NATO: Putinovo vyjádření je nesmysl. Na Ukrajině jsou pouze ruské síly

26. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, že ukrajinská armáda je "legií NATO", je nesmysl. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci v Bruselu u příležitosti nadcházejícího mimořádného zasedání Komise Ukrajina-NATO.

"Je to nesmysl. Neexistuje legie NATO na Ukrajině. Zahraniční síly, které jsou přítomny na ukrajinské půdě, jsou ruské," řekl Stoltenberg.

Podle jeho slov Rusko také pokračuje v podpoře povstalců zbraněmi. "Hovoříme o těžkých zbraních mnoha druhů," zdůraznil Stoltenberg.

Podle něj Rusko v posledních týdnech předalo separatistům na východě Ukrajiny stovky kusů soudobých zbraní, včetně raketových systémů, těžkého dělostřelectva, tanků a obrněné techniky.

"Vyzýváme Rusko, aby zastavilo podporu separatistů, neprodleně zastavilo destabilizaci Ukrajiny a dodržovalo své mezinárodní závazky," zdůraznil Stoltenberg.

Podle Stoltenberga NATO poskytuje Ukrajině "praktickou a politickou podporu" a zastává názor, že vojenské řešení situace neexistuje. Generální tajemník současně odmítl komentovat záměry proruských separatistů zřídit "koridor na Krym". Prohlásil nicméně, že separatisté porušují režim příměří a minské dohody.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7741

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015