Británie nabízí pro Krym "speciální režim", pokud se Putin vzdá své "kágébácké mentality"

8. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Náměstek britského premiéra, liberální demokrat Nick Clegg konstatoval, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a Rusko tam má "výrazný otisk"

Británie je přesvědčena, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a mohl by dostat speciální status, pokud se Vladimír Putin vzdá své "kágébácké mentality", konstatoval náměstek britského premiéra Nick Clegg. Británie a celá EU prý podle něho uznávají, že Moskva bude hrát ústřední roli při určení ústavní budoucnosti Krymu.

Šéf britských liberálních demokratů apeloval na Putina, aby zahájil "civilizované rozhovory" s Kyjevem a podpořil prozatímního ukrajinského premiéra Jaceňuka, který řekl v pátek, že civilizovaný svět neuzná referendum z 16. března, jehož cílem má být vrátit Krym Rusku.

Clegg argumentoval, že uskutečnění referenda, které Kyjev odmítá jako protiústavní jen zvýší napětí. Z toho vyplývá, že pokračující ruská podpora pro toto referendum by vyvolala první fázi sankcí EU, pokud Moskva odmítne vyjednávat s Ukrajinou.

Clegg se vyjádřil velmi kriticky o Putinově chování vůči Ukrajině, kterou Moskva považuje za klíčově důležitou pro své zájmy. "Je to, jako kdyby Putin zůstal zmrazen od studené války a vůbec se od té doby nevyvinul," řekl Clegg. "To, že považuje těsnější styky mezi Ukrajinou a nevojenskou organizací, jako je Evropská unie, za ekvivalent amerických tanků na jeho trávníku na vrcholu studené války mi napovídá, že tu jednáme s člověkem, který aplikuje včerejší konflikty a argumenty na dnešní problémy."

Zároveň Clegg vyslal Moskvě vstřícný signál, když uznal, že Moskva má mimořádně těsné vazby na Krym, včetně toho, že na Krymu je černomořská flotila. Clegg uvedl: "Krym už má v rámci Ukrajiny poloautonomní status a zjevně má jinou historii než ostatní části Ukrajiny a má velmi výrazný ruský otisk, už jen proto, že je tam ruská černomořská flotila. Takže Krym už je v jiné kategorii a myslím, že to nikdo nepopírá."

Britský premiér David Cameron má o Ukrajině jednat s Angelou Merkelovou při večeři v Hanoveru v neděli večer uprostřed jasných signálů, že Moskva odmítá pokusy EU přimět ji k dialogu s Kyjevem. Britský premiér a německá kancléřka budou jednat o ruském postoji vůči plánovanému krymskému referendu a o pátečním rozhodnutí Ruska znovu blokovat přístup pozorovatelům z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Ruský energetický gigant Gazprom, který tvrdí, že mu Ukrajina dluží 1,8 miliard dolarů, zvýšil v pátek večer napětí agresivním prohlášením svého předsedy: "Nemůžeme dodávat plyn zadarmo. Buď Ukrajina uhradí svůj dluh a zaplatí za současné dodávky, anebo je riziko, že se vrátíme k situaci z roku 2009," řekl Alexej Miller v Moskvě. V roce 2009 Rusko zastavilo dodávky plynu Ukrajině. Gazprom je přesvědčen, že má podle zákona právo zrušit dohodu na dodávky plynu Ukrajině. Britské plynárenské společnosti varují, že eskalace krize na Ukrajině a zastavení dodávek plynu pro Ukrajinu by postihlo i Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10898

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014