnešního poslance TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž shodou okolností právě v roce 2008 získal titul „nejlepší ministr financí ve střední Evropě.“

Následuje koncentrát z nejdůležitějších otázek a odpovědí náměstkyně Hornochové, které během a po jednání Kontrolního výboru zazněly.

Akademická diskuse o médiích v ČR je banální, plochá, nezajímavá

Kvalita v české žurnalistice prostě být musí!

27. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Máte pocit, že kvalita české žurnalistiky není kontroverzní téma? Jistě, stačí tomu řádně přizpůsobit podmínky. Fakulta sociálních věd UK uspořádala další ze série diskusí o médiích, tentokrát s názvem Kvalita v české žurnalistice. Diskuse se zúčastnili porotci a ocenění Novinářské ceny, kterou de jure pořádá Open Society Fund a de facto ji čeští žurnalisté udělují sami sobě: Lenka Svobodová (oceněná), Daniela Drtinová (oceněná), Štefan Hríb (porotce), Karel Hvížďala (porotce).

Španělsko zatklo osm svých občanů, kteří bojovali na Ukrajině na straně proruských separatistů

27. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Španělská policie zatkla osm španělských občanů, kteří se vrátili z bojů na Ukrajině. Bojovali tam na východní Ukrajině na straně proruských separatistů. Jsou podezříváni z účasti na zabíjení, které provádějí proruské skupiny, a z vlastnictví střelných zbraní.

"Jejich činnost lze považovat za trestné činy, které kompromitují mír a nezávislost Španělska. Španělé, kteří se účastní ozbrojených konfliktů, porušují neutralitu, kterou musí Španělsko dodržovat vůči mezinárodnímu společenství," praví se v prohlášení španělského ministerstva vnitra.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britští diplomaté si nevšimli, že Rusko anektuje Krym, protože neumějí rusky

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská vláda neměla informace o tom, že Rusko anektuje velké části Ukrajiny, protože britští diplomaté neumějí rusky. Vyplývá to ze zdrcující zprávy britské Dolní sněmovny.

Jazykové schopnosti na britském ministerstvu zahraničních věcí jsou nyní tak ubohé, že diplomaté nebyli schopni informovat britskou vládu, že probíhá ruská anexe Krymu.

Německý parlament schválil prodloužení "záchranného balíčku" pro Řecko

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Německý parlament schválil prodloužení "záchranného balíčku" pro Řecko, avšak 29 poslanců ze strany CDU/CSU Angely Merkelové hlasovalo proti. Celkem prodloužení finančního plánu pro Řecko podpořilo 542 poslanců, 32 bylo proti a 13 se zdrželo hlasování. Četní poslanci německého parlamentu požadovali solidaritu s Řeckem. Německý bulvární list Bild otiskl na titulní straně obří NE! a dodal "Už žádné miliardy pro nenažrané Řeky!" Vyzval čtenáře, aby posílali selfies s titulní stranou tohoto listu. Sociálnědemokratický poslanec Axel Schäfer ukázal tuto stránku v parlamentě a zdůraznil: "My nepodporujeme kampaně proti druhým zemím."

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble poukázal na to, že Řecko nedostává žádné další peníze.

Řecko má nyní čas do konce června na to, aby uspokojilo své věřitele a aby tak dostalo právo na konečnou platbu ze "záchranného" programu v hodnotě 7,2 miliard euro.

Finanční postavení Řecka je stále problematické, neboť musí v březnu uhradit půjčku MMF v hodnotě 1,6 miliard euro a v červenci a v srpnu splatit obligace ECB v hodnotě 7,5 miliard euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Guardian: V Británii "budou vládnout skotští nacionalisté s labouristy"

27. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian analyzoval veškeré dosavadní průzkumy veřejného mínění před letošními květnovými všeobecnými volbami. Dospěl k názoru, že kdyby se volby konaly dnes, konzervativci sice získají největší počet hlasů, avšak nebudou schopni utvořit většinovou vládu. Tu utvoří labouristé se skotskými nacionalisty a liberálními demokraty.

