Kanadská satelitní společnost žádá vládu o odškodné

Kanadský satelit neodstartoval z Ruska pro sankce kanadské vlády

24. 6. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

"Sankce proti Rusku se musí dodržovat i když na to sami doplatíme," je krédo kanadské vlády, která tedy zakázala, aby kanadskou spojovací družici vynesla na oběžnou dráhu ruská raketa. K odpálení rakety mělo dojít 19. června t.r. Satelitní společnost požaduje po vládě odškodné ve výši několika milionů dolarů.

V minulém roce byly ukončeny zkoušky nového kanadského satelitu nazvaného M3MSat (Maritime Monitoring and Messaging Microsatellite) v ottawské laboratoři Kanadské agentury pro výzkum vesmíru (Canadian Space Agency). Družici vyrobila firma COM DEV, která má své podniky jak v Ottawě tak i v ontárijském městě Cambridge a pobočku nazvanou exactEarth. V dubnu t.r. zakázala kanadská vláda, aby družice byla na oběžnou dráhu vynesena ruskou raketou podle dříve uzavřené dohody. Odůvodnila to tím, že je tento zákaz součástí jejích sankcí vůči Rusku v souvislosti s událostmi na Ukrajině.

Zástupci průmyslu pro výzkum vesmíru soukromě vyjádřili údiv nad tím, že vláda zakázala vynesení právě této družice, ale nikoliv dvou menších satelitů. Jejich výroba i vynesení na oběžnou dráhu byly financovány Kanadskou agenturou pro výzkum vesmíru.

Zástupci firmy COM DEV a exactEarth sdělili 5. června investorům, že jednají s vládou a požadují náhradu škody. Výše náhrady nebyla zveřejněna a prezident firmy exactEarth Peter Mabson neodpověděl novinám The Ottawa Citizen na jejich žádost o komentář.

Mluvčí kanadského federálního ministerstva pro veřejné práce Pierre-Alain Bujold sdělil, že vláda spolupracuje s firmou COM DEV a že smlouva uzavřená s touto firmou na postavení družice M3MSat a její vynesení na oběžnou dráhu je stále v platnosti: "Vláda jen pozastavila pokračování v práci a vynesení družice na oběžnou dráhu až do dalšího rozhodnutí. Spolupracuje s výrobcem a hledá možnosti jak úspěšně dostat satelit, aby fungoval". M3MSat je určen pro hlídkování nad námořním provozem u východního pobřeží Kanady. Na jeho financování se podílí i vědecká agentura kanadského federálního ministerstva obrany. Satelit je vybaven nejmodernější technologií, aby mohl sledovat digitální signály z námořních lodí, takže je může identifikovat a sledovat jejich provoz. Má se přidat k 5 podobným satelitům, které vyrobila firma exactEarth a které jsou již na oběžné dráze. Firma exactEarth je ve styku s vládními agenturami států po celém světě.

Liberální poslanec federálního parlamentu Marc Garneau, který je bývalým astronautem a současným ředitelem Kanadské agentury pro výzkum vesmíru prohlásil, že by měla vláda odškodnit výrobní podniky, protože není jejich vinou, že satelit nefunguje. "Nazvěte to třeba "kolaterální škodou", ale když se dostáváte do situace v diplomacii a v hospodářských sankcích, tak může k takovým škodám dojít".

Zástupci Kanadské agentury pro výzkum vesmíru a COM DEV nyní hledají jinou zemi nebo soukromou firmu, která by byla schopna a ochotna vynést satelit na oběžnou dráhu. Rusko prohlásilo, že by mu bylo potěšením vynést i tento satelit podobně jako všechny předchozí.

Dřívější náčelník generálniho štábu ministerstva obrany Walt Natynczyk, nyní další ředitel Kanadské agentury pro výzkum vesmíru prohlásíl v polovině dubna, že sankce vůči Rusku neovlivní spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici. Dodal, že Kanada pokračuje ve své spolupráci se všemi partnery na tomto projektu, tedy se Spojenými státy, Ruskem, Evropou a Japonskem. "Co je ale nad to", řekl bývalý generál, "spolupráce se bude domlouvat od případu k případu".

Zpráva Davida Pugliese v novinách The Ottawa Citizen končí tím, že by měl satelit fungovat v září ale dosud není zřejmé, jak se na oběžnou dráhu dostane. Nedodal už ale, že případné odškodné, které vyplatí vláda výrobcům satelitu, půjde z kapes daňových poplatníků a že tedy můžeme být všichni hrdi na to, jak jsme každý finančně přispěli k přesnému a přísnému dodržování sankcí vůči Rusku. Nic nás nebude tak hřát v létě u srdce jako právě toto vědomí. A lodě v Atlantiku? Určitě nedojde ke zmatku, nebude-li je hlídat kanadský satelit - pluly přece po moři před ním a budou plout i po něm...

0
Vytisknout
9396

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2014