Sucho v Americe zřejmě povede k světové potravinové krizi

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Sucho na americkém Středozápadě hrozí opakováním světové potravinové krize z roku 2008, kdy rychle rostoucí ceny potravin vedly k sérii povstání v Africe, na Blízkém východě a v Latinské Americe.

V pátek dosáhla cena kukuřice a sojových bobů absolutního rekordu. Amerika je největším světovým producentem kukuřice a dominuje trhu s kukuřicí. Kukuřice je spojena s výrobou mnoha potravin, používá se také jako krmivo pro dobytek i pro prasata a jako součást mnoha potravinových výrobků. Znamená to, že dopad vysokých cen kukuřice se projeví všude.

Robert Thompson, odborník na potravinovou bezpečnost z Chicago Council of Global Affairs, varoval, že svět čelí vážné situaci.

Někteří analytikové předpovídají opakování protestů z r. 2008 v Africe, na Blízkém východě a v zemích, jako je Egypt, v důsledku vysokých cen potravin.

Plný dopad americké potravinové krize se projeví až za několik měsíců. Její vážnost ovlivní celá řada dalších rizikových faktorů. Dosud není jasné, zda krizi ovlivní i americká poptávka po etanolu. Asi 40 procent americké kukuřice se používá na výrobu etanolu, což vede k zvyšování ceny kukuřice. Avšak podle některých zpráv se výrobny etanolu na americkém středozápadě uzavírají, protože je výroba etanolu z kukuřice v důsledku její vysoké ceny prodělečná.

Nejvážněji mohou být postiženy potravinovou krizí země jako Jižní Korea, Japonsko, Peru, Guatemala, El Salvador, Kolumbie a skoro celá východní Afrika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2012