Labouristé slibují do voleb, že sníží univerzitní školné na "pouhých" 6000 liber ročně

27. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Šéf britských labouristů Ed Miliband slibuje, že pokud labouristé vyhrají volby, jeho vláda sníží horentní vysokoškolské školné, které v Anglii dosahuje nyní až 9000 liber (342 000 Kč) ročně, na 6000 liber (228 000 Kč) ročně. Rozdíl chce financovat snížením daňových úlev na soukromé důchodové zabezpečení, což by mělo vynést cca 2 miliardy liber.

Labouristé poukazují, že nynější systém univerzitního školného v Anglii je zcela nefunkční. Absolventi anglických univerzit končí s průměrným dluhem ve výši 44 000 liber (1,67 milionů Kč). Labouristé také varují, že nynější systém univerzitního školného vytvoří pro anglický státní rozpočet v nadcházejích patnácti letech dluhové břemeno ve výši až 281 miliard liber (10,678 miliard Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zapomínání po německu

27. 2. 2015 / Jan Mareš

čas čtení 7 minut

Jeden z mála českých tištěných periodik, který se neustále nezabývá bouřemi ve sklenici vody, tedy Nový prostor, věnoval své minulé číslo tématu „Německo“. Jak se od určité míry dalo předpokládat, většina článku se točí kolem otázek německé identity ve světle zjevu, jakým byla posledních pár měsíců Pegida.

Poslední z příšer s železnými zuby

27. 2. 2015

čas čtení 7 minut

U všech druhů je hra mláďat výcvikem k základním úkolům nezbytným pro přežití dospělých. Lidské děti si hrají na mnoho věcí, ale nejdůležitější je hra na kulturu. Mimo dohled dospělých se děti učí a cvičí veršování, rituály a instituce vlastní kultury odlišné od kultury dospělých, píše Sarrah Perryová.

The Economist si zase jednou všiml Prahy (a pí. Krnáčové)

27. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ne že by zde šlo o článek v posledním tištěném čísle (z 21/2); jde o stať z 25/2 v elektronické verzi tohoto týdeníku. A ta je nadepsána, v tom významu, který možná čtenáře napadne asociativně nejdřív, „Zakrslá dáma“. Možná, aby skutečně nebylo mýlky, uvedu i původní anglické znění: „Scrub Lady“. Nebudu se pouštět do dalších možných sémantických asociací. (Je možné podívat se do slovníku!). Ta stať má i podtitulek: „Bývalá aktivistka Transparency International Adriana Krnáčová je novou starostkou Prahy.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Americké vojenské zpravodajství: Válka na Ukrajině "bude pokračovat celý rok 2015"

27. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vojenská aktivita na východě Ukrajiny nejpravděpodobněji ze všeho bude pokračovat po celý rok 2015. Tak se vyjádřil ředitel Národní bezpečnostní služby USA James Clapper.

"Další boje na Ukrajině s velkou pravděpodobností budou tento rok pokračovat," prohlásil Clapper na zasedání senátního výboru pro ozbrojené síly. Podle jeho slov "rozhovory o statusu území na jihovýchodě Ukrajiny, která drží separatisté, bezpochyby budou dlouhé a složité".

Zdroj v ruštině: ZDE

Očkovat, anebo neočkovat? To není jen otázka.

27. 2. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Zrovna je opět na programu povinné očkování dětí. Uvádělo se prostřednictvím televize, že očkované děti by mohly být postiženy třeba i autismem, anebo dokonce zápalem mozkových blan; a pak s dalšími trvalými zdravotními následky. I když hned divák či divačka nebyli okamžitě obšťastněni žádnými statistikami o těch konkrétních doprovodných škodách mezi oběťmi očkování. Je jistě žádoucí znát míru možných rizik při nastolování regulativních nebo přímo preventivních opatření.

