Bývalý šéf britské rozvědky MI6 hovořil o ruské a islámské hrozbě

Evropa si musí najít nový způsob koexistence s Ruskem

28. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko se stalo pro Británii větší hrozbou, a proto bude nutno zvýšit rozpočet na obranu, varoval v sobotu v britském rozhlase bývalý šéf rozvědky MI6 John Sawers. Dodal, že Rusko "nutně neohrožuje přímo Británii, ale země na své periferii".

"Hlavním problémem je, jak koexistovat s Ruskem, které se nyní cítí velmi zranitelné. Putin jedná jako vedoucí politik, který je přesvědčen, že je ohrožena jeho vlastní bezpečnost," řekl Sawers.

Rusko neustále upozorňuje Západ, že má jaderné zbraně, zdůraznil Sawers, a jeho jaderný arzenál je podobný americkému. "Nechceme, aby došlo k opakování kubánské raketové krize z roku 1962, kdy stál svět na pokraji jaderné války. Musíme být schopni tohle vyřešit zintenzivněným dialogem."

Sawers konstatoval: "Evropa a Rusko k sobě nekonvergují, tak budeme muset najít nový způsob jak koexistovat s Ruskem. Neměli bychom si namlouvat, že je Rusko na cestě směrem k demokracii, protože není. Musíme mít schopnost poradit si se skutečnostmi, jako je hybridní válka, kterou Rusko používá, nejprve ji použilo na Krymu a pak v donbaském regionu. Musíme mít taky schopnost poradit si s kybernetickou válkou. Budeme muset vydávat víc peněz na obranu a na bezpečnost, protože hrozby jsou větší.

Hrozba z Ruska se zvýšila a my musíme být připraveni podniknout nutná obranná opatření, musíme být schopni bránit sebe i své spojence, které nyní máme až v pobaltských zemích i ve střední Evropě."

K hrozbě Islámského státu na Blízkém východě a rozhodnutí některých Britů podpořit radikální džihádisty Sawers dodal, že jsou "muslimové méně dobře integrováni" do britské společnosti v důsledku celé řady sociálních a ekonomických faktorů. Podle jeho názoru není islámské náboženství "dostatečně schopné se obnovovat a modernizovat se, aby bylo schopno reagovat na hodnoty a normy společnosti z 21. století". Tak vzniká "velký politický problém, který mohou však řešit pouze vedoucí osobnosti v islámském světě - řešení mu nemůže vnucovat Západ."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8066

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015