Neshody mezi USA a EU ohledně sankcí proti Rusku se prohlubují

6. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Německo stojí v čele úsilí zaangažoval Rusko diplomaticky. Odmítá požadavky Washingtonu, aby byl Kreml od vnějšího světa izolován. Neshody mezi Evropskou unií a Amerikou ohledně toho, jak reagovat na Putina, se prohlubují. Jeden vysoký činitel ze skupiny G7 řekl deníku Guardian, že státy ze skupiny jsou znepokojeny americkým nátlakem požadujícím zavedení hospodářských sankcí proti Rusku. "Toto není čas pro hospodářské sankce," řekl zmíněný činitel. "Nehoní nás čas a měli bychom si dát pozor, abychom si neznepřátelili druhou stranu."

Tento vysoký činitel vyjádřil názor, že hlavní slovo při rozhovorech s Ruskem by mělo mít Německo a nikoliv USA. "Nemyslím si, že by USA měly jednat jménem skupiny G7."

Angela Merkelová hovořila s Vladimírem Putinem za poslední týden šestkrát a Německo chce Rusko angažovat při rozhovorech, nechce je izolovat.

Ve Washingtonu konstatoval republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner, že ve sněmovně poslanci z obou amerických stran připravují zákon, který by "posílil pravomoci amerického prezidenta". Mělo by to být podobné, jak se Kongres a Bílý dům vypořádal s Íránem. To zřejmě velmi znervózní Bílý dům, který už řadu měsíců bojuje proti jestřábům v Kongresu, kteří chtějí prosadit proti Íránu sankce, o nichž je Obamova vláda přesvědčena, že by zlikvidovaly současné vyjednávání s Íránem o jeho jaderném potenciálu.

Činitelé v Bruselu konstatovali, že Rusové zatím neprojevují žádnou ochotu k politickému řešení krize, ale nevylučují, že Kreml na poslední chvíli přeloží návrh, který by neutralizoval nátlak na zavedení sankcí a rozdělil by Evropany.

Evropští činitelé přiznávají, že sankce proti Rusku, o nichž se má jednat ve čtvrtek, budou symbolické. Mají se dočasně zastavit rozhovory o zrušení víz pro Rusy pro cesty do Evropské unie, které jsou však neoficiálně už stejně pozastaveny. Nicméně Moskva stejně vyhrožuje odvetnými opatřeními.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8515

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2014