Světem badatele Jaroslava Šestáka

27. 2. 2015 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut

V soukromém klubu "Koníček" v Paláci Lucerna se 11. února 2015 odehrály dvě zajímavé akce. Křtila se kniha Světem badatele prof. ing. Jaroslava Šestáka, Dr.Sc., dr.h.c., emeritního badatele Akademie věd ČR, a současně byla otevřena výstava jeho fotografií Lidi a lidičky, pořízených na toulkách světem badatelským, světem horolezeckých výprav do všech zajímavých pohoří světa, kde vnímavé oko vědce zaznamenávalo okamžiky všedních dní obyčejných lidí.

Zrádci?!

Solidarita místo odsouzení

26. 2. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Musím říct, že mě k napsání tohoto článku motivovalo zlostné mručení na facebooku, které se týkalo údajné zrady představitelů řecké levicové koalice Syriza. Od klávesnice se to pěkně vyzývá k radikální revoluci a bušení do písmenek může na chvíli uvolnit zoufalou frustraci z toho, že v České republice nehrozí odpor snad vůči ničemu.

Jaké zbraně může Ukrajina získat ze Spojených arabských emirátů?

26. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Spojené arabské emiráty, s nimiž Ukrajina uzavřela smlouvy o nákupu zbraní ZDE, nepatří samy k významným výrobcům výzbroje. Produkují pouze ruční zbraně a budují vlastní muniční kapacity. Nejlogičtější tedy bude předpokládat, že případný kontrakt by zahrnoval odprodej starší výzbroje emirátů v rámci plánovaného procesu modernizace. Tato varianta také nejlépe odpovídá současným finančním možnostem Kyjeva.

Řecko, Ukrajina, Írán: na křižovatce tří krizí

26. 2. 2015

čas čtení 10 minut

Reva Bhalla

Autorka je viceprezidentkou zpravodajsko-analytické agentury Stratfor s odpovědností za globální aspekty analýz.

V průběhu uplynulých dvou týdnů byla v Bruselu dosažena dočasná dohoda o udržení Řecka v eurozóně, v Minsku dohoda o cestovní mapě k příměří a v Ženevě předložili íránští vyjednavači potenciální dohodu o jaderné problematice. Eskadry diplomatů zabraňovaly jedné geopolitické krizi za druhou. Bylo by ale předčasné, ba lehkomyslné předpokládat, že zlomové čáry definující tyto záležitosti jsou stabilní. Chceme-li odhadnout, kdy a kde pravděpodobně dojde k dalšímu vzplanutí, pak prvním krokem je pochopení toho, jak jsou tyto krize navzájem neoddělitelně propojeny.

Proč se ptáme na loajalitu muslimů? Jiných lidí se na to vůbec neptáme

26. 2. 2015

čas čtení 4 minuty

Jak loajální jste vůči této zemi? Jak hrdí jste na tuto zemi? Odpovězte přesně. Vysvětlete, jaké máte postoje. Řekněte mi, jak bezpeční se cítíte. Řekněte mi, co si myslíte, že si o vás myslí jiní lidé. A já pak vyhlásím pravdu o vás, vaší rodině, vaší víře. Vy jste muslim a já jsem Britka, takže já mám právo se na tyhle věci ptát. Moje loajalita se považuje za automatickou, i když by to tak být nemělo. Vaše loajalita je trvale v podezření. I když by neměla být, píše Suzanne Moore.

Norsko bude reagovat na "ruskou agresi"

26. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Norská ministryně obrany uvedla, že norská armáda bude restrukturalizována, aby mohla reagovat rychleji na to, co ministryně označila za "ruskou agresi".

Ine Eriksen Soreide konstatovala, že Rusko nedávno znovu otevřelo vojenské základny na dalekém severu, které byly uzavřeny po ukončení studené války a že vzrostl počet letů ruských válečných letadel přibližujících se k norskému vzdušnému prostoru.

Soreideová dodala, že Norsko zintenzivňuje vojenskou spolupráci s pobaltskými zeměmi, aby je ujistilo, že jsou plně pod ochranou NATO. Norsko je prý také "absolutně" připraveno rozšířit výcvik ukrajinských vojáků, zdůraznila s tím, že se domnívá, že více členských zemí NATO bude následovat příkladu Británie, která vysílá na Ukrajinu vojenské instruktory a neletální zařízení.

