Putin může "vytvářet fakta"

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Moskva velmi spěchá, aby záležitost dovedla do konce. Referendum o členství Krymu je nyní již podruhé přeloženo na dřívější termín, má se konat 16. března. Prezident Putin přitom nemá žádné zábrany a tak vlastně nezáleží na tom, zda bude mezinárodní právo porušeno 16., nebo 30. Anexe už dávno začala. Je však zřejmé, že referendum může dodat potřebnou legitimitu, která uklidní obavy uvnitř republiky, píše Klaus-Helge Donath v levicovém listě Tageszeitung.

Výsledek hlasování je předem jasný. I kdyby se objevili pochybovači, bajonety okupační mocnosti by měly pomoci. A osvoboditel si z vnitropolitických důvodů nemůže dovolit jiný, než kladný výsledek hlasování.

Čím dříve dojde k připojení, tím dříve se Putin může otevřít dialogu s Evropou. Samozřejmě, že role vyvrhele mu nevyhovuje.

Moskva včera předstírala velké překvapení, když krymský parlament odhlasoval připojení k Rusku. Je to odporná inscenace, ze zrádců se stali komedianti.

Klíčovou postavou je teď na Krymu Sergej Aksjonov, který dostal v posledních volbách 3% hlasů. Také zčásti hotový návrh zákona o přijetí zahraniční entity do svazku Ruské federace naznačuje, že jde o předem připravenou operaci. Putin udělá z milionů Rusů v zahraničí předvoj Kremlu. Dostatečným důvodem k osvobození je fakt, že hovoříte rusky.

Že bude připojení republiky k Rusku doprovázeno ztrátou samostatnosti, to bude obyvatelstvu zřejmé teprve později. Samostatnost a vlastní vůli Moskva ve svém státním svazku netoleruje.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
11546

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014