Židovští předáci požadují celoevropský zákaz antisemitismu a antiislamismu

25. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Předáci evropských židovských organizací za podpory celé řady bývalých šéfů zemí Evropské unie požadují zavedení celoevropského zákona, který by postavil mimo zákon antisemitismus i zesměšňování dalších náboženství.

Skupina čtyř prestižních mezinárodních odborníků na ústavní právo prováděla tři roky široké konzultace a vypracovala nyní dvanáctistránkový dokument o "snášenlivosti". Požadují, aby byl tento dokument proměněn v zákon, platný pro všech 28 zemí Evropské unie.

Podle návrhu by byl kriminalizován antisemitismus a mimo zákon by byla postavena celá řada dalších činností, které podle právníků porušují základní lidská práva v náboženské, kulturní, etnické a genderové oblasti.

Mimo zákon by byly postaveny pokusy zakazovat nošení muslimské burky, ženská obřízka, nucené sňatky, mnohoženství, popírání holocaustu a genocidy. Kriminalizována by byla také xenofobie a vznikl by nový trestný čin "pomluvy skupiny obyvatelstva" - veřejná difamace etnických, kulturních a náboženských skupin. Zákon by také hájil práva žen a homosexuálů.

Požadavek na zavedení tohoto zákona bude zveřejněn v nadcházejícím týdnu v Praze během událostí připomínajících 70. výročí osvobození Osvětimi.

"Hrozí nový židovský exodus z Evropy," konstatoval Moše Kantor, předseda Evropského židovského kongresu. "Jedinou možností jak tuto situaci napravit je hlubokým způsobem změnit zákony, aby ochraňovaly všechny, nejen židy."

Návrh zákona požaduje kriminalizaci "otevřeného schvalování totalitní ideologie, xenofobie a antisemitismu". Od základní školy po univerzitu bude muset být povinné vzdělávání ve snášenlivosti. Bude muset být povinné i pro policii a pro armádu. Veřejné vysílání bude muset "věnovat předepsané procento času pořadům podporujícím atmosféru snášenlivosti."

Yoram Dinstein, odborník na válečné zločiny a profesor a bývalý rektor univerzity v Tel Avivu, upozornil, že návrh zákona odmítá především Maďarsko, které má dlouhou historii antisemitismu a vládne tam nacionalistická pravicová vláda. Tam se prý návrhu zákona vysmáli. V Evropském parlamentu ho odmítla britská euroskeptická strana UKIP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10443

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015