Letadla NATO vzlétla proti ruským letadlům v roce 2014 stopadesátkrát, což je čtyřnásobné zvýšení počtu těchto incidentů ve srovnání s rokem 2013.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jihoafrická výzvědná služba odhalila spolupráci své vlády s Ruskem

25. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Jihoafrická výzvědná služba využila špiona "s přímým přístupem do ruské vlády" ke zjištění podrobností o spolupráci jihoafrické vlády s Ruskem na společném programu satelitního monitorování Afriky v hodnotě 100 milionů dolarů. Zjistila to televize al Jazeera.

Satelitní systém se jmenuje Project Condor a Rusko ho vypustilo na oběžnou dráhu loni v prosinci. Poskytuje možnost sledovat celý africký kontinent. Původně byl projekt utajován a Rusko odmítalo sdělit, pro kterého zákazníka ho vytváří.

Jak dlouho budeme ignorovat zoufalé lidi?

25. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V Česku nemáme téměř žádné muslimy, přesto se tu po útoku v redakci časopisu Charlie Hebdo zvedla vlna hrůzného strachu z muslimského nebezpečí. Přitom je jasné, jak např. vysvětluje antropolog Scott Atran v rozhovoru pro přírodovědný časopis Nature, že hlavní důvod radikalizace je lidí, nejen muslimů, je frustrace, sociální vyloučení, beznaděje.

Přestaňme donekonečna omlouvat a "chápat" vrahy

Která z obětí Zdeňka Kováře byla vlastně "společností, co se na něj vykašlala"?

25. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Případ masového vraha z Uherského Brodu Zdeňka Kováře budou kriminalisté jistě vyšetřovat ještě přinejmenším týdny. Nezaměstnaný, bývalý elektrikář s psychicky nemocnou manželkou, kterého okolí popisuje jako psychicky labilního, zabil osm lidí a pak sám sebe. Boris Cvek ZDE píše, že "tito lidé na dně mají pravdu, když cítí, že společnost se na ně vykašlala, a když se jí chtějí pomstít". "Společnost" ovšem nemá adresu, nikde nebydlí - a docela určitě se nenacházela v restauraci, kam přišel Zdeněk Kovář vraždit.

Non-fiction: Ovládne dementní lidstvo umělá inteligence?

25. 2. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Víte, co odlišuje naši dobu od předchozích historických období? Science fiction, nebo to, co jsme za scifi zvyklí považovat, se stává realitou během našich krátkých životů. Ba co víc, neustále se zrychlující vývoj způsobuje, že už selhává i kolektivní představivost. Bere se jako dané, že lidstvo není schopno predikovat ani v řádech let, což samozřejmě činí lidskou činnost, zejména tu ekonomickou, předmětem naprosté spekulace. Představte si, že za této situace se přední vědci a technologové shodnou, že si možná kopeme vlastní hrob. A Hollywood se skeptickými výzkumníky přizvukují, že jím bude naše vlastní zhloupnutí.

Dokument Novoj gazety: Malofějevův podíl na vzniku plánu rozbití Ukrajiny se nepotvrzuje

25. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ruský list Novaja gazeta zveřejnil avizovaný dokument, jenž má dokazovat přípravu porcování Ukrajiny Kremlem ještě v období, kdy byl v Kyjevě u moci Viktor Janukovyč. (ZDE, hrubý překlad do angličtiny ZDE.) A přinejmenším jedna věc se zdá zcela zřejmá: Tvrzení, že se na vzniku dokumentu podílel oligarcha Konstantin Malofějev, který později působil při anexi Krymu a finacoval soukromou armádu Igora Girkina, se nepotvrzuje.

