Posluchači BBC:

Budoucnost Labouristické strany je po zradě skotské nezávislosti ve Skotsku velmi pochmurná

20. 9. 2014

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Louise Welsh nám telefonuje ze skotského města Bridge of Weir, což zní velmi romanticky, Louise, je to tak? Chtěla jste říct něco o tom, co skotské referendum může znamenat pro budoucnost Labouristické strany?

Posluchačka Louise Welsh: Považuju se za levostředového voliče. Nejsem nacionalistka, nemám vůbec žádné vlastenecké pocity. Žádné protianglické pocity. Ale mám protikonzervativní pocity. A my ve Skotsku nikdy nehlasujeme pro konzervativce, je ten starý známý vtip, že v edinburské zoo je víc pand (dvě) než konzervativních poslanců za Skotsko v londýnském parlamentu (jeden z možných padesáti pěti). Ale provádí se tady konzervativní politika. A volila jsem skotskou nezávislost, byla jsem opravdu optimistická a nadšená a možná naivní, ale opravdu jsem si myslela, že se v pátek ráno 19. září po referendu probudím ve Skotsku bez konzervativní politiky. A obviňuju z toho Labouristickou stranu, protože ta rozštěpila pokrokové voliče. A to jim neodpustím. Lidi nyní hovoří o tom, co dál, co bude dělat těch 45 procent občanů, kteří hlasovali za samostatnost. Je to tak rozrůzněná komunita, různých politických názorů, a velmi silně v ní lidé pociťují hněv proti Labouristické straně.

Moderátorka. Děkuji vám, mohla bych k tomu dát slovo ještě někomu jinému? Ian Macintyre se chystá na výroční sjezd Labouristické strany.

Ian Macintyre: Naprosto souhlasím se vším, co Louise říkala. Gordona Browna (z Labouristické strany) jsem slyšel skutečně výřečně mluvit jedině tehdy, kdykoliv se něčeho vzdává ve prospěch kapitalismu. Buď v letech 2008-2010, kdy se (jako britský labouristický premiér) plně vzdal londýnským finančním trhům a mluvil výřečně, když jednal s MMF, a teď po pěti letech ve Skotsku mluvil výřečně, když zase zaprodával skotské přírodní zdroje a skotskou dělnickou třídu kapitalismu. Velkou věcí na hlasování o skotské nezávislosti bylo, že by nezávislost zablokovala konzervatismus a konzervativní politiku, které se vnucují Skotsku. Konzervatismus, thatcherismus a jeho dvojče, blairismus. A Darling a Brown by se mohli na nadcházejícím labouristickém sjezdu vykoupit jedině tím, kdyby přislíbili, že znárodní britský finanční sektor, což měli udělat už v roce 2008. Labouristickou stranu nyní budou vážně erodovat levicové organizace, pokud se labouristé nepostaví proti tomu konzervatismu, který Brown a Darling ve Skotsku intenzivně podporují.

Moderátorka: Děkujeme, Iane, ještě pár citátů od posluchačů:

"Zkuste vrátit do Labouristické strany její staré labouristické hodnoty. Pak byste získali víc hlasů."

"Labouristická strana už pravděpodobně nebude mít v budoucnosti žádné skotské poslance. Přišla ve Skotsku o své kořeny," píše Amanda. Jiný posluchač píše: "Na tu otázku mohu odpovědět sám. Budoucnost pro labouristy je ve Skotsku velmi pochmurná."

Citace ze závěru telefonní diskuse s posluchači v pořadu BBC Radio Four Any Answers? který se vysílal v sobotu 20. září odpoledne.

Zdroj v angličtině (od minuty 26'38"): ZDE

0
Vytisknout
6204

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2014