Rusko bojuje hybridní válku vedenou hybridní armádou

25. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

V této chvíli je zřejmé, že Rusko bojuje v tom, čemu se všeobecně říká "hybridní válka". Pentagon ji definuje následovně: "Hybridní válčení je vojenská strategie, která mísí konvenční válčení, nepravidelné válčení a kybernetické válčení," píše blogger Dajey Petros.

I problém s exekutory má řešení!

25. 2. 2015

čas čtení < 1 minuta

Málokdo ví, že úředníci, soudní vykonavatelé, jsou efektivnější, odbornější a slušnější!

Exekutor je nadbytečný..

Problém s exekucemi nelze vyřešit změnami zákona Exekučního řádu, dokud exekutoři budou podnikateli - soukromými subjekty. Zákon jim vždy umožní dělat, co jim nezakáže. Jen úředník musí dělat to, co mu zákon dovolí. Pokud zákon nezakazuje, potom exekutor vždy najde cestu, jak ho obejít.. Toť celý problém s exekutory a nekontrolovanými exekucemi.

Podrobná prezentace kampaně proti exekutorům ZDE

2014 - pro uprchlíky a vnitřně přemístěné osoby nejhorší rok od konce 2. světové války

Amnesty International: Reálné riziko, že se světové konflikty vymknou kontrole

25. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve výroční zprávě varuje, že globální konflikty se letos mohou vymknout kontrole. Svět podle nich na masové porušování lidských práv odpovídá "ostudně", zatímco ze svých domovů bylo vyhnáno největší množství lidí za posledních 70 let.

Bývalý ministr z vlády Margaret Thatcherové varuje před vysláním západních vojsk na Ukrajinu

25. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Kenneth Clarke, bývalý konzervativní ministr ve vládě Margaret Thatcherové, se vyjádřil, že rozhodnutí premiéra Davida Camerona vyslat na Ukrajinu 75 (§) britských vojáků, kteří by měli poskytovat výcvik ukrajinské armádě, "nic nevyřeší".

Clarke se vyjádřil, že "bez ohledu na to, jak dobře vycvičená" bude ukrajinská armáda, jednotky Vladimíra Putina by ji porazily "do konce tohoto týdne".

Clarke dodal: "Je důležité, abychom Putina zastavili. Myslím, že si všichni uvědomujeme, že jsme se vůči němu chovali hodně naivně. Nemůžeme ale připustit použití vojenských sil, který by obnovily nacionalistické a sektářské konflikty přímo na našem prahu. Vojenský konflikt ničemu nenapomáhá. Nemám příliš silný názor na výcvik, poskytovaný ukrajinské armádě, avšak to nic nevyřeší, neboť bez ohledu jak dobře bude vycvičená a vybavená ukrajinská armáda, ruská armáda by ji porazila do konce tohoto týdne, pokud by chtěla."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Formování společnosti

25. 2. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 14 minut

Občas, když se v noci probudím a nemohu usnout, začnu přemýšlet o různých věcech. Bohužel vůbec ne co budu ráno dělat nebo je li už čas vysadit květák, ale o tom kam se ten náš svět ubírá.

Přímá demokracie jednoho muže?

25. 2. 2015 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

V přímém přenosu jsme mohli sledovat pozoruhodný vývoj hnutí Úsvit přímé demokracie, které mělo devět členů, aby omezilo vliv případných nehodných lidí na fungování přímé demokracie uvnitř hnutí. Ukázalo se však, že i devět členů je příliš mnoho a pět z nich zradilo svého guru Okamuru a přehlasovalo čtyři věrné ZDE.

Neohrožený zastánce přímé demokracie a odvolatelnosti politiků hlasováním prostého lidu to samozřejmě nemohl přijmout a podle zprávy na Novinkách.cz se nejprve pokoušel narychlo rozšířit členskou základnu o své věrné a když to nevyšlo, práskl dveřmi. Ukázalo se tedy nad vší pochybnost, že i devět členů je pro přímou demokracii mnoho. Okamura měl omezit členství v Úsvitu pouze na jednoho člena, tedy na sebe – teprve pak by mohla přímá demokracie vskutku kvalitně fungovat.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
69144